Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Chcę być jak najbardziej aktualny w tych sprawach :)

Jadę w przyszłym tygodniu po auto do Niemiec. Mam dwie opcje tablice lub laweta.

Jeśli przywiozę na lawecie to przy podpisywaniu umowy mogę gdzieś pominąć swoje dane, bo jak mi się nie spodoba to nie ukrywam, ze sprzedam i będę szukał dalej.

Jeśli na tablicach to już takiej opcji nie ma. Chyba najważniejsze by mnie nie wpisali w jakieś ich dokumenty jako kolejnego właściciela.

Jednak jak mnie wpiszą, to przy odsprzedaży muszę podatek zapłacić i to wszystko ? Coś jeszcze muszę opłacić ? Mogę spokojnie następnego auta szukać, czy czekać muszę pół roku ?

Opublikowano
Weź żółte tablice na 5 dni. Wpiszą Cię do tych tablic, a na samochód zostawią wolne pole. W ten sposób wpisujesz długopisem markę i nr VIN zakupionego auta i wracasz nim do dom. Czyli blachy możesz kupić nawet jesli jeszcze auta nie masz. Nikt nie rejestruje jakie to auto. Tak łatwo jest w Niemczech jeśli chcesz auto przetransportować.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

ja przywoziłem swoją e39 miesiąc temu i zrobiłem jak bozia kazała-

Najpierw ubezpieczenie w niemieckiej ubezpieczalni i na 5 dni niestety 230 Euro potem wyrejestrowanie 50e + nabicie tablic 25 euro.

Wiem, dużo- ale kupiłem auto od rodziny które bylo u nich od nowości i zapłaciłem polowe ceny z PL wiec nie interesowały mnie opłaty formalne.-chcialem je legalnie przywieść- przyjechałem na kołach na czerwonych tablicach

tak a propos tego wątku to może ktoś wyjaśnic o co chodzi z tymi tablicami?Bo mi powiedzieli w DE ze czerwone to wywozowe tablice(wiec i ubezpieczenie droższe- a tam jak nie okażesz ubezpieczenia to nie dostaniesz tablic), a żółte to wywozowe ale poza landy nie poza kraj

---------------------------------------------------------------------------------

e39.jpg

---------------------------------------------------------------------------------

http://forum-lines.ru/rez/ab194510.gif

Opublikowano
ja przywoziłem swoją e39 miesiąc temu i zrobiłem jak bozia kazała-

Najpierw ubezpieczenie w niemieckiej ubezpieczalni i na 5 dni niestety 230 Euro potem wyrejestrowanie 50e + nabicie tablic 25 euro.

Wiem, dużo- ale kupiłem auto od rodziny które bylo u nich od nowości i zapłaciłem polowe ceny z PL wiec nie interesowały mnie opłaty formalne.-chcialem je legalnie przywieść- przyjechałem na kołach na czerwonych tablicach

tak a propos tego wątku to może ktoś wyjaśnic o co chodzi z tymi tablicami?Bo mi powiedzieli w DE ze czerwone to wywozowe tablice(wiec i ubezpieczenie droższe- a tam jak nie okażesz ubezpieczenia to nie dostaniesz tablic), a żółte to wywozowe ale poza landy nie poza kraj

Żółte już od dawna Polska honoruje. Masz zieloną kartę z ubezpieczeniem na kraje UE

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

ba,

ja przywiozłem swojego X-a z Włoch na żółtych niemieckich blachach, które (nie mając wypisanych papierów) przyjechały z Niemiec do Włoch przyczepione do jakiegoś Audi A6 :) Były ważne jeszcze 1dzień :mrgreen:

Przy kontroli w Czechach zero problemów.

Opublikowano
w Czechach może zero problemów ale jak kolega jechał seatem leonem na zółtych wyjazdowych tablicach niemieckich to podczas kontroli w Belgii samochód został zatrzymany i musiał po niego przyjechać z lawetą
Opublikowano
w Czechach może zero problemów ale jak kolega jechał seatem leonem na zółtych wyjazdowych tablicach niemieckich to podczas kontroli w Belgii samochód został zatrzymany i musiał po niego przyjechać z lawetą

no to Twój kolega musiał je mieć już nieważne bo wg. http://zoltetablicerejestracyjne.pl/kategoria/pytania-i-odpowiedzi :

Zakładając “zjazdówki” możesz być pewien, że jazda po całej Unii w tym po Polsce jest legalna. Oczywiście do daty ważności tych tablic i pod warunkiem posiadania ubezpieczenia OC i zielonej karty.