Skocz do zawartości

Problem z DSC , kto posiada DSC niech pomoże

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam ! Panowie mam problem z E46 330ci , dokładnie chodzi o system DSC . Problem polega na tym że pompa doładowująca działa cały czas i przez co blokuje hamulce . Nawet gdy wyłączę zapłon to pompa cały czas pompuje . Na zegarach mam błąd DSC i hamulec zapalony . Zapala się również abs gdy wciskam pedał hamulca (w sumie się z nim siłuję ) . Gdy odepnę pompę doładowującą , hamulce działają normalnie , nawet ABS , ale palą się błędy DSC . Sprawdziłem czy to nie zawieszony przekaźnik w pompie ABS ale ten jest dobry .Wszystko powstało gdy wymieniałem przewody hamulcowe . Wymieniłem je i odpowietrzyłem na zgaszonym aucie , od strony przewodów wszystko jest na pewno ok. . Gdy je odpowietrzyłem było ok. , auto zapaliłem i też było ok. Problem powstał na drugi dzień gdy dolałem płynu hamulcowego bo był na minimum . W INPA mam jedyny błąd 177 preload pump electrical failure . Bład nawet po wykasowaniu pojawia się odrazu , nie ważne czy pompa doładowująca jest podłączona(podłaczona zawsze odrazu działa ) czy nie . Jakieś rady ? Edytowane przez Dawid20
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zapowietrzyłeś układ? Może powietrze dostało się przez małą ilość płynu.
Opublikowano
Hmmm , 4 razy odpwoietrzane każde koło , hamulce są ok , tylko czemu ta pompa doładowująca cały czas działa ? System DSC jakoś specialnie się odpowietrza ? Wyciagne kluczyk i pompa cały czas działa i hamulce są w tedy zaciśnięte
Opublikowano
Mógłby mi ktoś sprawdzić czy zasilanie na pompe jest cały czas i sama ma się właczyć ? Cały czas mam 12V na stykach i pompa działa , nie wiem czy pompa ABS ma uszkodzony sterownik czy co jest grane
Opublikowano
Płyn był i odpowietrzana była na właczonym aucie też , nic to nie daje , nie mam pojecia jak ta pompa jest załączania , ona sama w sobie jest sprawana , pompa abes tez niby działa
Opublikowano
To anglik , przenosiłem pompe na druga strone , wszystko było ok . Instalacja też napewno jest ok (już sprawdzałem w desperacji ) Przewody hamulcowe też ok . Odpowietrzylem wszystko i odstawiłem auto na parking , na drugi dzień dolałem tylko płyn bo był na minium ale jeszcze był , i w tedy pompa zaczeła pracowac cały czas
Opublikowano
Mnie najbardziej interesuje zasada działania tej pompy doładowującej DSC i co ja konkretnie i kiedy załącze , nigdzie nic nie moge znaleść . Jeżeli by się okazło że do pompy dochodzi cały czas napięcie a ona sama wie kiedy się właczyć to by znaczyło że mam ją uszkodzoną . Dziś rozebrałem cały ukłąd , sprawdziłem dwa razy i jest ok . Znów odpowietrzanie itp i pompa cały czas chodzi tak że padału hamulca nie idzie wdusić bo się w tedy siłuje z pompą doładowującą . Niechce tez kupowac w ciemno sterownika abs i / lub pompy doładowującej
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Panowie już zima , auto stoi bo bez trakcji jezdzic sie tym nieda . Byłby ktoś tak miły i sprawdził mi czy napięcie do pompy doładowującej dochodzi cały czas ? Wtyczka ma 2 piny plus i minus . Ja mam tam cały czas 12V i pompa cały czas działa .Chodzi dokładnie o te pompę co w linku http://allegro.pl/pompa-doladowujaca-dsc-bmw-e46-330-diesel-i2004449699.html . Znajduje się ona koło serwa . Liczę na pomoc
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Bardzo zależy mi na pomocy kogoś kto posiada DSC w swojej E46 i by mi sprawdził opór pompy doładowującej DSC i jakie napiecie dochodzi do pompy gdy jest podlaczona i gdy jej niema . Za pomoc naprawde się odwdziecze .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bardzo zależy mi na pomocy kogoś kto posiada DSC w swojej E46 i by mi sprawdził opór pompy doładowującej DSC i jakie napiecie dochodzi do pompy gdy jest podlaczona i gdy jej niema . Za pomoc naprawde się odwdziecze .

Kolego nie tędy droga. Masz auto dość "nowożytne" mierzenie oporów na wtyczkach nie wiele da. Trzeba zrobic diagnostykę komputerową. Skoro auto było przerabiane z angielskiej wersji to na 99% dopatrywał bym się problemu w przeróbce.

Opublikowano
Zależy mi tylko na pomairze napięcia w wtyczce pompy czy jest tam 12V gdy niema pompy . Przeciesz pisałem że instalacje dwa razy sprawdziłem całą i jest napewno ok . Zresztą problem powstal dopiero po dolaniu płynu . Na komputerze też pisałem że był podłączony i bład jest opisany w pierwszym poscie . Jeżeli ktoś ma dsc i mi sprawdzi czy ma w tej dwu pinowej wtyczce 12V bez podlaczonej pompy to będe szcześliwy . Ja już wszystko sprawdziłem i duzo materiałów przeczytałem na ten temat i mam uszkodzoną albo pompe abs albo doładowującą z czego tej od ABS nie jestem w stanie nigdzie znaleść o tym samym numerze .
Opublikowano
miałem podobny problem u siebie na postoju i podczas jazdy, załączała się ta pompka i hamowała diagnoza uszkodzony czujnik abs-u po wymianie wszystko wróciło do normy :D
KOZIOL
Opublikowano
miałem podobny problem u siebie na postoju i podczas jazdy, załączała się ta pompka i hamowała diagnoza uszkodzony czujnik abs-u po wymianie wszystko wróciło do normy :D
Koził gdzies ty był ja sie pytam ? :lol: Sprawdze to jutro i dam znac , a dałbyś rade mi sprawdzić te napiecie we wtyczce ? Na kompie co ci pokazywało ?
Opublikowano
więc tak objawy: załączająca się ta pompka ,palace sie kontrolki i twardy pedał hamulca w czasie postoju i jazdy. Niekiedy po którymś odpaleniu wszystko było jak należy działał abs i kontrolki pogasły, ale rzadko i na krótko po czym problem wracał.podjechałem do pierwszego lepszego mechanika i po opisaniu problemu stwierdził ze to przez czujnik abs i najczesciej padaja te z przodu. I dlatego dzieja sie takie cuda. Kupiłem nowy zamiennik na przód, do garażu odkrecilem jedno koło wpiąłem nowy czujnik załączyłem zapłon i nic , drugie koło kontrolki pogasły więc w nim wymieniłem ten czujnik i wszystko działa do dziś :D :D ja tak poradziłem sobie z tym problemem bez kompa i miernika mam nadzieje ze pomogłem pozdrawiam
KOZIOL
Opublikowano
więc tak objawy: załączająca się ta pompka ,palace sie kontrolki i twardy pedał hamulca w czasie postoju i jazdy. Niekiedy po którymś odpaleniu wszystko było jak należy działał abs i kontrolki pogasły, ale rzadko i na krótko po czym problem wracał.podjechałem do pierwszego lepszego mechanika i po opisaniu problemu stwierdził ze to przez czujnik abs i najczesciej padaja te z przodu. I dlatego dzieja sie takie cuda. Kupiłem nowy zamiennik na przód, do garażu odkrecilem jedno koło wpiąłem nowy czujnik załączyłem zapłon i nic , drugie koło kontrolki pogasły więc w nim wymieniłem ten czujnik i wszystko działa do dziś :D :D ja tak poradziłem sobie z tym problemem bez kompa i miernika mam nadzieje ze pomogłem pozdrawiam

Jest to napewno pomocne dla mnie , ale na kompie mam te czujniki niby kazdy w normie , jak mi ktos sprawdzi czy bez pompy jest 12V to jestem w domu i wiem co mam uszkodzone .

Opublikowano
a moze spróbuj na podmianke ten czujnik sprawdzic
Kazdy byl rozlaczony i to samo bylo . A mógłbyś mi sprawdzić te napięcie ? Jak kluczyk wyciągłeś też pompa ładowała ciśnienie ?
Opublikowano
Nic , wymieniłem dwa czujniki ciśnienia DSC i pompe doładowującą i nadal to samo czyli pompa działa cały czas . W kompie nadal ten sam błąd pompy . Może wgranie nowego softu do sterownika ABS coś pomoże ?
Opublikowano
Auto naprawione :) okazało się że uszkodzone są dwa tranzystory N-Mostfet sterujące pompą w sterowniku , miały po prostu zwarcie . Po wymianie wszystko działa i jest ok :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Auto naprawione :) okazało się że uszkodzone są dwa tranzystory N-Mostfet sterujące pompą w sterowniku , miały po prostu zwarcie . Po wymianie wszystko działa i jest ok :)

czyli w najtrudniejszych awariach są zawsze najmniejsze pierdoły

Opublikowano

czyli w najtrudniejszych awariach są zawsze najmniejsze pierdoły

Najważniejsze że to sam naprawiłem i mam spokój :)