Skocz do zawartości

530d temat bumerang - tarcze hamulcowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Napiszcie dobrzy ludkowie co może być przyczyną notorycznego wichrowania tarcz hamulcowych z przodu.

W ciągu dwóch lat trzeci komplet szlag trafił.

Każde z tarcz wytrzymują maksymalnie pół roku.

Tarcze, które były założone gdy zakupiłem gangste wytrzymały najdłużej - rok.

ATE skończyły się w ciągu jednego sezonu letniego, klocki nie zdążyły się zużyć.

Zimmermann'y założone na wiosne tego roku teraz (październik) wyrywają kierownicę z rąk.

Czego to może być przyczyna?

Czy naprawdę tylko oryginały pozbawią mnie tego problemu na stałe?

Problem jest poważny, bo te wibracje wpływają na stan przekładni. Ostatnio po wymienie drążków przy regulacji geometrii mechanik zwrócił mi uwagę na lekki luz i stuki wewnątrz przekładni.

Podajcie jakieś rozwiązanie bo wyjdzie na to, że wrzuce kolejny 1kPLN w coś co za 6 miesięcy trzeba będzie wymienić...

Dzięki za wszelkie sugestie...

Pozdrawiam

Diamantschwarzmetalic E-34 und Black Sapphire Metallic E-39 Touring und Schwarz 2 Metalic E-38

Biżuteria Modułowa

http://sklep.susanadesign.pl

Opublikowano
witam kolege , podlaczam sie pod temat z identycznym problemem . Pogięte 3kpl tarcz w 2 lata. Teraz mam zalozone ori tarcze i po pol roku znowu zaczynaja bic ! Napewno nie jest to wina zawieszenia bo mam wymienione praktycznie wszystko , zero odglosow i luzu, zawsze po wymianie tarczy jest idealnie bez bicia .Moj styl jazdy nie jest jakis szalenczy zero ekstremalnego hamowania , zauwazylem ze tarcze zaczynaja wibrowac po dluzszej trasie i juz tak zostaje. Moim zdaniem jest to wina zaciskow, wygladaja na sprawne niby odbijaja ale teraz wymienie je razem z tarczami bo to jest niemozliwe pogiac orginalne tarcze po pol roku teraz mam w garazu caly stos nowych krzywych tarcz do bmw! co ciekawe raz zalozylem uzywane tarcze i to takie z przebiegiem w okolicach 80 tys km z calkiem niezym rantem i nie bily ! czyli ewidentnie wina mojego auta jak w innym przezyly tyle km i nie pokrzywily sie, u mnie wytrzymaly 8 tys km
Opublikowano
Moim zdaniem ten model tak ma, ja także gnę tarcze dwa razy w roku tzn. dwa razy w roku jeżdżę na przetoczenie. Teraz mam zimermann sport i też pogiąłem (o ATE to w ogóle szkoda gadać).
Konrad
Opublikowano
Ja koledzy przelatałem prawie pięć lat na tych samych tarczach,zrobiłem do tej pory jakieś 100kkm i szczerze zaznaczam że nie odczuwam żadnych wibracji na kierowonicy.Natomiast podpowiem wam że swego czasu wpadło w moje ucho hasło o serii żle odlanych piast przednich kół.Spotkało to mojego kolege--zmienił obie piasty z łożyskami,założył nowe tarcze i temat zakończony do chwili obecnej.Właśnie on dochodził do znalezienia przyczyny ciagłych problemów z tarczami i ktoś mu podrzucił to hasło z wadliwymi piastami kół przednich.Nie mówię że u Was też musi być ta przypadłość ale w każdej bajce jest coś treści==warto spróbować.POzdr