Skocz do zawartości

[E39] Montaż czujnika parkowania-demontaż zderzaka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Planuje montaż czujnika parkowania (nieoryginalny, taki z allegro - miałem takie nie raz i bylem zadowolony, ale nie o czujnikach tu mowa tylko o montażu)

Właściwie chciałem się spytać jak wygląda demontaż zderzaka tylnego? Czy jakieś nietypowe problemy podczas demontażu? Podejrzewam ze sam wybadam sprawę, ale warto zasięgnąć języka przed robotą.

---------------------------------------------------------------------------------

e39.jpg

---------------------------------------------------------------------------------

http://forum-lines.ru/rez/ab194510.gif

Opublikowano
montowalem w zeszlym tygodniu w swoim sedanie. Nie sciagalem zderzaka, wystarczyl tylko demontaz listwy. Pod listwa sa widoczne zaglebienia pod czujniki. Ja puscilem kable pod zderzakiem i wszedlem nimi we wnece na kolo i dalej do bezpiecznikow gdzie latwo zmalesc miejsce na montaz centralki. Jako ze nie zalezalo mi na wyswietlaczu tylko na beeperze to wsadzilem go pod glosnik w tylnej polce. Naturalnie troche roboty jest, ale same czujki plus okablowanie to maks 2,5 godz. przy piwku.
Opublikowano

kupując zestaw z allegro masz już wszystko, czujniki, centralkę, kable nawet specjalne wiertło do wiercenia otworów w zderzaku. Wiercisz zakładasz czujki, ciągniesz kable do środka auta, podpinasz się pod kable od światła wstecznego i już DZIAŁA. Problematyczne jest tylko przeciąganie kabli i ewentualnie demontaż części bagażnika.

Możesz też podjechać do jakiegoś speca, ale w tedy zamiast 70 zł zapłacisz z 500 zł