Skocz do zawartości

Jakie opony zimowe do BMW 530D MPAKIET??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam obecnie felgi z oponami letnimi , MPAKIET 18 Cali 245-40-R18. Zastanawiałem się nad osobnymi felgami z oponami, ale jednak do mpakietu felgi typu 16 albo 17 cali będą śmiesznie wyglądać. Kupuję jednak same nówki opony.Czy rozmiar kupić takie jak letnie czyli zimówki 245-40-R18 , czy dobre takie szerokie czy coś mniejszego z 18 cali , co polecacie jaki rozmiar, jaka firma.

Z góry dziękuję

POZDRAWIAM

Opublikowano

opony wybierz najwęże jakie były montowane seryjne w danym modelu, u Ciebie chyba 225, myśle, że felga 17 cali bedzie ok.

opony wybierasz sobie na podstawie testu ADAC.de i swojego budżetu. Ponoć Continental TS830 sa najlepsze.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

A jaki rozmiar zamiast opon 235-40-18

czy 225 45 18 może być????

co byście zaproponowali???

POZDRAWIAM

Opublikowano
A jaki rozmiar zamiast opon 235-40-18

czy 225 45 18 może być????

co byście zaproponowali???

POZDRAWIAM

225 odpada. Guma będzie naciągnięta na felgę jak kondom. Zostań lepiej przy minimum 235 jeśli już chcesz pchać zimówki na 18". Osobiście na twoim miejscu kupiłbym drugi komplet felg 16-17" i założył oponki o szer. 215-225. Kit z tym ze będzie auto wyglądało gorzej. Ja np. na lato mam 245/40-18 a na zimę 225/55-16 :P i wali mnie to że gorzej wygląda. Grunt że dobrze jeździ (no w miarę dobrze :P ) co zimą jest jednak dużo ważniejsze od wyglądu.

Opublikowano

kup oryginalne 16 do tego oponki 205/60

mam 205 i auto nie wygląda jak by stało na żyletkach :) na zimę najlepszy wybór.

18 cali zimą?? paranoja!! na dodatek wiosną Cie dobrze wytłucze jak śnieg odkryje dziury po zimie :)

Opublikowano

1) Otwórz drzwi kierowcy

2) Pochyl się nad otworem drzwiowym w okolicach zamka

3) Znajdź czarną tabliczkę z rozmiarami opon

4) Odnajdź pozycję 18" M+S

5) Kup opony w rozmiarze z tabliczki

6) Zakończ wątek na forum

Opublikowano
Mam do was takie pytanie: jakim cudem załozycie felgi 16" do 530d? Pytam bo w E90/92 do 30d minimalne felgi to 17" bo rozmiar tarcz hamulcowych nie pozwala na mniejsze, no chyba ,ze w piątkach ( wiekszych i cieższych autach ) macie mniejsze hamulce :mad2:
Opublikowano
na zime najlepiej wybrać podstawowe ogumienie i podstawową felgę dla danego modelu (z wersją silnikową włącznie). E91 mam 16 ale to w 2.0d, bardzo mozliwe, że w 3.0d 16 juz by nie weszły właśnie ze względu na hamulce

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
Owszem wchodzą 16" do e60 530d, tyle że między zaciskiem hamulcowym a felgą jest może 1-2cm luzu. Ja już przejeździłem na tym setupie 2 zimy i złego słowa nie powiem.
Opublikowano

mam dokladnie ten sam problem i to samo auto. mozesz jezdzic na nastepujacych rozmiarach:

225/55/16

225/50/17

245/45/17

245/40/18

245/35/19

skoro interesuja cie tylko nowe to juz ci mowie bo tez mnie to czeka... bylem w bmw z zapytaniem o kola zimowe, 16 felga+opona alpine 1100 euro, 17 rowniez z to opona to wydatek 1700 euro. o wieksze juz nie pytalem. nieszkam w niemczech to cen w plz ci nie powiem