Skocz do zawartości

Zmiana z shadowline na chromy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, tak jak w temacie (ponieważ nie potrafię znaleźć tego na forum) chciałem zapytać czy da się zmienić listwy z shadowline na zwykłe chromy ? czy jakoś inaczej są zbudowane, czy chromy będą pasowały, czy trzeba będzie coś przerabiać? Czy po prostu wystarczy kupić chromy, tamte zdjąć a chromy założyć ? z góry dziękuję za sensowne odpowiedzi. Pozdrawiam.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

kolego,

plug&play, przerabialem temat jakies dwa tygodnie temu u siebie, zmienilem listwy shadow na chrom. Kazda z listew bocznych ma po jednym mocowaniu na gwint i do tego, w zaleznosci od dlugosci danej listwy od jednej do kilku spinek.

Spinki zostaja w drzwiach i lepiej ich nie wyciagac.

Najwiecej pracy zajelo mi uporanie sie z tymi najkrotszymi listwami przy tylnym nadkolu. Mocowanie na gwint schowane jest pod nadkolem i trzeba deko pokombinowac z odkreceniem tej nakretki.

Listwy na zderzakach to tez nie filozofia i z nimi idzie tez w miare latwo. Glowne listwy (zderzak przod i tyl) mocowane sa na zapadki, trzeba je najpierw nacisnac, najlepiej srubokretem i wyciagnac listwe.

Ale caloksztaltnie to robota na maks 1-2h.

U mnie zmiana na chrom zdecydowanie poszla na + i to nie tylko w mojej ocenie.

Powodzenia.

pzdr

yaz

Opublikowano

A moim skromnym zdaniem niema nic piękniejszego niż czarne E32 w shadow line, ja swojego langa w shadow line nie zamieniłbym na chromy................ :norty:

P.S link do mojej w shadow : http://img847.imageshack.us/i/20110511103625.jpg/ oczywiście kwestia gustu jednemu podoba się córka drugiemu teściowa :D

Opublikowano
kolego,

plug&play, przerabialem temat jakies dwa tygodnie temu u siebie, zmienilem listwy shadow na chrom. Kazda z listew bocznych ma po jednym mocowaniu na gwint i do tego, w zaleznosci od dlugosci danej listwy od jednej do kilku spinek.

Spinki zostaja w drzwiach i lepiej ich nie wyciagac.

Najwiecej pracy zajelo mi uporanie sie z tymi najkrotszymi listwami przy tylnym nadkolu. Mocowanie na gwint schowane jest pod nadkolem i trzeba deko pokombinowac z odkreceniem tej nakretki.

Listwy na zderzakach to tez nie filozofia i z nimi idzie tez w miare latwo. Glowne listwy (zderzak przod i tyl) mocowane sa na zapadki, trzeba je najpierw nacisnac, najlepiej srubokretem i wyciagnac listwe.

Ale caloksztaltnie to robota na maks 1-2h.

U mnie zmiana na chrom zdecydowanie poszla na + i to nie tylko w mojej ocenie.

Powodzenia.

Hej, a jak z listwami idącymi równo z linią dachu, noszę się z zamiarem ich wymiany, bo mi kiedyś złodzieje je uszkodzili, czy to tylko trzeba je zerwać, czy jest jakieś inne mocowanie.

pozdrawiam Bartek
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

mowisz o listwach wokol szyb?

ja opisalem zmiane dla listew na drzwiach i blotnikach, tych wokol szyb nie zmienialem, poniewaz mialem je w chromie fabrycznie. Gdzies czytalem o zdejmowaniu listew wokol szyb, jezeli o tym piszesz to jak znajde to podlinkuje, z tego co pamietam one sa na wcisk.

pzdr

yaz

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Upper Window Trim - This trim is rather easy to swap out. Open the two doors on that side. Starting in the middle, put your fingers in the small gap on the upper side of the trim, and pull back. This trim is held into place by clips, and should be rather easy to pull back. Once you have the middle started, work your way from the middle to the back, and when thats all finished, work up to the front. The upper trim should not take you long to do.

To snap in the new trim, you might need to take some clips off of the old trim being as they might have popped off with the trim. Put them back in the respective holes they came in.

Now you should be ready to pop the new trim into place. Start by pushing the trim into place in the middle again. Once the trim is clipped in place, make sure the trim will line up with the curvatures of the window lines. Once it all lines up, work your way to the rear of the car snapping it into place. Then finish up with the front part of the trim..

W szybkim tlumaczeniu,

otworz obydwoje drzwi, rozpocznij na srodku zaczepiajac palce o listwe i pociagnij. Listwa trzymana jest spinkami. W momencie kiedy srodek bedzie odpiety kontynuuj przemieszczajac sie do tylu, a nastepnie odepnij przod.

Wpinanie nowej listwy, rozpocznij rowniez na srodku, kiedy wepniesz srodek, upewnij sie, ze krzywizna listwy pokrywa sie z krzywizna nadwozia. Nastepnie wpinaj spinki przesuwajac sie w tyl auta, a na koncu wepnij listwe w przedniej czesci auta.

Procedura zaczerpnieta ze STRONY opisuje co prawda e92 ale mysle, ze bedzie pomocne w przypadku e32.

pzdr

yaz

Opublikowano
A moim skromnym zdaniem niema nic piękniejszego niż czarne E32 w shadow line, ja swojego langa w shadow line nie zamieniłbym na chromy................ :norty:

P.S link do mojej w shadow : http://img847.imageshack.us/i/20110511103625.jpg/ oczywiście kwestia gustu jednemu podoba się córka drugiemu teściowa :D

Moj braciak tez ma schadow, ale moim zdaniem chrom wyglada ladniej, bardziej elegancko. Do dzis "lepsze" samochody sa z chromowanymi listwami. Ten trend wraca znow do lask.