Skocz do zawartości

Czy wymieniać czujnik klocków jeśli nie pali się kontrolka ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, od kilku dni jestem posiadaczem e60 także jeszcze nie wszystko jest dla mnie oczywiste. Komputer pokazuje mi iż klocki z tyłu wystarczą jeszcze na 180km, na zegarach nie zapaliła mi się jeszcze kontrolka od klocków (o ile w ogóle taka w e60 występuje skoro o stanie podzespołów informuje komputer ?). Czy w związku z tym mam wymienić same klocki czy zakupić również czujnik ? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.
Opublikowano
Czy w e60 w ogóle jest kontrola na zegarach informująca o zużyciu klocków tak jak np. w e46 czy o ich zużyciu informuje tylko komputer. Jak się uszkodzi to wymienię ale jeśli będzie ok to nie widzę sensu wyrzucania pieniędzy w błoto.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
I tak trzeba wymienić czujnik klocków nawet jak sie nie połamie bo inaczej nie będzie się dało wyzerować inspekcji a kontrolka zaświeci się między zegarami i pojawi się chyba samochód na podnośniku.
Opublikowano
Przecież czujnik to zwykła końcówka z blaszką zalaną plastikiem na końcu, który po przetarciu przerywa obwód więc jeśli nie jest przetarty to jaki ma wpływ na wyzerowanie inspekcji ? Skoro tak piszesz to faktycznie kupie nowy, może jest on bardziej skomplikowany niż w poprzednich moich bmw, jednak jeśli możesz wyjaśnij jak to działa bo zaintrygowałeś mnie powyższym postem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kiedyś przerabiałem ten temat. Po wymianie oleju mechanik zapewnił ,że poradzi sobie ze skasowaniem serwisu. On jednak zrobił to bardzo nieudolnie i " zaingerował" w klocki hamulcowe. Wyskoczyło -2400. Zadzwoniłem do ASO w Gdańsku i gość bardzo życzliwy zresztą oświecił mnie , że sensor (czujnik) ma pamięć , której nie da się cofnąć i tylko wymiana nowych czujników wchodzi w rachubę, a następnie wykasowanie komunikatu. Poradził mi ,żebym przejrzał klocki i jeśli są dobre to mam poczekać , aż będą do wymiany i wtedy wymienić też czujniki bo trochę szkoda kasy na wymianę samych czujników. Tak też zrobiłem.
Opublikowano
Kiedyś przerabiałem ten temat. Po wymianie oleju mechanik zapewnił ,że poradzi sobie ze skasowaniem serwisu. On jednak zrobił to bardzo nieudolnie i " zaingerował" w klocki hamulcowe. Wyskoczyło -2400. Zadzwoniłem do ASO w Gdańsku i gość bardzo życzliwy zresztą oświecił mnie , że sensor (czujnik) ma pamięć , której nie da się cofnąć i tylko wymiana nowych czujników wchodzi w rachubę, a następnie wykasowanie komunikatu. Poradził mi ,żebym przejrzał klocki i jeśli są dobre to mam poczekać , aż będą do wymiany i wtedy wymienić też czujniki bo trochę szkoda kasy na wymianę samych czujników. Tak też zrobiłem.

Niezłe bajki, chyba że chodziło mu o taka pamięć że jak się przetrze to pamieta ze trzeba go wymienić. Pamięć o pojemności i bita. 1 - sprawny 0 - niesprawny :norty:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wiem czy to prawda bo nie sprawdzalem ale czytałem że każdy kto próbuje wyzerować inspekcję klocków nie zmieniając czujników (czujniki nienaruszone), nie udaje się i pojawia się przebieg ujemny i komunikat nie znika, dopiero wymiana czujników załatwia problem.

Koledzy. Miałem kiedyś ten sam problem. Nie mogłem pozbyc siuę komunikatu o zużytych klockach po ich wymianie. Dopiero p wymianie czujników udało się. Dodam również że nie bylo śladów zużycia na starych czujnikach. Po wymianie czujników będziecie mieli z głowy.

dzisiaj wymienialem klocki z przodu (założony nowy czujnik). Wymiana nie w serwisie BMW. Mechanik przez pomyłkę skasował mi klocki z tyłu (do wymiany miałem jakieś 11.000km) i pojawiło się -25.000km. Z przodem nie mógł sobie poradzić. Pojechałem do serwisu BMW i tam ustawili mi klocki z przodu (teraz mam 40.000km), ale niestety z tyłem powiedzieli, że muszę wymienić klocki i czujnik z tyłu aby możnabyło ustawić nowy przebieg. Podobno jak się skasuje "używane" już klocki to nie da się tego przywrócić bez zamontowania nowych wraz z czujnikiem. Można "przyszlifować" czujnik i to może podobno pomóc, ale w BMW sie tym nie zajmują. Oczywiście w serwisie najlepiej od razu wymieniać, ale może ktoś zna sposób aby to obejść. Kasowałem tak w poprzednich postach, ale nie działa. Musi być chyba jakiś inny sposób. Szkoda wymieniać jeszcze niezużyte klocki, ale komunikat o ich wymianie przy każdym uruchamianiu silnika coraz bardziej denerwuje.

viewtopic.php?f=73&t=106897&hilit=czujnik+klock%C3%B3w

viewtopic.php?f=15&t=12999

viewtopic.php?f=70&t=166163&hilit=kasowanie+klock%C3%B3w

Opublikowano
Ja zmieniając tarcze i klocki chciałem zmienić też czujniki. Tarcze oryginał, klocki i czujniki w zamienniku.Jak chcieliśmy już na koniec roboty zapiąć czujniki okazało się że są mniejsze od oryginalnych i nie pasują , bo wypadają z miejsca w którym powinny być osadzone.Po szybkich oględzianch postanowilismy wsadzic te które były. Tym bardziej , że wymiana była spowodowana zużytymi tarczami, a nie klockami więc czujniki były w dobrym stanie .Założyłem stare czujniki do nowych tarcz i klocków i spokojnie udało sie za pierwszym razem wykasowac inspekcję do 40 000 km.
Opublikowano
A jakiej firmy miałeś te niepasujące czujniki ? Bo ja zarówno klocki jak i czujnik zakupiłem ATE tak więc mam nadzieje, że będzie pasował choćby ze względu na to, że obie te rzeczy są tej samej firmy.
Opublikowano
Jeśli masz tej samej firmy to spoko , ja miałem klocki textara, a firmy czujników nie pamietam , ale nie były po taniości. Później zwróciłem i po kłopocie.
  • 2 lata później...
Opublikowano

Mi się dziś zapaliła kontrolka (ta sama co od ręcznego, tylko w żóltym kolorze), oraz samochód na podnośniku niżej, wraz z informacją o czujniku klocków na Navi...troszke sie wkurzyłem i przeszło, wszelkie kontrolki, info o czujnikach znikneły ;) widocznie moje BMW nie lubi jak się wkurzam...

chyba że coś innego jest na rzeczy...? czemu samo zgasło? lub czemu się zapaliło chwile wcześniej...?