Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
:lol: ale się ubawiłem tymi obliczeniami kolegi "KumatyWujek" nawet nie będę tego komentował bo szkoda mi słów... jedynie doradzę Ci kolego taką rzecz, idź do salonu BMW i poproś o cennik i porównaj sobie cenę auta standardowego (golas) i takiego z bardzo dobrym wyposażeniem (full wypas) a potem pisz doktoraty z procentów :norty: tylko mi nie pisz, że to co innego bo tam są nowe auta a tutaj używane bo przecież relacje cenowe są w obu przypadkach takie same tylko jest inny rząd wielkości!

http://www.4shared.com/download/N-TL0Wk0ce/u5pw.jpg?sbsr=29fdbbca5e3a694bc526b93bccac24c495e&lgfp=3000

Moje byłe BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=112&t=209629

Moje obecne BMW: ...

• Odpowiedzi 128
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

"Brucelee" idac twoim stylem rozumowania to bmw 745i po kilku latach bedzie kosztowac wiecej niz nowa 5 :lol:

Uwielbiam takich sprzedajcych bo moga sie cieszyc swoim autem az do smierci…

Dodatkowe wyposazenie ktore ma wplyw na wartosc po latach na rynku pojazdow uzywanych to zazwyczaj jedynie klimatyzacja,felgi aluminiowe i skorzana tapicerka czasem xenon(jesli sprawny i ma wszystkie uchwyty cale nieklejone).

Reszta dodatkowego wyposazenia kupionego w salonie to byl walek i marketing sprzedawcy ktory zrobil jelenia na rykowisku pracujac na swoja prowizje :)

Samo wyposazenie nie podnosi ceny auta wysoko w gore jesli rok i przebieg sa slabiutkie….

PS."brucelee" niemodny lakier auta to minus 10-20% jego wartosci :P

(klasyczne ponadczasowe kolory trzymajace fason to czarny,bialy,czerwony,srebrny)

MADE IN PRL
Opublikowano

A idąc Twoim "stylem" rozumowania to taka 745i z masażami w stołku po tych kilku latach powinna kosztować mniej niż nowy goły pastuch :duh: Widzę wogóle nie zrozumiałeś mojego przesłania, nie chodziło mi wcale o rząd wielkości i nie pisałem, co ma być od czego droższe czy tańsze tylko chodziło mi o relację auta wyposażonego do auta bez niego i cały czas miałem na myśli auto tego samego modelu z tego samego rocznika i nawet z tym samym silnikiem! A to że seria 7 jest droższa od serii 5 to wiedzą już nawet dzieci :mrgreen: Skoro to dodatkowe wyposażenie nie jest potrzebne i nie podnosi ono wartosci auta to po co wszyscy tak się o nie zabijają a w co drugim ogłoszeniu jest stwierdzenie "full wypas" "ma wszystko" itp. a oczywiście większość tych egzemplarzy nie ma nawet 1/4 dodatkowego wyposażenia :mrgreen: Nie zamierzam ani Ciębie ani niko innego przekonywać do "mojej" filozofi bo i tak przecież będę "jeleniem na rykowisku" :duh: ale mi to brzydko mówwiąc wisi bo mogę być nawet osłem czy baranem ale przynajmniej jeżdżę sobie wygodnie i bezpiecznie swoim autem mając te "niepotrzebne" bajery. Wiedz jeszcze jedno każde auto ma swojego kupca i nawet moje prędzej czy później się sprzeda za tyle co będę chciał :cool2: a jak nie to są inne rozwiązania... zawsze można kolekcjonować auta, bo kto "bogatemu" zabroni :mrgreen:

P.S. Przynajmniej mam ponadczasowy kolor :norty:

http://www.4shared.com/download/N-TL0Wk0ce/u5pw.jpg?sbsr=29fdbbca5e3a694bc526b93bccac24c495e&lgfp=3000

• 3 tygodnie później...
  • Moderatorzy
Opublikowano

Trochę czasu mnie nie było na forum i proszę jak ładnie mój wątek się rozwinął :)

Co do wyposażenia - to myślę, że nie jeden forumowicz jakby miał drugi raz kupować e87 chętnie dał by za swoje auto ze 3k zł więcej, ale żeby tylko miało fabryczne ksenony. Albo sportowe skórzane stołki... mpakiet... itp. ;) Sam byłem w tego typu sytuacji (stołki zmieniłem, bo udało mi się je dostać i instalacja była w miarę bezbolesna, ale mpakiet odpuściłem - bo jest to duży koszt, czekałem na ewentualną stłuczkę, może wtedy bym to zmienił).

Wystarczy zobaczyć wątki, w których cała masa ludzi zastanawia się jak i skąd je wziąć po przyzwoitej cenie (i nie rzadko odpuszczają, bo rozum bierze górę). Sam np. jakbym miał drugi raz kupować e87 to wybrałbym droższy egzemplarz ale polift i nie dlatego, że młodszy tylko ze względu na zmiany w wyposażeniu (lampy, silnik, wnętrze)... z radiem z obsługą telefonu - doposażenie w tego typu gadżet jest też kosztowną sprawą, a bardzo mi tego brakuje i mpakietem.

Także są kupujący dla których e87 to e87 (nie ważne jaki silnik, jakie wyposażenie itp.) i cena na podstawie eurotax (która i tak zawsze jest cholernie zaniżona) może być dla nich wyznacznikiem. A są tacy bardziej świadomi dla których jest różnica pomiędzy 116i a 130i... tacy co chcą mieć sportowe fotele, za które w skórze na rynku wtórnym, żeby kupić trzeba dać ponad 2000 zł (o ile się je dostanie), gdzie na te zwykłe w ogóle nie ma popytu i wolą za nie zapłacić od razu - nie wspominając już o ksenonach.

Co do spadającej ceny - zgadzam się, ale też jeśli sprzedaż auta wiążesz z zakupem nowego (np. w moim przypadku e90) to cena tego nowego z czasem tez idzie w dół ;) Więc tym aż tak się nie przejmuję (czym dłużej odkładam sprzedaż tym mniej realnie mogę za nie dostać i tym mniej będę musiał zapłacić za nowe - wiem, że korelacja ceny nie zawsze musi być liniowa). No i tutaj też dochodzimy do drugiej strony medalu, że tak jak trudno jest sprzedać auto to tak samo jest trudno auto kupić ;) I za dobre egzemplarze tak samo trzeba odpowiednio więcej zapłacić i jestem pewien, ze za cenę e90 z eurotax +10% + 5% niczego rozsądnego dla mnie nie kupię :).

• Moderatorzy
Opublikowano

male sprostowanie do strony nr1. tego watku….

ad1. Fajne tablice rejestracyjne bawia do pewnego stopnia wzbudzajac niezdrowe zainteresowanie ze strony innych kierujacych jak i policji,nie sa warte nieprzyjemnosci jakie moga spotkac ich wlasciciela wiec moi drodzy zapomnijcie o takich pomyslach dla waszego dobra.

Byly wlasciciel numeru XX12345…..

Przeczytaj późniejsze wypowiedzi w wątku na temat tablic, bo z tymi tablicami nie jest tak jak myślisz - tego typu pomysły nawet do głowy mi nie przyszły ;)

• 2 miesiące temu...
  • Moderatorzy
Opublikowano
Hej, jakiś czas temu już kupiłem e90. Więc jedynkę będę sprzedawał. Jednocześnie podjąłem decyzję, ze będę ją sprzedawał z oryginalnymi siedzeniami (myślę, że wyjdę na tym lepiej jak fotele mpakiet w pełnej skórze sprzedam oddzielnie) - tym bardziej, że stare siedzenia ciągle leżały u mnie w domu. Także jeśli ktoś jest chętny na zakup moich foteli (w komplecie mam też boczki) to zapraszam na PW. Są to siedzenia od wersji poliftowej jeśli dobrze pamiętam z 2009 roku, z wiadomo: pompowanymi boczkami i lędźwiami oraz podgrzewane. Na allegro będę je chciał wystawić aż za 4000 zł (bo tego w ogóle nie ma na rynku), ale na forum sprzedam za 3500 zł (cały komplet).
  • Moderatorzy
Opublikowano
Jeszcze nie :duh: ... brakuje czasu :( W weekend zrobiłem jakieś zdjęcia telefonem... Jak zobaczę je na kompie i stwierdzę, że nadają się na wrzucenie to może nawet dzisiaj w końcu założę tą galęrię ;)
  • 1 miesiąc temu...
  • Moderatorzy
Opublikowano

Tak informacyjnie... jakiś czas temu sprzedałem auto.

A w weekend w końcu założyłem wątek nowego auta - niestety póki co jest w nim tylko jedno zdjęcie (brak czasu, mam nadzieję że niedługo to poprawię): viewtopic.php?p=2043408

• 2 tygodnie później...
  • Moderatorzy
Opublikowano

no model jest 320... ale robi się już dla niego nowe serducho m20b25 ;)

Będę zmieniał też zawieszenie na grubą lagę i z tyłu tarcze zamiast bębnów - także można powiedzieć że będzie 325.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Panie Kubik widzę, że Jedyneczki już nie masz, ale mam prośbę/pytanie - jak wyglądały opony 225/45 na 7 calowej feldze styliing 207? Mam 4 oponki 225/45 i nie wiem czy ładować czy kupić jak zalecają 205 na przód? Masz może jakąś fotkę z 4 takimi samymi kapciami? Z góry dzięki za odp.

pozdrawiam :)

e87 118d 2008r. MONACOBLAU Met. -> http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=112&t=325656

e46 compact 320td 2002r. FLEMENCOROT -> http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=221546

• Moderatorzy
Opublikowano
Raczej nie mam takiego zdjęcia, żeby dobrze to było widać. Ale kompletnie nie było widać różnicy. 7j spokojnie mieści się w zakresie tolerancji dla opony 225. Stwierdziłem że przynajmniej taka opona trochę lepiej będzie chronić felgę. A w rzeczywistości w wyglądzie w ogóle nie widać różnicy. :cool2:
Opublikowano
Panie Kubik widzę, że Jedyneczki już nie masz, ale mam prośbę/pytanie - jak wyglądały opony 225/45 na 7 calowej feldze styliing 207? Mam 4 oponki 225/45 i nie wiem czy ładować czy kupić jak zalecają 205 na przód? Masz może jakąś fotkę z 4 takimi samymi kapciami? Z góry dzięki za odp.

pozdrawiam :)

Jeżeli masz wszystkie 4 felgi tej samej szerokości (7") to nawet nie jest wskazane by mieć różnej szerokości opony :) a to czy one będą 205 czy 225 to rzecz gustu i upodobań bo tak jak pisze kolega Kubik na 7" włożysz jedną i drugą bo mieści się to w granicach tolerancji :cool2: natomiast jakbyś miał różne szerokości felg (dwie takie i dwie takie) to raczej bym skłaniał się ku różnych oponach czyli przód 205 i tył 225.

• Moderatorzy
Opublikowano
Bruce... rzecz w tym, że z tyłu kolega gumanns pewnie ma felgę szerszą 7,5"... na niej dedykowany rozmiar to 225, a na przodzie 7" 205. Tylko cały problem jest w tym, że opony 225 są tańsze od 205 ;) Pamiętam, że też się zastanawiałem na tym czy na przód zakładać te 205 - i dopłacać jakieś 200 zł do kompletu. No i stwierdziłem, że się nie opłaca - dlatego kupiłem komplet 225. Do tego dochodzi temat zużywania się opon... przy tym samym rozmiarze można sobie zamieniać przód z tyłem - więc to dodatkowy plus.
Opublikowano
Tak mam na przód 7 cali a na tył 7,5 cali a w garażu leżą 4 opony 225x45 praktycznie nówki i rozkminiałem co zrobić :) ale nie będę kombinował, założę 4x225 zobaczymy jak to będzie :D

e87 118d 2008r. MONACOBLAU Met. -> http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=112&t=325656

e46 compact 320td 2002r. FLEMENCOROT -> http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=221546

Opublikowano
Wiadomo są różne przypadki i w takim jak ktoś ma już w garażu 4 takie same opony to można rozważyć taką opcję i założyć jednakowe pomimo różnej szerokości felgi chociaż ja chyba bym sprzedał te opony i kupił inne :norty: Natomiast w przypadku gdy ktoś dopiero kupuje opony to moim zdaniem lepiej kupić też różnej szerokości opony tak jak zaleca producent. Jak ktoś szuka oszczędności i nie chce kupować różnych opon to niech sobie kupi jednakowe felgi (jest dużo wzorów do wyboru) i będzie miał kłopot z głowy :norty: . A tak na marginesie, zastanawiał się z Was ktoś czemu w autach są czasem różnej szerokości opony z przodu i z tyłu, wiecie po co ten zabieg?

Opublikowano
Wiadomo są różne przypadki i w takim jak ktoś ma już w garażu 4 takie same opony to można rozważyć taką opcję i założyć jednakowe pomimo różnej szerokości felgi chociaż ja chyba bym sprzedał te opony i kupił inne :norty: Natomiast w przypadku gdy ktoś dopiero kupuje opony to moim zdaniem lepiej kupić też różnej szerokości opony tak jak zaleca producent. Jak ktoś szuka oszczędności i nie chce kupować różnych opon to niech sobie kupi jednakowe felgi (jest dużo wzorów do wyboru) i będzie miał kłopot z głowy :norty: . A tak na marginesie, zastanawiał się z Was ktoś czemu w autach są czasem różnej szerokości opony z przodu i z tyłu, wiecie po co ten zabieg?

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=165&t=265391&start=15#p2158583

Opublikowano

Dokładnie Kolego Taucher dlatego ja jestem zwolennikiem szerszych opon z tyłu, bo dobra przyczepność i pewne prowadzenie auta to dla mnie podstawa. A co do napędu 4x4 to również można stosować różne szerokości opon, dobrym przykładem na to jest X6 lub X5. Ale wtedy to na pewno trzeba się stosować do zaleceń producenta i stosować takie opony jak zaleca bo inaczej ucierpi na tym nasz napęd a potem nasza kieszeń :mrgreen:

• 2 lata później...
  • Moderatorzy
Opublikowano

A ja niedługo wracam do Serii 1 :D

Na początku przyszłego roku pochwalę się moim nowym nabytkiem... już się nie mogę doczekać ;)

Opublikowano
Kubik pochwal sie co kupujesz :)

Sprzedam:

1. Ekran, IDrive, radio, gniazdo aux do F30

2. Sprzedam tłumik do F30 328i z wersji sportline

• Moderatorzy
Opublikowano

e81 130i :twisted: Od dawna mi się coś takiego marzy (właściwie od momentu jak sprzedałem jedynkę z tego wątku i przesiadłem się do e90 xdrive w automacie ;) )... strasznie tęsknię za swoim pierwszym BMW.

Jak już założę galerię nowej, to tutaj wrzucę linka do niej ;)

Generalnie od roku (jeśli nie dwóch)... szukam takiej starej jedynki lci, na zmianę z taką jak Ty masz F30 - zresztą sam wiesz, bo nie raz gadaliśmy ;) Zawsze było wymaganie, żeby też była w benzynie (z braku opcji, przez chwilę rozważałem 123d) No i w końcu będzie jedyneczka chyba ta najzacniejsza bez turbo :D, która coś czuję, że zostanie ze mną dłużej jako drugie auto w rodzinie. Mam oczywiście ciągle jeszcze e30 jako trzecie auto na weekendy... ale do pracy potrzebuję też czegoś czym będę mógł wyjechać w brzydszą pogodę ;)

OK. Jeszcze na koniec zdradzę, że kolor LeMansBlue i środek: skóra AlaskaGrau :D

Opublikowano
A ja niedługo wracam do Serii 1 :D

Na początku przyszłego roku pochwalę się moim nowym nabytkiem... już się nie mogę doczekać ;)

Noooooo wreszcie... Brakowało mi tu Ciebie, ile można było czekać, coo!?

Gratuluje 3.0 to jednak 3.0 a w jedynce to już całkiem, czekam na nowy temat z niecierpliwością, kolor i silnik :cool2: przy okazji 130i to taka perełka, których jest bardzo mało :twisted: