Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 6 miesięcy temu...
  • Odpowiedzi 128
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Moderatorzy
Opublikowano

Dawno nic nie pisałem :) Przy okazji poprawiłem opis, bo plany dotyczące podsufitki zostały dawno zrealizowane - jest już MPakiet.

Chciałem napisać, co ostatnio (w tym tygodniu) było robione przy aucie:

- Z przodu zmieniłem amorki (prawy mi się skończył - efekt wspaniałych polskich dziur). Zmieniłem na standard (żadne sportowe, zastanawiałem się nad czymś tanim regulowanym, ale cena i tak była znacznie wyższa, a w zasadzie to co miałem mnie zadowalało), więc poszły amorki Sachs'a.

- Przy okazji musiałem zmienić końcówkę drążka, bo przy zmianie amorka zerwał się gwint.

- Przy okazji prac zmieniłem olej w skrzyni

- i termostaty (silnik znowu się grzeje do 90*C)

- W efekcie pracy przy zawieszeniu musiała być zrobiona geometria no i wyszło oprócz oczywistych zmian ustawień z przodu, że trzeba było jeszcze poprawić kąty pochylenia kół z tyłu (chłopak, który mi to robił mówi że praktycznie zawsze jak przyjeżdża auto na ustawienie przodu to i tak kąty z tyłu są do korekty), a że raz tyłem zatrzymałem się na krawężniku to można było się tego spodziewać ;).

Auto znowu przyspiesza, hamuje i skręca! Jestem mega zadowolony z trakcji. Wszystkim polecam od czasu do czasu sprawdzenie geometrii - na bank od dawna miałem przestawioną zbieżność. Teraz odczuwam brak mocy (bo już auto nie lata tak bokami) ;) A wcześniej było o wie bardziej nadsterowne.

Oprócz tego kilka miesięcy temu zmieniłem też tarcze, klocki no i płyn hamulcowy (ATE także seria, a płyn jeśli dobrze pamiętam też ATE jakiś niebieski chyba o nazwie racing).

Opublikowano
Kubik jak się spisują oponki 4x225 na tych felgach 17stkach z m-ki, mam takie same ? właśnie chcę kupić oponki na lato i zastanawiam się czy 4x205 czy 225... na których będzie lepszy komfort prowadzenia? chyba na węższych ze względu na koleiny? generalnie jak Ci się spisują te opony co kupiłeś :) podziel się proszę wrażeniami.

Sprzedam:

1. Ekran, IDrive, radio, gniazdo aux do F30

2. Sprzedam tłumik do F30 328i z wersji sportline

• Moderatorzy
Opublikowano

na Przód to chyba raczej 215, a nie 205 ;)

Wiesz co.. ja nie poczułem różnicy spowodowanej założeniem z przodu 225 zamiast 215. Trudno to obiektywnie ocenić, bo przed zmianą opony miałem w bardzo złym stanie. Generalnie jestem zadowolony z tych opon... są dosyć miękkie, więc dosyć długo na nich jeździłem jesienią (nawet jak już temperatura zaczynała spadać poniżej 0*C) - ciągle bardzo dobrze trzymały. Latem w ciepłe dni tez było OK.

Co do szerokości... biorąc pod uwagę to, że w większości modelach opona 215 jest droższa od opony 225 o ok. 100 zł to warto wziąć 225 - ja nie zauważyłem żadnych problemów w związku z tą zmianą.

Opublikowano
Ja mam na przodzie 205 ;) tyle, że run flaty, dlatego chcę zmienić. Chyba nawet tak zalecane jest przy tych felgach przód 205, tył 225.

Sprzedam:

1. Ekran, IDrive, radio, gniazdo aux do F30

2. Sprzedam tłumik do F30 328i z wersji sportline

• 2 miesiące temu...
  • Moderatorzy
Opublikowano

W końcu znalazłem czas na porządniejsze umycie i nawoskowanie (niestety na polerowanie nie miałem czasu)... relacja wraz z kilkoma fotkami:

1. Na początek piana:

IMAG0349.jpg

IMAG0350.jpg

IMAG0351.jpg

2. Efekt po pianie:

IMAG0352.jpg

3. Później IronX na felgi (niby nie były mocno zafajdane, bo czyściłem je dokładnie przed zmianą opon; no ale klocki zrobiły swoje i krew była ;) ):

IMAG0353.jpg

IMAG0354.jpg

4. Później zakamarki + plastiki pod maską, które przez całą zimę nie były czyszczone. Na to poszło APC i pędzelek (niestety nie zrobiłem zdjęcia po):

IMAG0355.jpg

5. Następnie szampon

6. Wytarcie do sucha

7. Wosk

8. Dressing do opon i plastików

9. Automatyczna wycieraczka na szyby, lusterka i lampy

10. Wnętrze odkurzone, wymyte Quickdetailerem do wnętrza (niestety tylko to co było widocznie zafajdane, bo mi się skończył :( )

11. Nałożone mleczko na skórę i dressing na plastiki

12. Efekt końcowy:

IMAG0357.jpg

IMAG0358.jpg

IMAG0359.jpg

IMAG0363.jpg

IMAG0365.jpg

IMAG0366.jpg

IMAG0367.jpg

Niestety zdjęcia robione telefonem, więc nie są najlepszej jakości.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Elegancko :cool2:

Ja w ostatnia sobote swoja ogarnelem tylko z zewn i zajelo mi 8godz,mycie glinkowanie ,hdc na maszynie i glasure :mrgreen:

co za wosk kladles?

• Moderatorzy
Opublikowano
Elegancko :cool2:

Ja w ostatnia sobote swoja ogarnelem tylko z zewn i zajelo mi 8godz,mycie glinkowanie ,hdc na maszynie i glasure :mrgreen:

co za wosk kladles?

Surf City Garage Barrier Reef Carnauba

http://www.detailer.pl/sklep/348-754-large/surf-city-garage-barrier-reef-carnauba-paste-wax.jpg

Mam go już ponad rok. Jeszcze to jak wyglądało auto rano po porannym deszczu:

IMAG0368.jpg

IMAG0370.jpg

IMAG0371.jpg

IMAG0372.jpg

IMAG0373.jpg

IMAG0375.jpg

A tak po przejechaniu 15 km do pracy ;) (auto było suche):

IMAG0377.jpg

Ale niestety po przejechaniu na PW2013 prawie 500 km w deszczu mało już z wosku zostało :)

• Moderatorzy
Opublikowano

To jeszcze się pochwalę... oto co przywiozłem z Ułęża ze zlotu BMW Klub Polska Powitanie Wiosny 2013:

IMAG0384.jpg

Fajny zestaw od sponsora? :D

No i jeszcze mój przejazd na torze (czas: 00:02:26:20):

http://www.youtube.com/watch?v=o2JQCizjWsY

Proszę się nie czepiać do przejazdu... był to mój pierwszy raz na torze, jak obejrzałem film to dopiero zobaczyłem: "tu za szeroko... tu za wcześnie w zakręt... itp." ;)

Co ciekawe moja jedynka bardzo dobrze sobie radziła na tej trasie, miałem lepsze czasy niż koledzy z II klasy (150-250KM) i część z III klasy (>250KM) - jedynie Mki zbudowane do wyścigów były poza zasięgiem ;). Myślę, że czasy miałem tak dobre głównie z powodu braku dłuższej prostej i mniejszej wagi auta - w efekcie na łukach mogłem jechać szybciej a na prostych aż tak dużo nie traciłem.

Opublikowano
ładna ładna fajny kolorek a rejestracja jeszcze lepsza :cool2:
Bayerische Motoren Werke
  • Moderatorzy
Opublikowano
ładna ładna fajny kolorek a rejestracja jeszcze lepsza :cool2:

Rejestracja to dzieło Photoshop'a ;)

To z jakiej okazji był tak dobry sponsor :?: Nic mu nie zostało :?: :roll:

Z okazji klubowego zlotu ;) Polecam wszystkim! Mega klimat, mili ludzie. No i jeszcze nagrody. Aha no i tor na cały dzień. Zapach gumy i klocków... Szkoda mi było opon i zrobiłem tylko kilka przejazdów. Jakbym chciał to mogłem jeździć cały dzień, ale wtedy to naprawdę z opon nie wiele by zostało :D

Opublikowano
podejrzewałem ale miałem nadzieję że coś takiego jest :D
Bayerische Motoren Werke
  • Moderatorzy
Opublikowano

Ostatnio trochę spamuję ;) Ale chciałem wam pokazać efekt działania IronX'a.

Na początek 3 zdjęcia: przed, po nałożeniu i po spłukaniu. Nic poza tym nie robiłem. Tylko odczekałem kilka minut po nałożeniu zanim spłukałem ;). Ahaaaa... felgi były świetnym sprawdzianem, bo były mocno zapylone po zabawach na torze :D

IMAG0386.jpg

IMAG0393.jpg

IMAG0394.jpg

Prawda, że ładnie krwawiły? ;)

Jak ktoś jest ciekawy więcej to zapraszam:

https://plus.google.com/photos/108198351966084589665/albums/5875685135732332497?authkey=CJnM18q2xKSF_QE

Na koniec jeszcze przed, w trakcie i po... całego auta:

IMAG0387.jpg

IMAG0390.jpg

IMAG0395.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Ok . To w takim razie raz jeszcze. Zacięła się płytą która moi znajomi wepchnęli na "chama" i teraz nie działa ani nie chce wyjść...naciskanie eject nic tu nie daje. Jakieś podpowiedzi jak ją wyjąć żeby wszystko zadzialalo?
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Jeśli na nic nie reaguje tylko wyjąć radio, zdjąć pokrywy i zobaczyć co blokuje i ręcznie wysunąć mechanizm(ostrożnie). Kiedyś miałem tak w clarionie, powyższa metoda pomogła.
  • 7 miesięcy temu...
  • Moderatorzy
Opublikowano

Wprawdzie nic takiego, ale dawno nie pisałem to postanowiłem się pochwalić. Dzisiaj przyszła paczuszka z nowymi zapasami:

DSC_0021.jpg

• Moderatorzy
Opublikowano