Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, będę chciał przywrócić w moim E30 oryginalne radio Bavaria C II, jednak nie chcę rezygnować z obecnie zamontowanego Clariona z racji funkcjonalności.

Spotkałem się kiedyś w Oplu Insingni z dwoma radiami tj było oryginalne zabudowane, plus dodatkowe w podłkietniku, które zakładała firma na życzenie.

Moje pytanie jest takie, czy ktoś kiedykolwiek podłączał dwa radia pod te same głośniki? Jeżeli chodzi o funkcjonalność to nie zależy mi, żeby włączając jedno radio wyłączało się drugie itd, mogę to robić ręcznie, chodzi o sam fakty żeby w kokpicie było oryginalnie, a np w schowku było drugie radio.

Poprosiłbym o jakieś schematy ewentualnie zdjęcia taniego montażu i opinie jak Wy się do tego odnosicie, czy jest do dobry pomysł czy raczej "albo jedno albo wcale".

Opublikowano
osobne zasilanie , osobne kable do głosników i najlepiej zabezpieczenie żeby nigdy dwa radia nie zagrały razem , myślę że to proste bez schematów
BÓG MIŁOŚĆ WYGODA
Opublikowano

Dwa radia połączone razem grają ale tylko gdy jedno jest wyłączone, nie trzeba osobnych kabli do głośników, trzeba pamiętać tylko o tym aby wyłączyć jedno zanim włączymy drugie. W e28 miałem oryginalne w oryginalnym miejscu i nowożytne w schowku montowałem już wielokrotnie na zamówienie w różnych miejscach : pod kierownicą, w deskach rozdzielczych dokonując ich przeróbki ciekawą propozycją może być zakup radia bez odtwarzacza CD jedynie z gniazdem USB i czytnikiem kart pamięci jest ono o połowę krótsze i można je zamontować obok ręcznego w miejscu szufladek na kasety.

Jednak najlepszym rozwiązaniem jest montaż wzmacniacza i wyprowadzenie podłączenia pod odtwarzacz MP3.

[OO==[][]==OO]

Kiedyś: E30 325 '86, E30 318 '89, E30 320 '90, E34 520 '92, E28 528 '81, E32 735 '90, E32 735 '89, E30 320 '89, E32 730 '90, E30 320 '87, E30 320 '89, E30 320 '89. Teraz: E30 320 '90, E34 525 '89

Opublikowano

No tak ja planuję wstawić nowożytne do schowka, a ewentualnie można zastosować przekaźnik który będzie odcinał jeno z odtwarzaczy gdy zostanie włączone drugie - ale jaki to przekaźnik - szczerze słabo znam się na elektronice, ale jak trzeba będzie to wszystko zrobię. Jeżeli masz jakiś schemat to podeślij.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A nie lepiej wyprowadzić sygnał na wzmacniacz? Tak jak kolega radził wyżej.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No jak wolisz, ale każdy wzmacniacz bedzie grał lepiej niż jakiekolwiek radio.
Opublikowano

Tu chodzi raczej o cofnięcie się z wnętrzem do oryginału, radio Bavaria C II ma służyć jako wehikuł, mimo to w schowku chcę mieć nowe radio.

Czy jesteś w stnaie podpowiedzieć mi jaki przekaźnik zastosować jako wyłącznik w razie włącznia obu odbiorników na raz?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie niestety nie wiem.

Ale radio by zostało stare ale .....no wolisz dwa radia.

Opublikowano

Ogarnę to i wrzucę fotorelację co i jak, dla następnych po mnie.

Dzięki i pozdrawiam!