Skocz do zawartości

[e39] Spalanie rzeczywiste a wskazanie komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W mojej e39 do kompa trzeba się dokopać aby pokazał spalanie z osttanich 50 km i pokazuje mi 8,4 - czy to możliwe? Przyznam ze nie wybadałem jeszcze spalania- i faktem jest ze ostatnie 100 km glownie na drodze szybkiego ruchy spedzilem. Jak u was wyglada spalanie rzeczywiste a te wskazane przez komputer?

---------------------------------------------------------------------------------

e39.jpg

---------------------------------------------------------------------------------

http://forum-lines.ru/rez/ab194510.gif

Opublikowano

w takim skrócie

np. auto spala 10litrów na 100km a licznik pokazuje ze 8l. to pod testem 20 w liczniku jest liczba 1000 to taki mnożnik

zmieniasz ten mnożnik np na 1100 i licznik pokazuje większe spalanie ...

test 20 nazywa się też KVBR

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=528858

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=40331

itp...

Opublikowano

To dobrze wiedzieć :D Jak ją kupiłem kilka tyg temu to komp pokazywał 9l jak założyłem na dniach gaz i pojeździłem już powyżej 10l pokazywał, dlatego myślałem ze komp przelicza LPG. A to że pali więcej to wiem ;)

Czyli spalanie wychodzi ok 13l w 70% miasto czyli bardzo znośne spalanie

Opublikowano
można spalanie pokazywane na liczniku skorygować, test 20 na liczniku

A na jakiej zasadzie działą to korygowanie?

już kiedyś Ci pisałem kolego w innym temacie że trzeba "skalibrować" wskazania z komputera, u mnie komp zaniża około 0.2l od tego co wychodzi z dystrybutora, i mam przestawione wartości KVBR na nieco większe niż standardowy 1000

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Ja ostatnio tym kręciłem i nie do końca to u mnie się sprawdza. Od 1000 w dól to owszem nawet 4 litry pokazuje. Ale w górę to coś nie tak. zatrzymuje się na 12 litrach i dalej nie chce iść.
Opublikowano
Ja ostatnio tym kręciłem i nie do końca to u mnie się sprawdza. Od 1000 w dól to owszem nawet 4 litry pokazuje. Ale w górę to coś nie tak. zatrzymuje się na 12 litrach i dalej nie chce iść.

Kolego ustaw sobie na np.1250 i pojezdzij troche.Zobaczysz ,że komp bedzie pokazywał większe wartości spalania.

Ja po założeniu gazu zwiekszyłem w/w wartosc i komp pokazuje faktyczne spalanie takie jakie jest po przeliczeniu przejechanych kilometrów przez litry - no +/- 0.2