Skocz do zawartości

330 xd dodanie mocy?

Corrida

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam e46 330xd 184km automat

powoli zaczyna mi brakować w nim mocy tzn staje się za wolny dla mnie...

podpowie mi ktoś do ilu km można bezpiecznie dodać mu mocy?

i jakie części wtedy będą bardziej eksploatowane i narażone na zniszczenie?

widziałem ostatnio ze jakiś koleś z tego silnika wyciągnica po wgraniu jakiejś mapy 240km czy to reale czy przesada?

Jeśli chodzi o moc jaką da się wyciągnąć to podpowie Ci któryś z kolegów obeznanych z chipami w dieslach.

Natomiast zastanów się poważnie bo niestety wysoki moment będzie oznaczał większe obciążenie dla skrzyni rozdzielczej a to jest droga zabawa.

Pozdrawiam,

Piotrek

• Zasłużeni forumowicze
zależy jaką masz skrzynie , jesli dobrze pamietam ZF sa bardziej trwałe , a ty chyba taka masz u siebie wiec jakies 220 - 230 km i ok 500 nm powinna smialo wytrzymać

xd 184 to jest nieporozumienie. Ten napęd zabiera strasznie dużo mocy i to jest bardzo dziwne ponieważ w modelu xi ten spadek jest dużo mniejszy.

Do rzeczy. Skrzynia razdzielcza spokojnie wytrzyma ten wzrost momentu i mocy. Nie wytrzyma automat i nie wytrzymają i tak już rachityczne połosie napędowe.

Wybor należy do Ciebie.

Niestety te skrzynie nie są wcale takie twarde a wszelkie luzy potrafią je szybko wykończyć.

Znalazłem taką informację o maksymalnym momencie... wynosi on jedynie 300NM. Chyba diesle i benzyny miały te same skrzynie wiec to trochę dziwne? Skrzynia jest amerykańska i producent podaje duzo wyzsze wartości. Jednak bardziej bym sie przychylał do tych 300 bo z moich doświadczeń wynika że to nie jest super trwały element.

http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&cd=2&ved=0CCMQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.e46fanatics.com%2Fforum%2Fattachment.php%3Fattachmentid%3D336332%26d%3D1256509476&rct=j&q=nv124%20torque&ei=BgCOTsntKcO4hAfSnoTtDw&usg=AFQjCNFCl1jRsJC4PbWToEa42TkfTXCoyg&sig2=QN1yOdidNCsUU8xPEPg4gQ&cad=rja

Pozdrawiam,

Piotrek