Skocz do zawartości

E34 520i problemy z gazem i pb

winiarsko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, moj problem wydaje sie dosyć dziwny, a mianowicie polega na gasnącym samochodzie i falujących obrotach. Gdy odpale silnik i jest zimny na benzynie chodzi równo, a na gazie lekko faluje, gdy tak pochodzi i chce przełączac na benzyne to gasnie od razu. Na rozgrzanym silniku na benzynie jak odpale to faluje i potrafi zgasnąc zas na gazie jest ok, lecz gdy z duzej predkosci obrotowej wrzuce na luz to obroty potrafią spasc do 300 pofalowac i sie uspokoic, a czasami zgasnąc. CZasami tez jak juz zgasnie czy to na lpg czy na pb to pozniej juz w ogole nie chce odpalic i trzeba odczekac troszke... znaczy odpali i gasnie chyba ze przytrzymam pedał gazu. Pisze czasami tylko dlatego, ze... czasami po prostu chodzi idealnie i nic sie nie dzjeje, zrobie 100 km bez problemow, pozniej gdy chce jechac dalej to odpale i problemy sie pojawiają znowu... nie mam pojecia co to moze byc, poniewaz jest to moj pierwszy i ostatni samochod z instalacją lpg wiec prosiłbym o jakies rady, bo aktualnie nie mam pieniedzy na mechanika... prosze o pomoc i rady! Instalacja zwykła z 2005 roku. Prosze pytac a bede sie starał odpowiadac i pomoc w miare mozliwosci, bo naprawde jestem załamany. Jest to moje pierwsze auto zakupione za ciezko zarobione pieniadze i chciałbym chociaz na rok miec z nim spokoj. Pozdrawiam i licze na was koledzy! Co myslicie o tym zeby np odłaczyc akumulator na godzinke czy iles tam ? bo kiedys czytałem własnie, ze przy jakims problemie taka operacja pomgła, a co wy o tym sądzicie. Badzie wyrozumiali, wiem, ze było pełno takich tematów bo czytałem ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Dzieki.

jak odepniesz klemy na powiedzmy 2h to zrobisz reset komputera, warto spróbować bo nic nie tracisz. Twoje objawy są dośc dziwne, jaki masz model silnika? zobacz może na silniczek krokowy skoro Ci nie trzyma obrotów. może wystraczy przeczyścić..

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!

• Zasłużeni forumowicze
Może napisz co już sprawdziłeś żeby się nie rozpisywać na darmo.Zawór powietrza dodatkowego(krokowy) czyszczony.?Jaki tam masz silnik m20 czy m50.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

chyba m50 ten 150 koni. A wiec na benzynie jak pracował to odpiąłem przepływomierz i nic sie nie stało... przy otwartej masce gdy wciskam gaz słychac z weża, ktory idzie od filtra powietrza takie jakby zassanie powietrza, nie umiem tego opisac, ale nei wiem moze tak ma byc. No własnie moje objawy sa dziwne i to strasznie... jeszcze mnie dziwi taki fakt, ze gdy pracuje na gazie i wcisne guzik przełaczenia na benzyne to po prostu gasnie, w czasie jazdy tego nie ma. Silniczke krokowego nie sprawdzałem/czysciłem poniewaz nie wiem gdzie jest, moze mi ktos pomoze znalezc?;)

• Zasłużeni forumowicze

Po odpięciu przepływki musi być różnica w pracy silnika tzn.musi nim szarpnąć a potem obroty powinny się ustabilizować.Przepływke masz 6 pinową bosch?

Nr 1 taka?

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HB51&mospid=47370&btnr=13_1433&hg=13&fg=15

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Silnik krokowy masz pod kolektorem, temat już był poruszany kilkakrotnie więc sprawdź forum i znajdziesz dokładny opis ze zdjęciami. Jeśli masz trochę samozaparcia, cierpliwości i zwinne dłonie to wyciągniesz go bez ruszania kolektora, da rady:)

a jak odpinasz przepływke to może nawet nie drgnąc ale jak ją zapinasz to wtedy powinien spaść z obrotów i zaskoczyć na normalne

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!