Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam BMW Z3 Roadster 1.9 IS 140 KM. Silnik M44.- 4 gary. Chciałbym zmodyfikowac silnik aby zwiekszyc liczbe koni. Wszelkie propozycje i zalecenia powaznie rozwaze. Dodam ze uklad wydechowy mam przelotowy a na dolocie zamontowany stozek. Wkrotce bede usztywnial zawieszenie. Zaraz po tym planuje zajac sie silnikiem. Co proponujecie i jakie sa koszta ?

Myslalem nad sportowymi walkami - nie wiem ile moga dac wiecej koni. koszt walkow to okolo 2000 zl

Nastepna opcja jest chip tuning, lecz z tego co slyszalem w silnikach benzynowych bez turbiny taki chip da okolo 10-15 koni wiecej, czyli slabo odczuwalna zmiana a koszt to okolo 1500 - 2000 zl

Biore rowniez pod uwage montaz turbiny, sa firmy ktore sie tym zajmuja. Z tego co mi wiadomo koszt montazu turbiny jest spory, dlatego wole pierw tansze metody. Kosztow nie znam

Myslalem nad sportowym kolektorem wydechowym. koszt okolo 800 zl

Macie jakies sugestie co mozna jeszcze zrobic ?

Opublikowano
ze zmiana silnika idzie w parze zmiana calej elektryki, skrzyni i niektorych elementow zawieszenia. Duzo zabawy i spore wydatki. Z reszta nie mam dojsc do osob, ktore by sie tego podjely.
Opublikowano

Wpisz "swapy BMW" w google i się dojścia znajdą.

No i zgadzam się z kolegą wyżej - najlepszą relację koszt/wzrost mocy zapewni wymiana silnika.

• Członkowie klubu
Opublikowano
Pierwsza sprawa to wymień stożek i wydech na taki, który będzie miał odpowiednie ciśnienie spalin. Wałki sportowe + modyfikacja głowicy + sportowy kolektor wydechowy, który powinien u Ciebie być seryjnie jak na IS'a przystało + najlepiej ekumaster i strojenie na hamowni pochłoną więcej niż swap na M52B28. No ale jeśli tak bardzo chcesz to można wykrzesać z IS'a około 170 KM

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

• 3 tygodnie później...
  • Członkowie klubu
Opublikowano

nie uwazasz ze megasquirt daje wiecej mozliwosci??

Nie uważam bo nie testowałem :D

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań