Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam pytanie czy można holować przyczepę konkretnie łódź przy automatycznej skrzyni biegów - w audi miałem kategoryczny zakaz holowania czegokolwiek nie wiem jak jest w BMW, słyszałem że jest to możliwe przy przełączeniu skrzyni na manual/tiptronika ale wolałbym to potwierdzić przed ewentualnym zamontowaniem haka :mrgreen:
Opublikowano

Pierwszy raz słyszę, że automaty nie mogą holować przyczepy :duh:

Większość amerykańskich pickup-ów ma automaty a ciągają za sobą małe domy.

Audi miało słabawe skrzynie (sam zaliczyłem naprawę tiptronic'a) ale na pewno nie ma OFICJAJNEGO zakazu ciągnięcia przyczepy. Co najwyżej zasada "na wszelki wypadek...".

Dla pewności podjedź lub zadzwoń do BMW i zapytaj sam.

Opublikowano
A ja mysłę że przyczepa ciągnięta przez E60, E61 pasuje jak świni siodło :norty: , ale to tylko moje zdanie inni nie muszą się z tyn zgadzać :roll: .
Opublikowano

Audi miało słabawe skrzynie (sam zaliczyłem naprawę tiptronic'a) ale na pewno nie ma OFICJAJNEGO zakazu ciągnięcia przyczepy. Co najwyżej zasada "na wszelki wypadek...".

ale w USA mają inny system hamulcowy ... nie polecam ciągania przyczep z hamulcami najazdowymi ... jak już chcesz automatem ciągać przyczepy to kup przyczepę przystosowaną do tego

Kamil
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mam pytanie czy można holować przyczepę konkretnie łódź przy automatycznej skrzyni biegów - w audi miałem kategoryczny zakaz holowania czegokolwiek nie wiem jak jest w BMW, słyszałem że jest to możliwe przy przełączeniu skrzyni na manual/tiptronika ale wolałbym to potwierdzić przed ewentualnym zamontowaniem haka :mrgreen:

Automat jest nawet lepszy do ciągnięcia przyczepy niż manual bo nie zarzynasz sprzęgła. Oczywiście skrzynia musi być w pełni sprawna, ale nie ma żadnych przeciwwskazań związanych z holowaniem przyczepy z automatyczną skrzynią. Nie słuchaj pierdół wymyślanych przez pseudofachowców. ;)

Opublikowano

ale w USA mają inny system hamulcowy ... nie polecam ciągania przyczep z hamulcami najazdowymi ... jak już chcesz automatem ciągać przyczepy to kup przyczepę przystosowaną do tego

Inny system hamulcowy w samochodzie czy przyczepie? Jeśli w samochodzie to bzdura bo auta sprowadzane z USA nie muszą mieć przerabianych hamulców.

Jeśli w przyczepie to bzdura bo wiele przyczep jest bez jakichkolwiek hamulców a autor postu wyraźnie wykluczył wszystkie przyczepy, nawet te bezhamulcowe.

Opublikowano
ciągałem przyczepe dwuosiowa z quadem wsumie przez okolo 5 tys km i nic sie nie stało... ale moge sie mylić :wink:
Opublikowano
wtrącając swoje "5 groszy" sądze iż nie ma najmniejszych przeciwskazań do ciagnięcia przyczepy, a na domiar złego przecież podane mamy wszyscy w dowodach rejestarcyjnych w pkt. O.1, O.2 dopuszczalne całkowite masy przyczepy z hamulcem i bez niego. Myśle, że te informacje nie są z sufitu tylko przypisane na podstawie danych technicznych auta czy ewentualnie homologacyjnych podanych przez producenta (czyt. BMW)