Skocz do zawartości

330Ci wymiana płynu hamulcowego

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam.

Czy do wymiany płynu hamulcowego przy układach ASC, DSC potrzeba jakiś specjalnych narzędzi w stylu pompa etc.? Takie info usłyszałem ostatnio od mechanika jak go pytałem o wymianę płynu u siebie. /że ATE zaleca specjalny płyn do układów z DSC to gdzieś już tam słyszałem/

Pozdro.

Opublikowano
Witam.

Czy do wymiany płynu hamulcowego przy układach ASC, DSC potrzeba jakiś specjalnych narzędzi w stylu pompa etc.? Takie info usłyszałem ostatnio od mechanika jak go pytałem o wymianę płynu u siebie. /że ATE zaleca specjalny płyn do układów z DSC to gdzieś już tam słyszałem/

Pozdro.

Uklad DSC ponadprzeciętnie eksploatuje hamulce i z tego powodu może byc koniecznośc użycia płynu o wyższej temperaturze wrzenia. Nie widzę innego powodu.

Wymieniałem płyn w e39 z ASC i żadnych specjalnych narzędzi nie potrzebowałem. Zwykła hydrauliczna praca.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Standardowo stosują metodę grawitacyjno-odsysaniową, na zbiorniczku montują butle z nowym płynem i po kolei zasysają na każdym kole przez odpowietrznik stary płyn. Tak robili mi kiedyś w E36, teraz nie zrobili mi wymiany bo podobno trzeba jakiejś pompy. :? Dlatego pytanie bo zgłupiałem.

A płyn, płynem to swoja drogą.

• Członkowie klubu
Opublikowano

E tam. Ostatnio mechanik wymieniał mi przewód hamulcowy, więc i płyn.

Żadnych zaklęć voo doo nad tym nie odprawiał.

Zalej tylko jakimś lepszym płynem i już (np. Motul RBF660).

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
Może ja już się nie powinienem udzielać, bo sprawa jasna, ale właśnie ta metoda grawitacyjno-odsysaniowa sprawdzi się jak najbardziej :cool2: Prosta i skuteczna.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No to gitara, zmuszę kumpla do zrobienia starą metodą.
Opublikowano
Dokładnie tak jak koledzy piszą, ja wymieniałem niedawno samemu tylne przewody hamulcowe (twarde i elastyczne) i żadnej filozofii jak chodzi o odpowietrzanie nie ma, machineria tez nie jest potrzebna, byle nie dopuścić do zapowietrzenia pompy :)