Skocz do zawartości

ukręcony wałek w 320i

Ania320i

Rekomendowane odpowiedzi

wczoraj zabralem sie za zmiane walków i osprzetu. po ustawieniu rozrzadu załozyłem klucz na wał zeby sprawdzic czy dobrze zlozone. przekręciłem kluczem wał po czym zobaczyłem ze ukręcił się wałek wydechowy zaraz za zębatką. pytanie czy walek mial wadę ze sie ukręcił? nie skakalem po kluczu przeciez...

cale szczescie ze nie podczas jazdy sie uwalił...

i tak: czy wałki w m50 vanos i m50 bez vanosa maja takie same walki? musze załozyc drugi ale ten jest z m50 z vanosem. wygladaja identycznie ale czy maja taki sam stożek?

Są podobne, a to że się niby ukręcił to oznacza że źle skręcałeś wałek tzn stopki mocujące.Nigdy nie skręcasz na raz tylko etapami,pomalutku tak że jak łapniesz jedną to tam gdzie się pojawi luz to zaraz dokręcasz,wszystkie równomiernie
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif

• Zasłużeni forumowicze

Nie pisze sie dwuch postów jeden po drugim. Masz od tego edycję i dopisuje w swoim ostatnim poscie.

Wałem ma naprężenia mimo że nie ma łańcucha, gdyż nigdy nie ma takie sytuacji by wszystkie zawory były zamknięte. W trakcie dokręcania wałaka ona naciksa na jakiś zawór, który stawia znaczny opór. Jak starczy minimalnie źle dokręcić i po wałku. Chodź mi się jeszcze nie zdarzylo nigdy żadnego wałka rozwalić. Może był po prostu już stary i przegrzany...

No niestety .Jak dokręcasz wałek któreś z zaworów zawsze są w pozycji otwartej i naprężenia występują naturalnie. Po prostu zdarzyło się
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif

rozumiem o czym piszecie ale on ukrecil sie zaraz za kolnierzem gdzie przykreca sie zębatkę. gdybym zle dokrecal walek to pękł by gdzies na długosci miedzy pierwsza a ostatnią krzywką. mniejsza z tym. dobrze ze nie podczas jazdy...

czy moge go zastapic wałkiem z głowicy z vanosem? ssący jest z głowicy bez vanosa. bedzie namacalna róznica? co zrobic w tej sytuacji?

• Zasłużeni forumowicze

Wygląda na to że wałek wydechowy w vanosie jest 1mm wyższy

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3723ecc07beb83d6.html

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

• Zasłużeni forumowicze
Ech zle spojrzałem(ale dzisiaj melanż :D )różnica to zaledwie 0,2mm czyli nie powinno być żadnego problemu.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.