Skocz do zawartości

Po krótszym lub dłuższym postoju nie odpala

Kleryk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Chodzi o silnik M50 VANOS kombinuje od kilku dni może ktoś pomoże :)

Objawy są następujące :

Na następny dzień, po paru godzinach , po kilkudziesięciu lub kilku minutach jednak musi upłynąć ZAWSZE jakiś czas pomiędzy zgaszeniem

a odpaleniem silnika kręci rozrusznik, ale silnik nie odpala. Kręcić można nawet kilkanaście razy i nagle ni z tego ni z owego pali. Po chwili mogę

wyłączyć silnik zanim się nagrzeje potem odpala za każdym razem już bez problemu do czasu aż go zostawię. I nie ma znaczenia czy silnik ma 15 czy 50 stopni.

Od temp. na 100% to nie zależy

Co zbadałem :

Ciśnienie paliwa na listwie na następny dzień jest na tyle wysokie że po odkręceniu i poluzowaniu wężyka wywaliło pod ciśnieniem benzynę.

Na kompie od LPG zauważyłem że w momencie nieudanego odpalania czasy wtryskiwaczy benz są równe 0 w trakcie odpalania w momencie

jak załapuje to skacze 50, 20, 9...5 i tak trzyma. Po chwili jak odpale to czasy wtrysków są momentalnie wskazywane 9..5 i bangla. Czyli

wniosek z tego że coś co odpowiada za wskazywanie wtryskom czasów zasypia po pewnym czasie ( losowym) i jak się obudzi to działa non stop.

Po odłączeniu przepływomierze silnik gaśnie. Więc chyba działa.

Jakieś pomysły ? :) Bo póki co musze mówić wszystkim hasło że "wole pchać swoje BMW niż jeździć VW :D"

Sterownik gazu obszedłem efekt ten sam.

Po odpalaniu leśnym kokpitem w dolot :) odpala więc to coś co steruje niezależnie cewkami.

Czyli urządzene które do kompa daje w sygnał do startu wtrysków. Ni z tego z dupy ni z pietruchy

działa. Zachowuje się jak wyładowany kondensator który musi się naładować , napełniony prądem

coś tam daje, po czym pozostawiony się rozładowuje na pustaka i znów kręceniem trzeba go odpalać.

A czujnik ssania sprawdzałeś? Moja przy niższych temperaturach też nie chciała odpalać, raz za 10, raz za 20, a jak już się silnik zagrzał to za każdym odpalała. Podjechałem na komputer i się okazało, że czujnik był walnięty i dawał złe dane :)

• Zasłużeni forumowicze
Do sprawdzenia przekaznik głowny sterownika i przekaznik pompy paliwa.Cewki są zasilane bezpośrednio po kluczyku natomiast wtryskiwacze i pompa paliwa przez przekazniki.Masz tam immo czy coś takiego bo objawy też podobne.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Przekazniki pompy i sterownika masz pod maska po stronie pasazera. Zawieszanie sie ich to dosyc czesty problem ale nie jestem pewien czy brak zasilania sterownika dawalby tylko takie objawy. Wydaje mi sie ze gdyby przekaznik sterownika nie dzialal to rowniez polowa kontrolek w desce nie swiecilaby sie... mam racje?

• Zasłużeni forumowicze
Wydaje mi sie ze gdyby przekaznik sterownika nie dzialal to rowniez polowa kontrolek w desce nie swiecilaby sie... mam racje?

Na logike tak :D .Tylko że przekaznik sterownika ma dwa wyjścia zasilające(87) z jednego wyjścia zasilany jest sterownik z rugiego wtryskiwacze (bosch 3.3) lub przekaznik pompy paliwa oraz wtryskiwacze jak simensie ms40 i problem może tkwić w samym styku przekaznika z wiązką jedno wyjście łączy a drugie nie.Potem dodam schematy tych sterowników bo teraz coś fotosik nawala.

Obiecane schematy

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/63e6859c8c443671.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/050002165cfbe592.html

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Faktycznie przekaźnik niedomagał :) Jak się go pchnęło patyczkiem zaskakiwał :). Dziękuje bardzo za pomoc !

Nowy przekaźnik pompy i wtrysków kosztował w ASO BMW :) uwaga... 37zł :D a używany z przesyłką na allegro 35zł :D uwielbiam ASO

BMW za realne fajne ceny części.