Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

nie znalazłem watku o tym wiec zakładam.na ranem gdy wygladam przez okno to widze ze mam zaparowane szyby od srodka o ile teraz nie sprawia to wiekszych problemow to w zime bd to zamarzało i bd musiał skrobac od zewnątrz i od wewnątrz.miał ktos kiedys taki problem?? wiecie czym to jest spowodowane?? POMOCY

Opublikowano

według mnie masz za dużo wilgoci w aucie :) np Masz piasek na dywanikach piasek łapie wodę a nad ranem się ociepla i paruje w wyniku czego zaparowane są szyby :) (było tak u mojego ojca w aucie ale on miał sporo piasku na dywanikach po odkurzeniu auta i wietrzeniu po problemie)

Pozdrawiam

Opublikowano

Sprawdź też czy nie masz wilgoci pod dywanikami, to znany problem w e39.

Podnieś wszystkie cztery dywaniki i sprawdź ręką czy nie ma tam wilgoci.

Pozdrawiam.

Opublikowano
:cool2: ...zapchane odprowadzenie wody z klimatyzacji... :cool2:
najpiękniejszy dźwięk na świecie- R6 w BMW
Opublikowano
Żeby Cię w błąd nie wprowadzać to nie mam pojęcia gdzie jest w bmw. Ja taki przypadek miałem w poprzednim aucie audi a4 b6. tam odprowadzenie było pod dywanikiem pasażera, trzebabyło go dobrze wyciągnąć spod pedałów i kawałka konsoli środkowej też tam głęboko przy nogach i cały kanalik był na wierzchu; taka plastikowa rurka, w której było pełno jakiegoś błota i resztki liści (nie wiem skąd?!?!). Przy zatkanym tym kanale jeszcze dodatkowo woda lała mi się na dywanik i miałem zawsze mokry.... Po oczyszczeniu jak ręką odjął.
najpiękniejszy dźwięk na świecie- R6 w BMW
Opublikowano

Jeśli już mowa o odprowadzeniu wody z klimy to musisz wejść na kanał i spojrzeć po bokach skrzyni biegów - tam po obu stronach będzie widać wężyki, które potem idą dalej w stronę tyłu auta by swój wylot zakończyć już za skrzynią, nad taką specjalną tacką (metalowa belka przykręcona na tunelu w którym idzie wał napędowy) - ona ma takie przetłoczenie/wybrzuszenie i dziurkę na środku, przez którą kapie woda na ziemię. Odpal klimę i sprawdź, czy woda kapie na ziemię z tej tacki.

Możesz mieć też zapchane/zawilgocone już filtry kabinowe i przez nie parują szyby.

Przyczyna parowania może być też wilgoć pod dywanikami pochodząca już z dość częstej i typowej bolączki e39 - odklejonych mat wygłuszających w drzwiach. One jak się odkleją to woda zamiast zlatywać w środku drzwi do odpływów leci na te plastikowe listwy ozdobne na progach, potem przesącza się do środka i ląduje pod dywanikami - wtedy będzie Ci to parowało na szyby właśnie. Polej drzwi wodą, otwórz i zwróć uwagę, czy po otwarciu drzwi z progów nie wylatuje Ci woda na ziemię. Jeśli maty są ok to na tych listwach ozdobnych na progach (gdzie masz logo //M lub napis Indyvidual itp) nie ma prawa być jakiejś większej ilości wody - kilka kropelek ok ale jeśli są całe takei plamy wody to musisz rozebrać boczki drzwi i sprawdzić ten kit łączący matę do drzwi czy jest to szczelne.

Pzdr.

Opublikowano
Wiem też z doświadczenia że woda do wnętrza auta może dostać się przez niedrożne kanaliki odpływowe z szyberdachu.
Opublikowano
ewentualnie niedrożny kanał odpływowy pod lewym filtrem kabinowym, kiedyś miałem zapchany i nazbierało Się po deszczu dużo wody, która do środka dostawała Się po wiązce elektrycznej zalewając przedział kierowcy
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Każdy coś dodał od siebie tylko autor postu jakoś chyba średnio zainteresowany naszymi radami i nie daje znaku życia.
Opublikowano
\jestem jestem:).dzil lałem wode na auto i nie było nic na progach,tylko od strony kierowcy był plamka wody tak ok 4 cm ale pod dywanikami sucho tzn nie były mokre a czy lekko wilgotne to nie jestem w stanie nawet tego kreslic.zaczołem od najprostszego teraz musze na warsztat postawic i sprawdzic te kanaliki odprowadzające wode jezeli nie one no to bd grubsza jazda i nagrzewnica a przy tym troche dlubania:(.jak bd cos wiedział napisze ale raczej wydaje mi sie ze to nagrzewnica moze byc
  • 1 rok później...
Opublikowano
Witam, koledzy podpowiedzcie gdzie znajdują sie te kanaliki z szyberdachu i jak je wyczyścić? dzisiaj zauważyłem że mam mokry szyberdach a bo problem z parowaniem mam do początku jak kupiłem autko 2 latka uszczelniłem boczek i dalej nic jeżdżę na zamkniętym obiegu wewnętrznym jakoś sie aż tak nie paruje
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak jeździsz na zamkniętym obiegu, to nie dziw sie że auto paruje :roll:

Nawet w lecie będzie parował.

Przy problemach z nadmiarem wilgoci,proponuję skołować trochę żwirku dla kota, i w jakimś szmacianym woreczku wpakować do samochodu, ja swego czasu trzymałem taki na podszybiu - pomagało, naprawdę.

Sprawdza się też węgiel drzewny, albo czarno-białe gazety pod dywaniki (co jakiś czas wymieniać, żeby ich nie rozpuściło :mrgreen: ), ww sposoby pomogą osuszyć auto, ale niestety przecieki trzeba zlikwidować.

Opublikowano
Wygodniej jest teraz jak jest czy będzie temp na plusie jeździć z klimą. Ona rewelacyjnie suszy wnętrze auta. widać to w lato jak się z myjki wejdzie w mokrych butach jak szybko wysuszy dywanik. A mam gumowe to widać to bardzo dobrze. Złotówy w swoich autach mają żwirek w workach bawełnianych tak jak kolega wyżej wspomniał i gazety na mokre dywaniki. Będziesz jakiś czas stosować te metody plus przegląd odpływów i będzie ok
Opublikowano
I przede wszystkim zmienić filtry kabinowe. Stare powodują takie cyrki

też mi parują szyby od środka a filtrów nie mam i nigdy nie miałem

klima taż mi nic nie skrapla bo nie działa

e39 ma bardzo wydajne ogrzewanie więc szyby w nocy jak stygną to zaczyna się na nich zbierać wilgoć

jedyny sposób na to to przełączenie ogrzewania na zimne pare km przed domem i otwarcie wszystkich drzwi by auto przewietrzyć przed zamknięciem

sąsiad tak robi od lat i nigdy w środku nie ma zamarzniętych szyb

jak dla mnie to bez sensu marznąć by rano nie szkrobać

Opublikowano

e39 ma bardzo wydajne ogrzewanie więc szyby w nocy jak stygną to zaczyna się na nich zbierać wilgoć

jedyny sposób na to to przełączenie ogrzewania na zimne pare km przed domem i otwarcie wszystkich drzwi by auto przewietrzyć przed zamknięciem

Coś w tym jest :wink: sam parę razy zaobserwowałem zwłaszcza w deszczowe dni, że ustawię temp. na 18'C i szyby momentalnie parują dosyć mocno. Dużo lepiej jest gdy mam temperaturę na 16'C efekt parowania dużo mniejszy. Jak to ktoś wcześniej wspomniał duże różnice temperatur,oraz wilgotne powietrzei stąd takie cyrki

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czyste kabinówki, nie zawalona syfem nagrzewnica i przy codziennej eksploatacji takie objawy nie występują.

No chyba że ktoś grzeszy wieczorami w samochodzie, to co innego :mrgreen:

Opublikowano
Czyste kabinówki, nie zawalona syfem nagrzewnica i przy codziennej eksploatacji takie objawy nie występują.

jasne a świstak owija ...

takie coś nie występuje tylko jak ma się garaż

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
też mi parują szyby od środka a filtrów nie mam i nigdy nie miałem

klima taż mi nic nie skrapla bo nie działa

jasne a świstak owija ...

takie coś nie występuje tylko jak ma się garaż

A widzisz, ja mam zarówno sprawną klimę jak i nowe czyste filtry, więc raz na jakiś czas ją włączę, wysuszę środek i mam spokój.

Do tego klima się przesmaruje.

Na zimę zawsze zakładam gumowe dywaniki z wysokim "rantem", nie zamaka mi wykładzina na podłodze, nie mam problemów z odklejającymi się boczkami, w środku sucho i nie śmierdzi wilgocią.

Opublikowano
dajan. Nie wiem jak możesz jeździć bez filtrów :duh: cały syf kurz i nieczystości lądują w nawiewach i wentylatorze. Ja również auto trzymam pod chmurką i w zimę mam ustawioną temp na 19st i jeżdżę bez klimy, ale nigdy nie miałem zaparowanej szyby i też nie musiałem jej skrobać.
Opublikowano
Ja również auto trzymam pod chmurką i w zimę mam ustawioną temp na 19st i jeżdżę bez klimy, ale nigdy nie miałem zaparowanej szyby i też nie musiałem jej skrobać.

Ciężko mi w to uwierzyć,zwłaszcza że też trzymam auto już 4 rok pod blokiem. Staram Się jak tylko mogę,aby nie było wilgoci itp. jednak zawsze na mrozie gdzieś szybka przymarźnie i zaparuje choć nie wiem jakbym Się starał :x

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja osobiście nie będę nikomu udowadniał że tak-i-tak jest u mnie.

Nie mam po co pisać tutaj bredni wyssanych z palca, tylko po to żeby zaszpanować nieparującym autem :?

Mówię jak jest u mnie, czy weźmiecie to na serio, czy żartem, wasza sprawa :wink: