Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Dpf został usunięty fizycznie i programowo z auta. Wiem, że to normalne, że dymi ale nie spodziewałem tak sporego dymienia przy obciążonym silniku. Wg. opinii innych zdrowy diesel nie powinien dymić. Auto ma przebieg 200 tyś.km. i zastanawia mnie fakt czy przypadkiem jakiś inny element nie z powodował tego, że filtr dpf się zatykał. Z góry dziękuję za cenne wskazówki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Prawdopodobnie problem z dymieniem miałeś wcześniej tylko nie wydobywał sie z wydechu bo go zatrzymywał DPF przez co się zapchał i teraz po wycince problem jest widoczny, musisz poszukać usterki.
Opublikowano

do sprawdzenia : doładowanie , wtryski , egr ... to z tych najczęstszych usterek w autach po usunięciu "chwasta" kiedy to dopiero wychodzi że w aucie coś jest ubite.

diagnostyka nic nie pokazuje ?

Opublikowano
zrobiłem odczyt błędów - 3FF1 Air-mass flow sensor. Zgodnie z informacjami z DIS, może być nieszczelność w przewodach. Dzisiaj rozbiorę i sprawdzę. Przy okazji zastanawiam się czy nie zaślepić EGR, może by to pomogło. Znalazłem nieszczelność w przewodzie do kolektora