Skocz do zawartości

320d - Wymieniona turbina, na co zwrocic uwage?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

mialem ostatnio nie mila przygode z moim e46 320d 136ps. Mianowicie w Belgii wysiadla mi turbina przy przebiegu 224 tys, wiec chyba przyszedl juz na nia czas. ADAC sciagnelo mnie do najblizszego warsztatu, gdzie wycenili mi robote na 1800 euro. Zrobilem tak wielkie oczy, ze chyba jeszcze mi nigdy tak nie wyszly, wiec laskawie facet z wielkim usmiechem na twarzy znizyl mi cene do 1726 euro. Nie byla dla mnie to cena do przyjecia, poniewaz facet chcial 1400 euro za sama turbine, gdzie w PL mozna kupic za 3200zl. Uruchomilem wszystkie kontakty i po godzinie mialem zalatwiona lawete, ktora zabrala mnie do niemiec do mojej siory 100km od Belgii. Tam Polscy mechanicy mogli mi wymienic turbine, ale nikt akurat nie posiadal po regeneracji ani w PL ani w DE. Zaslepili mi wiec wlot i wylot turbiny, wyciagneli wirnik, przeczyscili katalizator, wydech kolektor i bog wie co jeszcze i powiedzieli szerokiej drogi :) Szczesliwie, bez turbiny dojechalem do PL i tu oddalem samochod do naprawy. Turbine wymieniono mi na regenerowana i samochod zyje. Moje pytanie brzmi, co mozna jeszcze wymienic lub wyczyscic by zminimalizowac ryzyko kolejnej awarii. Na co zwraca sie szczegolna uwage podczas wymiany turbiny. Jak na razie zrobione jest:

1. wymieniona turbina

2. olej

3. wszystkie filtry

4. odma (jakies 4 m-ce temu)

5. przeczyszczone katalizator, tlumik oraz kolektor

Jest cos jeszcze?

Druga czesc pytania

W momencie gdy chlopaki zamiast turbiny zostawili mi jedynie zaslepiona wydmuszke, bym mogl jechac dalej, samochod zaczal pracowac nie rowno. Teraz mam wstawiona nowa i niby wszystko jest ok, ale pomiedzy 2000-2500 obrotow mozna wyczuc wibracje silnika. Czym to moze byc spowodowane? Czy przez to ze przez 1200 km jechalem z pominieciem turbiny, komputer mogl polapac jakies bledy? czy teraz moze byc w jakis sposob praca turbiny zaklocona? W niemczech przed droga, chlopaki mi powiedzieli ze praca silnika bez turbiny powinna sie wyrownac podczas drogi, i mozna powiedziec ze silnik sie uspokoil po jakichs 300km. Wiec moze wibracje przejda samoczynnie gdy komputer porejestruje dane silnika z zamontowana turbina na nowo?

Pozdrawiam Pawel

Edytowane przez Protazy