Skocz do zawartości

320i - zgrzyty w silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Od jakiegoś czasu po odpaleniu mojej e46 da się usłyszeć zgrzyty dochodzące z silnika. Po odpaleniu, obroty podnoszą się minimalnie powyżej normy, później jest zgrzyt i tak trzy, cztery razy. Gdy samochód nagrzeje się minimalnie już to jest ok, a gdy wskazówka temperatury dojdzie do połowy licznika to samochód chodzi według mnie idealnie. Mój silnik to M52TUB20. Załączam filmik dla lepszego zobrazowania problemu. Liczę, że ktoś pomoże w zlokalizowaniu problemu i usunięciu go.

Film:

Edytowane przez Venoo
Opublikowano
Mi to wygląda na coś z osprzętu silnika,rolka,alternator,może któryś napinacz.Njalepiej ściągnąć pasek i odpalić zimny motor wtedy można wykluczyć pare rzeczy
Opublikowano
pompę wody zmieniałem jakiś czas temu na nową, bo leciało z niej, a wydaje mi się, że przed wymianą już też coś delikatnie zgrzytało. jak się przysłuchuje, to wydaje mi się, że to odgłos z silnika, więc spróbuje z tym zdjęciem paska...
Opublikowano
pompę wody zmieniałem jakiś czas temu na nową, bo leciało z niej, a wydaje mi się, że przed wymianą już też coś delikatnie zgrzytało.

no to lecimy dalej :roll: Juz padlo to wczesniej, ale rowniez przyjrzalbym sie mechanizmowi VANOS.

Opublikowano

też to brałem pod uwagę, ale nachyliłem się nad vanosem i zgrzyty na pewno nie dochodziły z niego...

dawaj dalej, mam nadzieję, że znajdziemy przyczynę...

Opublikowano
hmm jak go kupiłem to czasem się zapalała kontrolka bo było mało oleju, potem zrobiłem zmianę, stan jest i od tamtego czasu spokój. po odpaleniu silnika kontrolka gaśnie i nic się nie zapala, ani nie mruga...
Opublikowano
ok...czyli wszystko sie zgadza. Powiem Ci szczerze ze jest to dla mnie zagwozdka! Nie wiem czy dobrze slysze, ale mi ten dzwiek BARDZO przypomina zapowietrzony uklad hydrauliczny... rozumiesz?? jak to jest tloczenie paliwa i nagle powietrze i stad to takie "charchniecie"... czy mozesz potwierdzic ze jest to wlasnie taki dzwiek, czy jest to raczej dziwek elementow "suchych"??
Opublikowano
tak szczerze to potwierdzić nie mogę, czy to faktycznie metaliczne dźwięk suchych elementów, więc może masz rację z tym zapowietrzeniem, tylko proszę, abyś mi przybliżył nieco temat, bo aż tak w mechanice nie siedzę :)
Opublikowano
kurna..tak naprawde trudno mi okreslic jakikolwiek trop... na poczatku wydawalo mi sie ze to ta pompa wody, pozniej ze olejowa... moge nawet pokusic sie na teze o opoznionym napelnianiu sie kompensatorow. Kolego musisz konkretnie stwierdzic skad jest najwieksza czestotliwosc tego dzwieku. Czy auto bylo podpinane pod kompa??
Opublikowano

tylko najdziwniejsze jest to, że dwa-trzy zgrzyty i auto chodzi normalnie...

to co radzisz pierwsze? zdjecie paska? to wykluczy parę rzeczy i będziemy myśleć dalej? tak konkretnie nie da się powiedzieć, skąd ten dźwięk dochodzi, to jest sam widziałeś, że chwila, silnik się nagrzeje i już nie można stwierdzić, skąd to zgrzytanie...

Opublikowano
zawsze po uruchomieniu - tylko jak silnik jest zimny, jak jest ciepły to mogę go gasić i odpalać wielokrotnie i wszystko jest ok.
Opublikowano
OK...jak dla mnie bedzie to niedomaganie przy zaopatrywaniu glowicy w olej. Przy nastepnej wymianie oleju zrob plukanke od LIQUI MOLY ENGINE FLUSH i zalej dobrym olejem. Powinno ustapic :8)
Opublikowano
a niby czym ma zaszkodzic?? po to jest zeby usunac wszelkie syfy z trudno dostepnych miejsc... Stosuj sie do instrukcji z opkaowania produktu i wszystko bedzie OK :cool2: