Skocz do zawartości

Pokrętło nawiewu

peyter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Do czego sluzy pokretlo nawiewu w srodkowej czesci deski ? Pomiedzy dwoma środkowymi nawiewami jest pokrętło z czerwonymi kropkami u góry i niebieskimi na dole.Czy o jest jakiś mieszalnik powietrza?

---------------------------------------------------------------------------------

e39.jpg

---------------------------------------------------------------------------------

http://forum-lines.ru/rez/ab194510.gif

Tak odpowiada tylko za powietrze od tych dwóch kratek, poprawcie mnie jak się mylę.

Kiedyś myślałem że to głupie rozwiązanie, Ale teraz z tego korzystam np. jak wsiadam do nagrzanego słońcem auta to jednym ruchem daje na trzy niebieskie, jak się schłodzi to wracam na środek.

Według mnie bardzo przydatna rzecz szczególnie w dłuższe trasy. W trybie auto np ciepłe powietrze idzie na szybę, nogi a żeby kierowca nie odczuwał tak zmęczenia może ustawić sobie chłodniejsze na twarz regulując temp właśnie tym pokrętłem. Mnie osobiście mniej łapie zmęczenie za kierownicą jak mam chłodek na face ustawiony :cool2:

Nie kumasz. Ze wszystkich kratek leci to co nastawisz w klimie, a dodatkowo masz możliwość zmiany w tych dwóch pokrętłem.

Nie do końca tak jest.

Klimatronik ma za zadanie dporowadzenie do nastawionej temperatury a następnie jej utrzymanie za pomocą siły nawiewu oraz temperatury powietrza wtłaczanego do wnętrza.

Im bardziej przesuwasz te pokrętło na ciepłe, tym bardziej schłada się powietrze które leci na nogi i na odwrót.

Oczywiście aby to wszystko działało klimatronik musi być ustawiony na "auto"

• Zasłużeni forumowicze
jednak ryba 226 to ty nie kumasz :D a ja myslalem ze u mnie jest cos nie tak bo zawsze mam ustawione 3 niebieski i myslalem ze temu tylko leci z konsoli sierodkowej ze cos jest nie tak z klimatronikiem :8)

Ty stwierdziłeś że:

Panowie czyli chcecie powiedziec ze zimne powietrze z klimy leci tylko tymi kradkami sierodkowymi a resztą już nie????????

a ja powiedziałem że na pewno tak nie jest.

To normalne że jeśli ma być powiedzmy 22 stopnie a przez te dwie kratki nastawisz zimne to dolnymi puści ciepłe żeby było te 22* Jak inaczej miała by działać klima automatyczna.