Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich,od wczoraj mam mały problem z autem ,mianowicie--wymieniłem opony na tylnej osi (opony używane ) i pojawił sie dziwny szum z prawego koła,coś podobnego do szumu łożyska ale łożysko jest ok. Czy może to być spowodowane złym wywazeniem koła?? czy może też opona jest uskodzona??
Opublikowano
sprawdź czy opona nie jest wyząbkowana (pogłaszcz ręką oponę w przód i w tył i zobacz czy nie jest zadziorna, tzn. czy brzegi pomiędzy rowkami nie są zadarte...) to jest najczęstrza przyczyna szumiących opon... :cool2:
najpiękniejszy dźwięk na świecie- R6 w BMW
Opublikowano

Potwierdzam - prawdopodobnie kupiłeś używkę, która jest wyząbkowana. Być może jeździła w aucie, które miało zużyte amortyzatory - to bardzo częsta przyczyna ząbkowania opon. Ewentualnie auto to miało kilka mocnych hamowań gdzie na chwilę zablokowało koło i się opona w paru miejscach mocniej wytarła.

Tak jak koledzy pisali wcześniej - zdejmij koło i przejedź z wyczuciem ręką po bieżniku (zwłaszcza po jego brzegach). Może być tak, że brzegi ząbków w bieżniku będą zadarte do góry lub odwrotnie - brzegi ząbków bieżnika są na jednej wysokości ale środki tych klocków w bieżniku będą lekko wybrzuszone do góry (poczujesz pod ręką taką jakby łagodną falę). Generalnie z taką oponą niewiele da się już zrobić - można ją ewentualnie tylko wrzucić jako zapas bo jako robocze koło będzie własnie huczała tak jakby łożysko siadło. Ja to samo miałem z przodu i już prawie chciałem kupować nowe piasty ale założyłem na próbę zimowe opony i było cicho. Z moich obserwacji wynika, że opony Dunlopa są jakoś bardziej podatne na ząbkowanie. Obecnie mam od 2 sezonów założone z przodu Continentale Sporty Contact 3 i jest spokój - nic nie ząbkuje, nic nie huczy itp.

Pzdr.

Opublikowano

Jest dokładnie tak jak piszecie :? Byłem dzisiaj u wulkanizatora i jest wyząbkowana.Czuj gdy przejedzie sie reką po oponie.

Nszczęście mam blisko do gościa króry mi ja sprzedał więc nie bedzie problemu z wymianą na inną.

Dziekuje za pomoc :D :D :D