Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

cytat z gazety

Będzie nowy podatek

Minister finansów potwierdziła, że zamiast akcyzy wprowadzona zostanie opłata ekologiczna. Od kiedy? Tego jeszcze nie wiemy. Może nawet w styczniu.

Nie ma jeszcze gotowego projektu nowego podatku, więc pewnie zacznie obowiązywać później. Nowy minister przygotowując nowe rozporządzenie, wzoruje się na projekcie swego poprzednika.

Zapłacą za normę

Przypomnijmy więc, że projekt zakładał, że podatek ekologiczny czy rejestrowy będzie płacony jednorazowo, przy pierwszej rejestracji samochodu w Polsce. Niezależnie czy auto jest nowe czy używane, a jego wysokość będzie uzależniona od pojemności silnika i normy czystości spalin.

W przypadku rejestracji auta spełniającego normę Euro 4, opłata wyniesie tylko złotówkę za jeden cm sześcienny. Natomiast właściciele starych aut, zapłacą nawet 4 zł za centymetr. W konsekwencji właściciel najnowszego mercedesa 2,5 litra wyłoży z kieszeni tylko 2.500 zł. Natomiast za mercedesa z początku lat 90., z takim samym silnikiem, trzeba będzie zapłacić nawet 10 tys. zł.

Wzrośnie import

Tak duży podatek rejestrowy wywoła wzrost cen aut używanych. Przestanie się bowiem opłacać import takich aut z zagranicy. W niektórych przypadkach sam podatek będzie wyższy niż dzisiejsza cena zakupu. Wzrośnie natomiast opłacalność przywozu aut nowych. Problem jednak w tym, że samochody używane do pięciu lat są w krajach Unii częściej droższe od tych, które sprzedaje się w Polsce. Chyba, że wcześniej zostały uszkodzone czy rozbite.

Tylko w tym roku Polacy sprowadzili ponad 700 tys. aut używanych, z których ponad 41 tys. zostało zarejestrowanych przez mieszkańców województwa lubuskiego. Jeszcze w grudniu czy na początku 2006 roku, a dokładnie do daty wejścia w życie nowego podatku, na pewno import aut gwałtownie wzrośnie. Polacy będą chcieli zarejestrować je na obecnych zasadach. W piątek w Ministerstwie Finansów pytaliśmy, kiedy nowy podatek zostanie wprowadzony. Usłyszeliśmy jedynie, że w 2006 roku.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=126529#126529

Edytowane przez Marc750
  • Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Tak jak bym gdzieś to już kiedyś słyszał..

UC bierze się za tych co sprowadzili samochód, zapłacili akcyzę i sprzedali go przed rejestracją (czyli również i mnie :( ) ciekawe czy jest możliwość się z tego jakoś wykręcić..

Pozdrawiam

Pułkownik Zuber

Opublikowano
tobie nic nie grozi. To ten co kupil bedzie mial problem , bo nie zaplacil akcyzy. W takich przypadkach placi sie 2 razy !

Mówili dziś w Tv że "sprzedający" płaci kare.. :|

Pozdrawiam

Pułkownik Zuber

Opublikowano
Non stop strasza tymi podatkami, ale jakoś nie mogą wprowadzić ich w życie pewnie bedzie jak zwykle z duzej chmury mały deszcz. :wink:
Pozdrawiam Grzesiek
Opublikowano

co chcesz od PiS 'u ??

Obnizyli cene litra PB95 w Poznaniu z 4.56 za najlepszych czasów geniusza Millera do 3.79

I tylko za to juz ich doceniam o wiele bardziej niz poprzedni rząd.

Opublikowano

no to jeszcze Ci to zadowolenie wyjdzie bokiem jak zobaczysz z ktorej strony dostaniesz po kieszeni. Dales sie nabrac na kielbase , a zobaczymy jak zareagujesz na kij .

Zostawmy to jednak , bo to nie miejsce na polityke.

Opublikowano

Cały wątek jest raczej nasycony politycznie więc nie ma problemu.

Ale wez sobie na wstrzymanie z tą psią terminologią wobec mnie bo troszke przeginasz kolego. I zamiast gdybać , przytocz fakty, bo przez ostatnie lata niedosyc ,ze dostawałem po kieszeni to jeszcze regularnie drozała benzyna - i co , cieszyłes sie ?

I nie paplaj o kiełbasach bo to ,ze benzyna staniała o ponad 70 groszy to jest fakt , wiec nie widze , w czym sie dałem nabrac. A poprzednie rzady raczej nie sypały fiołkami z góry , wiec zadnych cudów się nie spodziewam.

Więcej z Tobą nie rozmawiam na ten temat bo widze ,ze kiepsko znosisz realia.

Opublikowano

widze kolego , ze stac cie tylko na plytkie myslenie. Jezeli nie potrafisz czegos wlasciwie odczytac , to poprostu przemilcz i nie rob z siebie blazna.

Nie mialem zadnych zlych intencj piszac tamten tekst. Ale trafilem na zly poziom. Trudno i tak sie zdarza.

Opublikowano
Jezeli nie potrafisz czegos wlasciwie odczytac , to poprostu przemilcz i nie rob z siebie blazna.

Nie mialem zadnych zlych intencj piszac tamten tekst. Ale trafilem na zly poziom. Trudno i tak sie zdarza.

masz racje - trafiłes na zły poziom , bo myslisz tylko o podatku ekologicznym , ktory godzi w Twoje prywatne interesy bo chyba sciagasz tam jakies autka z zagranicy -ale niestety to nie PIS sporzadził projekt tej ustawy , wiec chyba nie tylko po nich mozna sie jak widac spodziewac czegos "najgorszego" . A złe intencje - byc moze ich nie było, złośliwa ironia - na pewno- tylko po co ? ja nie agituje za zadną partią.

A błazna , jak to milutko piszesz , poszukaj kolego przed lustrem , bo zamiast mi wmawiac, ze mam poziom inteligencji kuchennego stołka, to przyjmij do wiadomosci ,ze nie wszyscy patrzą na świat przez pryzmat ustaw o sprowadzaniu autek.

co do przemilczania - nie mam tego w zwyczaju .

pozdrawiam

Opublikowano

Po pierwsze to akcyze na paliwo obnizyla poprzednia ekipa, a obecna zgodzila sie ja utrzymac na tym samym poziomie do konca roku.

Po drugie na wzrost ceny paliwa bezposredni skutek mialy huragany w zatoce meksykanskiej - w stanach cena paliwa skoczyla po tym jak przeszly o ponad 50%.

Po trzecie nie jestem zwolennikiem ani SLD, ani PiS, ani LPR, ani zadnej innej partii politycznej, z Radiem Maryja wlacznie. Gdyby nie to ze mam tu robote, z ktorej jestem zadowolony, pewnie bym wszystko w pi**u rzucil i wyniosl sie za granice. :)

były: E30 318is coupe, E30 325i saloon, E36 320i coupe, E34 520i sedan
Opublikowano

tak - obnizyli tuz przed wyborami o jakies marne grosze ,zeby zdobyc pare głosów. A o tym ile razy ją przedtem podniesli , nikt juz nie pamieta.

A niestety , przy opodatkowaniu rzedu prawie 60 % , jak to miało miejsce, zadne katastrofy światowe nie mają juz tak wielkego znaczenia. Nie mamy litra po dwa złote.

Opublikowano
A niestety , przy opodatkowaniu rzedu prawie 60 % , jak to miało miejsce, zadne katastrofy światowe nie mają juz tak wielkego znaczenia. Nie mamy litra po dwa złote.

Dlaczego uwazasz, ze w tym samym czasie, w ktorym na calym swiecie wzrosly ceny paliw ze wzgledu na spustoszenia jakich dokonala Katrina i wzrost ceny barylki ropy, tylko w Polsce ceny na dystrybutorach wzrosly przez rzad i wysokosc akcyzy (ktora na marginesie w tym czasie sie nie zmienila)? :)

Opublikowano
wracjac do tematu .. i juz sobie E30 nie sprowadze :mad2:
kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano
wracjac do tematu .. i juz sobie E30 nie sprowadze :mad2:

Nie boj nic, mysle ze rodacy cos wymysla... :)

Opublikowano

Dlaczego uwazasz, ze w tym samym czasie, w ktorym na calym swiecie wzrosly ceny paliw ze wzgledu na spustoszenia jakich dokonala Katrina i wzrost ceny barylki ropy, tylko w Polsce ceny na dystrybutorach wzrosly przez rzad i wysokosc akcyzy (ktora na marginesie w tym czasie sie nie zmienila)? :)

uwazam tylko ,ze jesli wzrosnie cena w dolarach za baryłkę, to badziej dostają po kieszeni ci, ktorzy majaw paliwie 60 % podatku niz ci co maja powiedzmy 30 %. to logiczne.

Kiloff- nie jestem taki pewien czy ten obiecany podatek ekologiczny wejdzie.Ci z UE nie są w ciemię bici i dobrze wiedzą ,ze to im nie na rękę. Wiem jaki raban Niemcy robią, zeby zbyt uzywanych aut na Polske niw zmalał.

Opublikowano

uwazam tylko ,ze jesli wzrosnie cena w dolarach za baryłkę, to badziej dostają po kieszeni ci, ktorzy majaw paliwie 60 % podatku niz ci co maja powiedzmy 30 %. to logiczne.

Z drugim sie zgodze, ale wlasnie oznacza to, ze przy 60% procentowym opodatkowaniu w przypadku skoku ceny ropy dostajemy po dupach dwukrotnie bardziej niz Ci ktorzy maja 30% podatku - zaprzeczenie pierwszego cytatu.

Wracajac do tematu - moze sie okazac ze prawo obowiazujace cala UE, kolejny raz uratuje tylki importerom aut.

Opublikowano

miejmy nadzieje ze jednak im sie nie uda .. i zdaze sobie cabrio za roczek przywiezc :mrgreen:

poza tym .. no coz .. jaki narod taki rzad .. reszte pozostawie bez komentarza ..

kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano

wcale nie zaprzeczenie :wink: troszke źle mnie zrozumiałeś-

własnie o to chodzi,ze paliwo powinno w wyniku swiatowych wahan cen zdrozec mniej , niz ma to miejsce gdy rząd maniakalnie próbuje załatac dziury we własnych kieszeniach akzyzą. A tak , katastrofy tylko potegują naszą "domową katastrofę paliwową" ale nie są jej GŁÓWNĄ PRZYCZYNĄ.

O to mi chodziło . Dlatego u nas problemem nie są różniste kataklizmy. Bo gdy ich nie było , to i tak co chwilke podnoszono akcyze, do i tak obłozonego wszystkim co sie da litra paliwa.

Opublikowano

Spokojnie. Ten podatek jest niezgodny z prawem UE, podobnie jak akcyza.

Znowu lamana jest ROWNOSC towarow z panstwa czlonkowskiego i z UE.

Nie moze byc czegos takiego jak 'pierwsza rejestracja w PL', bo z punktu widzenia UE pierwsza rejestracja odbywa sie na poziomie calej UE, a nie poszczegolnych panstw czlonkowskich.

No chyba, ze kaza wszystkim przy kupnie samochodu, niezaleznie, czy jest z UE, czy jezdzil juz w PL placic te oplate ekologiczna. Ale juz widze wlascicieli nowo nabytych Polonezow i Fiatow 125 placacych po 6 tysiecy przy rejestracji.

Obstawiam, ze nic z tego nie wyjdzie, i tyle. Skonczy sie raczej na corocznej, stosunkowo niewielkiej oplacie za samochod.

A jezeli nawet wprowadza taka durna ustawe, to i tak dosc szybko bedzie ja trzeba zniesc, bo i ludzie pojda z kosami na sztorc, i UE sie do nas przypieprzy.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

Zgadzam sie z Panfilem i jest to rzeczowe. Natomiast Frank zaczyna sie gubic we wlasnych tezach. Moze to mlody wiek i brak doswiadczenia to powoduje. Jednym slowem , nie wszystko jest takie na jakie wyglada.

Juz nie bede pisal o kielbasie :lol: bo znow bedzie awantura. Jednym slowem , to pieniadze nie sa zaszyte gdzies w siennikach ( Frank , tylko nie pisz , ze cos o tych siennikach bredze ) a trzeba je gdzies wykombinowac. Duzo mozliwosci nie ma , ale mozna zawsze cos zrobic z akcyza. Naprzyklad przerobic nazwe na podatek X . Zanim EU sie zbuntuje , to swoje zgarna. Za chwile , mocherowe berety powiedza , ze bardzo chcieli , ale sie nie udalo utrzymac cenyna paliwo.... Doloza zaporowa akcyze na LPG - bo tu jest pole do popisu no i przykladowy Kowalski zacznie obrywac po d...pie z kazdej strony.

Tak na marginesie , to wlasnie bylem w Hollandi i za litr bardzo dobrego gazu LPG placi sie tam 45 centow. Jak to sie ma do Polski , to nie musze tlumaczyc. A przy okazji , to LPG jest odpadem przy produkcji paliwa. Kiedys to wszystko szlo w komin i swiecily piekne pochodnie. Dzis na smieciach rzad sie dorabia.