Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak to jest z tą odmą, mam E90 320D fabrycznie bez DPF 120kW i czytałem, że w tych silnikach były odmy z separatorami, a u mnie w odmie siedzi filtr, którego obecnie nie da się kupić i zastanawiam się czy w ogóle jest sens go wymieniać oraz jak to dokładnie było z tymi filtrami i separatorami w E90 320D?

Czy odma może mieć coś wspólnego z delikatnym drganiem zaraz po odpaleniu na zimnym silniku przed krótką chwilę?

• 4 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 86
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Koledzy nie moge otworzyc tych obrazkow z odma... :oops: moze ktos jeszcze raz wkleic albo byc tak dobrym I mnie oswiecic gdzie dokladnie odma siedzi w e90 320d m47. Szukam na realoem I nie moge jej znalezc....
O Tempora! O Mores!
Opublikowano
Sa w komplecie, przynajmniej ja mialem ale nie kupywalem w aso, a wiemy jak jest w aso trzeba placic za kazda srubke, uszczelke etc. wiec sie lepiej upewnic.

Dzieki jeszcze raz :cool2:

O Tempora! O Mores!
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam

czy w bmw e90 320d 2005 163 km w odmie wymieniam tylko filtr ? chcialbym zobaczyc do odmy bo wątpie żeby ktoś do niej zaglądał. Odma znajduje się obok filtra powietrza?

Opublikowano

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/11_3668-pokrywa-glowicy/i48480/kL/sN/r2005/m11

Nr 11 - kompletna odma,

Nr 15 - wkład plastikowy labiryntowy.

W 330d zakładałem nową kompletną oryginalną, ale moim zdaniem wystarczy dobrze wyczyścić całość.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
witam

czy w bmw e90 320d 2005 163 km w odmie wymieniam tylko filtr ? chcialbym zobaczyc do odmy bo wątpie żeby ktoś do niej zaglądał. Odma znajduje się obok filtra powietrza?

No właśnie, napisz jak już sprawdzisz czy w tym silniku masz u siebie zwykły filtr czy taki, który był już później montowany - plastikowy separator.

Opublikowano
Tak, zazwyczaj wymienia się tylko wkład separatora który jest sprzedawany razem z uszczelkami (można też wymienić całą odmę razem z tą kopułką). Wg mnie nie ma sensu wymiany separatora, przecież to kawałek plastiku tam nie ma co się zużyć/zepsuć. Wystarczy obmyć z oleju np benzyną ekstrakcyjną i jak nowy. Sam po zakupie auta kupiłem nowy separator bo myślałem że w tym labiryncie w środku są jakieś membrany/filterki a tam goły plastik. Na szczęście kupiłem najtańszy za 30zł więc strata żadna.
Opublikowano
w 2005 w M47 miałem separator bez filtra, wydaje mi się że filtrowe występowały we wcześniejszych wersjach np w e46

No właśnie też tak myślałem, ale mam M47 163km i właśnie u mnie jest w odmie filtr taki walcowaty z materiałem. Może na początku produkcji były jeszcze takie odmy, bo w sieci można znaleźć informacje o obu modelach.

Opublikowano
Właśnie u mnie jest początek roku. Z tego co mi się wydaje, gdzieś czytałem, że ten filtr jest zamienny z tym nowym wkładem i można go właśnie nim zastąpić.
Opublikowano

Witam Panowie. Szukalem dzisiaj u siebie w samochodzie ale nie dalem rady odszykac odmy oleju.

Tzn mam kilka typow ale wole sie upewnic. Pacjent to E81 118d kod silnika N47.

Pomoze cie zlokalizowac odme?

Z gory dziekuje

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W n47 odma jest zintegrowana z pokrywa zaworów. Przeczytałeś w ogóle ten temat. Stronę wcześniej kolega to napisał. Zresztą wszystko na temat odmy w tych silnikach jest w tym temacue napisane. To tylko 4 strony. Jestem pewien że dasz radę to przewertować :duh:
Opublikowano
W n47 odma jest zintegrowana z pokrywa zaworów. Przeczytałeś w ogóle ten temat. Stronę wcześniej kolega to napisał. Zresztą wszystko na temat odmy w tych silnikach jest w tym temacue napisane. To tylko 4 strony. Jestem pewien że dasz radę to przewertować :duh:

Witam. Dzieki za odpowiedz. Czytalem caly temat.

Wyczytalem takze, ze jest ona zintegrowana z pokrywa.

Co mnie zmylilo to fakt, ze w sklepie z ktorego chce zamowic kompletna odme na zdjeciu wyglada ona inaczej. Nie jestem w stanie zlokalizowac tego co jest na zdjeciu ktorym sie sugerowalem w moim silniku.

Ot. Caly problem:/

Opublikowano
Panowie czy ta membrana powinna być przyklejona do tej części którą się ściąga ? czy luźno latać? dlaczego pytam? bo jakieś 2 lata temu wymieniłem nową oryginalną odmę i ostatnio powiło się dużo oleju w dolocie czego wcześniej nie było, więc wykręciłem tą odmę i jak dmuchnę w ten otwór gdzie jest mem bramana nie ma żadnego oporu natomiast przy tej starej jest, bo rozebraniu obu w starej membrana trzyma się jakby przyklejona do tego plastiku natomiast w nowej wyleciała po otworzeniu. Teraz zamontowałem starą obudowę z nowy separatorem i tego oleju w dolocie już tak dużo nie ma, ale widzę trochę oleju koło odmy ...
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Odgrzewam bo temat na czasie :roll:

Kupilem nowa odme FEBI 45195 z separatorem,wstawilem i po przejechaniu ok.100-120km zaczela mi ona syczec na rozgrzanym silniku/wolnych obrotach...???

Spotkal sie ktos z was z tym ze nowa odma syczy???

Czy membrana gumowa nowej odmy mogla miec wade fabryczna???

MADE IN PRL
Opublikowano
Panowie przejrzałem spis treści "Sam naprawiam BMW'' i nie znalazłem nic o wymianie czy czyszczeniu odmy zapomnieli czy przeoczyłem ??

'

W instrukcji serwisowej jest maly fragment ze sie ja wymienia.

Niestety bez podanych Nm.

MADE IN PRL