Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakim olejem powinienem zalać silnik po wymianie, dodam że motor ma ori przebieg 370tyś km, do 350tyś był serwisowany w ASO w Niemczech, kupiony od policji niemieckiej. Silnik nie kopci (jakoś bardzo, normalnie jak diesel), nie poci się, suchuteńki jak by był nowy, nie bierze oleju, nie wykazuje żadnych oznak słabości. Pytam, bo książka serwisowa ma tylko dwa wpisy po zakupie samochodu i przy 100000km.

Czy 5w30 nie spowoduje wycieków, chyba że bmw leje taki olej przy takich przebiegach.

Uprzedzam pytania:

Tak na 100000000% było serwisowane w ASO BMW .

Tak przebieg ma 100000000% oryginalny.

Książka ma tylko dwa wpisy, dlatego że auto jeździło w Wolfsburgu, a dodatkowe kluczyki i książki były w głównym oddziale Policji oddalonym o 100km.

www.facebook.com/bmwbyfazi
Opublikowano
może być 5w30 lub 5w40 z normą LL 01 lub 04 , zależy od rocznika samochodu.

ja mam 1999r m57 3.0d mam zalany 5w 40 edge turbo diesel.Czy ten olej ma norme dla mojego rocznika?nie rozumiem jaka jest roznica ,bo napisales "ze zalezy od rocznika"...

Opublikowano

auta wyprodukowane do 2001, moga uzywać LL01 lub LL04

z kolei z rocznikow po 2001 muszą używać wyłącznie LL04.

A praktycznie M57 jest wynalazkiem z 1998 roku, wiec podeszlaby norma LL98, której już nie ma.

Więc bez znaczenia czy zalejesz Edge 0W30 (LL01), czy 5W30 (LL04)

Opublikowano

A praktycznie M57 jest wynalazkiem z 1998 roku, wiec podeszlaby norma LL98, której już nie ma.

a co z 5w40?

Opublikowano

a co z 5w40?

Edge 5W40 turbodiesel nie spełnia żadnej normy BMW-Longlife, więc teoretycznie nie powinien go nikt zalewać.

Praktycznie bedzie zapewne bez znaczenia, bo mają ten sam wskaźnik jakości (API SL/CF, ACEA A3/B3/B4).

Ja bym generalnie nie zalał niczego, co w swojej specyfikacji nie ma uwzglednionego BMW.

Opublikowano

a co z 5w40?

Edge 5W40 turbodiesel nie spełnia żadnej normy BMW-Longlife, więc teoretycznie nie powinien go nikt zalewać.

Praktycznie bedzie zapewne bez znaczenia, bo mają ten sam wskaźnik jakości (API SL/CF, ACEA A3/B3/B4).

Ja bym generalnie nie zalał niczego, co w swojej specyfikacji nie ma uwzglednionego BMW.

Wiec co teraz zrobic??skoro nie spelnia normy to moze cos zrobic dla silnika?wiesz ze mam problem ze stukami od spodu{prawdopodobnie w silniku] i kontrolka oleju gasnie po 3 sek od odpalenia auta a wczesniej nie stukalo i gaslo chyba od razu.Zmienic olej?czy 5w50 spelnia norme bmw?

Mobil 1 5W-50 spełnia wymagania poniższych specyfikacji:

API SM/SL/SJ/CF X

ACEA A3/B3 X

ACEA A3/B4 X

Mobil 1 5W-50 posiada następujące dopuszczenia producentów:

VW 505 00 X

PORSCHE A40 X

MB-Approval 229.3 X

MB-Approval 229.1 X

BMW High Performance Diesel Oil X

nie ma nic o longlife a jest to co wyzej?

Opublikowano

Mobil kategorycznie nie nadaje sie do BMW. To przereklamowany olej, tak poza tym, ale przyjął się znakomicie, muszę przyznać.

Na Twoim miejscu zalałbym Castrol EDGE 5W30

Opublikowano
ja jeżdżę na shell helix ultra 5w40 LL01, niedrogi olej ( 5l ok. 100pln) a dobry, castrol jest przereklamowany i drogi, po co przepłacać.
Opublikowano

kazdy swoje chwali ;)

Drogi jest, rozreklamowany na pewno, ale za to zalecany przez BMW.

Uwierzylbym w to, ze kazdy olej spelniajacy wymaganą norme jest dobry, ale ja jak zalałem na poczatku (bedac jeszcze tylko za Mobilem) olej Mobil Special V, majacy normę LL-04, to fakt, silnik pracowal bardzo miekko i cicho, ale szalały mu obroty zaraz po odpaleniu przez kilka sek, co mnie silnie niepokoiło.

Po zmianie na edge 0W30 problem minął. Od tamtej pory zalewam już tylko Edge.

Opublikowano
Drogi, rozreklamowany a co za tym idzie najczesciej podrabiany.I tego sie obawiam najbardziej.Polski castrol wcale nie jest taki dobry.U mnie w miescie w serwisie bmw nie leja castrola tylko mobila wiec cos to musi oznaczac.A Ty zobaczyles korek wlewu oleju z napisam castrol i myslisz ze tylko taki najlepiej lac bo bmw rekomenduje,to jest tylko chwyt reklamowy oni sie dogadali i robia z tego pieniadze..Polski castrol nie jest takiej jakosci jak niemiecki i tak jak pisalem wczesnij jest nagminnie podrabiany i bog wie co tam wlewaja i na czym tak naprawde jezdzisz.Myslisz ze masz najdrozszy syntetyk a w srodu najtanszy mineral ktory wykancza silnik i dziwimy sie pozniej czemu np: jedne klepia a drugie nie...
Opublikowano

Z normą LL04 to mogę Ci polecić HAVOLINE TEXACO ULTRA S 5W-40. Kupowałem u chłopaków w SilesiaParts. Wszystko działa na nim płynnie, nie ma żadnego falowania obrotów itp i żadnego niepokojącego wciągania oleju.

Pzdr.

Opublikowano

Dogadali sie o tyle, ze sa wysokie ich ceny.

Na pewno inzynierowie BMW nie wlewaliby sobie oleju, ktory niszczyłby ich silnik. W serwisach zalewają Castrol SLX 0W30.

Watpie też, ze wielkie hurtownie sprzedają podrobione oleje, bo stamtad kupuje. Z Allegro to moze i owszem, ze mogą być z niewiadomego pochodzenia.

A szczerze to mysle nad zmianą oleju, bo to klepanie jak w starym dieslu jest nie do zniesienia i nie przystalo BMW. Jeszcze tylko sprawdzę, czy się polepszy jak zmienie napinacz klimatyzacji, pompe wody i lozysko alternatora.