Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Mam pytanie,a mianowiciwe Auto BMW E46 320D 136PS odpala na dotyk ale jak sie rozgrzeje i sie jedzie dłóży czas na malych obrotach tzn. tysiac lub tysiac piecset obrotow i potem chce sie dodac gazu to przyspiesza do 2,5tys obrotów i slabnie .Zaczyna kopcic ,kłeby dymu i przerywa,traci sile.Jak stane i gazuje to tez kopci i przerywa.Potem jak wylacze kluczykiem auto i odpale ponownie juz jest wszystko dobrze,wchodzi na obroty i jedzie jak strzala. potem ponownie dzieje sie to samo.

Mechanik jak podlaczyl kompa pod BMW pokazalo blad "zły kąt polozenia iglicy pompy wtryskowej" ale cos mi sie wydaje ze jakby byla ta przyczyna to auto wciaz by przerywalo.inny mowil ze to pompowtryskiwacz leje.Sam juz nie wiem co mam zrobic i co kupic.

Jerzeli mieliscie juz taki przypadek to prosze pomozcie :)

Dziekuje i Pozdrawiam !

Opublikowano
inny mowil ze to pompowtryskiwacz leje

ten nie powinien juz pracowac jako mechanik :duh:

Najprawdopodobniej zaciera Ci sie tlok przestawiacza kata wtrysku. Wtryskiwacz sterujacy tylko informuje o aktualnym kacie [wyprzedzeniu lub opoznieniu]. Ze wzgledu na bezpieczenstwo sterownik wprowadza silnik w tryb pracy awaryjnej i stad bujanie tylko do 2,5 tys obr.

Opublikowano
Przede wszystkim to pojedz do DOBREGO serwisu BOSCHa zeby zdiagnozowali co sie dzieje... bo np ten blad co podales mozna interpretowac dwojako. Jednak jak dla mnie wyglada to na pompe wtryskowa... wedlug mnie regeneracja. Tylko tak jak napisalem wczesniej podjedz jeszcze do BOSCHow czy potwierdza moja diagnoze.
Opublikowano
a jesli zaciera sie tlok przestawiacza kata wtrysku to po wylaczeniu auta i ponownym odpaleniu bedzie chodzil normalnie ? hmm...? bo tak sie dzieje ze jak zacznie wariowac i go zgasze i odpale ponownie to chodzi normalnie i wchodzi na obroty bez problemu .
Opublikowano
Przede wszystkim to pojedz do DOBREGO serwisu BOSCHa zeby zdiagnozowali co sie dzieje... bo np ten blad co podales mozna interpretowac dwojako. Jednak jak dla mnie wyglada to na pompe wtryskowa... wedlug mnie regeneracja. Tylko tak jak napisalem wczesniej podjedz jeszcze do BOSCHow czy potwierdza moja diagnoze.

Dziekuje za porade :)

Pozdrawiam !