Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zbliża się sezon zimowy ;( Zaczynam już rozglądać się za zimówkami...

W związku z tym mam pytanie do dotychczasowych użytkowników opon zimowych w tym rozmiarze: którą byście doradzili, na podstawie swego doświadczenia? Raczej nie rozpatruję "run flat"...

Ja mam swoje 3 typy (wyczytane w testach ;):

1) Goodyear Ultra Grip +SUV,

2) Dunlop SP Winter Sport 3D,

3) Continental CrossContact Winter.

Do tej pory używałem 17'' Michelin Latitude Alpin w innym SUV-ie - na śniegu bardzo dobra, jednak na mokrym, troszkę byłem zawiedziony - hamowanie. Opona raczej cicha, na komfort nie narzekaliśmy; przejechane 3 sezony.

Proszę o konstruktywną dyskusję, na podstawie doświadczenia swego lub znajomych. :cool2:

Zamieszczam też link z nowościami na 2011 http://www.opony.com.pl/artykul/sezon-zimowy-2011-2012-nowosci/?id=1166

Ciekawą wydaje się być opona Vredestein Wintrac Nextreme SUV - nigdy nie miałem do czynienia z oponami tej firmy...

pozdr.,
Opublikowano

Dunlop 3D polecam. dobra na śnieg przy wyłaczonym DTC nie złe osiągi. Dobre przyspieszenie mały uślizg podobno opona ma bardzo nowatorsko rozwiązną konstrukcje rozkładnia sił i przyczepności na zakręcie chodzi o stycznosć opony z jezdnią.

Tak naprawdę to każdy idywidualnie powinien dobrać sobie opony ponieważ każdy może docenić inną zaletę wśród opon. Osiągi i różnice w prowadzeniu wykryją tylko urządzenia pomiarowe. Szczegół tak naprawdę zaważy które wybierzesz.

Opublikowano
Przejeździłem 2 sezony na Dunlopach Grand Trek M3 (RFT). Jestem bardzo zadowolony. Samochód jedzie jak przyklejony do drogi. Zgadzam się, że to indywidualne odczucie, ale mnie Dunlop zawsze pasował. Na innych samochodach też mam zimowe Dunlopy. Zdecydowanie polecam.
Opublikowano
Właśnie otrzymałem z Vredestein Polska odpowiedź, że Vredestein Wintrac Nextreme SUV nie będzie oferowane u nas w tym rozmiarze... Lipa...
pozdr.,
Opublikowano
Ja z kolei polecam Nokia wgr2 bardzo dobra guma
http://i607.photobucket.com/albums/tt156/henake/auta-1_zps844b52e9.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

mialem w e39, dobra, tylko troche glosna

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

mialem w e39, dobra, tylko troche glosna

Chłopaki, chyba piszecie o Nokian WRG2 SUV ... ot, literówka :D

pozdr.,
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam klubowiczów. Też poszukuję kół zimowych do mojej X5. Znacie może jakiś dobry sklep z częściami do BMW, w którym będę mógł kupić nowe, oryginalne felgi ?
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Też szukam opon zimowych.

O jakich kwotach na zakup tych opon rozmawiamy.

BMW oferuje komplety felga i opona od 2300 euro za komplet - bmw.de

Opublikowano
Też szukam opon zimowych.

O jakich kwotach na zakup tych opon rozmawiamy.

Ja płaciłem po 730 zł za szt. "VREDESTEIN WINTRAC 4 XTREME", przesyłka gratis.

pozdr.,
Opublikowano
Ja kupiłem swoje zimówki u jednego z warszawskich dealerów. Była promocja i zapłaciłem za 4 kompletne koła 8400 zł brutto. Felgi podstawowe, co dla mnie nie ma znaczenia w zimę. Opony Dunlop Grand Trek M3 RFT. Czy samodzielnie skompletowałbym tańszy zestaw? Jeśli tak, to o ile taniej?
Opublikowano

ja zaplaciłem za te same opony (bez felg) - adres jak wyżej -

"Zamowione towary:

1. Dunlop Grandtrek WTM3 ROF 255/55 R18 109 H

ilosc/cena: 4 x 1054.48 zł"

Opony dotarły po dwóch dniach po zapłacie