Skocz do zawartości

grubość klocka z czujnik zużycia

AO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wczoraj wymieniałem klocki, tył profilaktycznie, przód ponieważ pojawił się komunikat o końcu klocków...

wymiana właścwie kilka km po komunikacie, zmierzyłem grubość kocka, miał 2,1mm, wg mnie to trochę mało jak na komunikat z czujnika, tym bardziej, że nowy klocek na przodzie ma ponad 20mm...

miałem klocki i czujnik ATE, czy wiecie może na jaką minimalna grubość klocków są wyskalowani inni producenci ??

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Niedawno w tygodniku "Motor" w artykule o klockach była taka informacja, że przyjmuje się 2 milimetry jak minimalną bezpieczną grubość warstwy ciernej klocka hamulcowego. Te podane 20 milimetrów to raczej grubość całkowita klocka - sama okładzina ma mniej.

Witam, wczoraj wymieniałem klocki, tył profilaktycznie, przód ponieważ pojawił się komunikat o końcu klocków...

wymiana właścwie kilka km po komunikacie, zmierzyłem grubość kocka, miał 2,1mm, wg mnie to trochę mało jak na komunikat z czujnika, tym bardziej, że nowy klocek na przodzie ma ponad 20mm...

miałem klocki i czujnik ATE, czy wiecie może na jaką minimalna grubość klocków są wyskalowani inni producenci ??

ja jeżdżę na tym co montuje ASO i jest to samo jak komputer pokazuje że koniec to klocki mają 2 - 3 mm

• 2 miesiące temu...