Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie, czy ktoś używa oleju shell w ropniaku e91 albo e90 bez DPF i jakie ma odczucia. Zastanawiam się nad zmianą Castrola na Shella który ma również pecyfikację BMW ll 04. W poprzedmin aucie (Mitsubishi outlander) miałem olej Shella i było OK. Inni koledzy posiadający outlandery narzekali na Castrola i wymieniali na inny olej np. Shella i wskazywali na zanaczną różnicę na +. Szukałem na forum ale chyba nikt nie stosował Shella.

Z góry dzięki za podpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Możesz śmiało zmienić, tylko kup full syntetyk a nie hydrokraka.
Opublikowano

zastanawiam się jak przecietny użytkownik moze ocenić olej jeden czy drugi? na jakiej podstawie, tego co słyszy kiedy silnik pracuje? bardzo subiektywne odczucia. Nie da sie sprawdzić który olej jest lepszy czy gorszy bez sprawdzenia na dokładnie takich samych silnikach w takim samym stanie przez ten sam okres pracy. Oczywiscie tylko rozebranie silnika i sprawdzenie stanu.

Można kierować się parametrami oleju ale to i tak nie wszystko. Jednym słowem trzeba stosować taki, który spełnia normę producenta, reszta to pewnie marketing firm olejowych

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
Ja używam Shell Ultra Extra 5w30 od kilku lat i nie zamierzam zmieniać go na żaden inny. Śmiało polecam. Spełnia Bmw LL04,ale do starszych konstrukcji też się nadaje.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
Ja używam Shell Ultra Extra 5w30 od kilku lat i nie zamierzam zmieniać go na żaden inny. Śmiało polecam. Spełnia Bmw LL04,ale do starszych konstrukcji też się nadaje.

i jak się samochód sprawuje? bo w przyszłym tygodniu zalewam właśnie ultra extra

Opublikowano
zastanawiam się jak przecietny użytkownik moze ocenić olej jeden czy drugi? na jakiej podstawie, tego co słyszy kiedy silnik pracuje? bardzo subiektywne odczucia. Nie da sie sprawdzić który olej jest lepszy czy gorszy bez sprawdzenia na dokładnie takich samych silnikach w takim samym stanie przez ten sam okres pracy. Oczywiscie tylko rozebranie silnika i sprawdzenie stanu.

Można kierować się parametrami oleju ale to i tak nie wszystko. Jednym słowem trzeba stosować taki, który spełnia normę producenta, reszta to pewnie marketing firm olejowych

To jest jasne że nikt nie odróżni olejów o tych samych parametrach rożnych firm.

Zmieniając lepkość czasami można zwiekszyc/zmniejszyc zuzycie oleju, co i tak bardzo trudno obiektywnie ocenić bo zależy takze w dużej mierze od stylu jazdy temperatury powietrza i wielu innych czynników.

To że na jednym oleju ktoś dolał 0,4l miedzy wymianami a na drugim 0,6l dopóki nie będzie to średnia z kilkudziesięciu samochodow o niczym nie świadczy,