Skocz do zawartości

Kupno Bmw X5 E53 - Prośba o rady, opinie, porównania

Hondelyk

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Cóz im dłużej czytam tym bardziej mnie boli, ale chyba jednak bede musial na razie suva odstawic dopoki wiekszego budzetu sie nie ogarnie, a wejsc w cos innego. Bo chcialbym jak juz kupic to konkretnie, a nie sie rozdzielac na drobne. Dustera bym bral od razu, gdyby to mialo byc "drugie auto", bo tak jak go lubie to podobac mi sie nie podoba :P. Poszperam jeszcze faktycznie o mazdach i nissanach, bo o ile wiem, ze mazda mocno ostatnio sie polepszyla, to nie wiem w ktorych rocznikach. A o xtrailu zapomnialem, tez calkiem sie podoba.

Dzieki za pomoc w kazdym razie:)

• Zasłużeni forumowicze
Kolega Lowiec napisał właściwie, zastanawiasz się nad x5 a nie wykluczasz dustera... To jakbys porównywal Kim Kardashian do Moniki Brodki... Ta pierwszą większość by chciała ale droga w utrzymaniu a ta druga, no cóż...

• Zasłużeni forumowicze
Mi się wydaje, tak jak wspomniałem zaraz na początku, po twoim pierwszym poście, złotym środkiem dla Ciebie będzie X3 E83, co potwierdził kolega kkx5, a on wie, co mówi. Auto świetne, kosztami nie zabija i w końcu BMW i suv/sav. ( sam miałem takie ponad 5 lat i bardzo miło wspominam, bezawaryjne). :wink: Aha, że Dacia Duster rdzewieje na potęgę, to cię poniosło. Chyba jakieś powypadkowe wraki z Francji.
Benzyna zamiast krwi...

wynika z twojego postu ze jestes tylko 3 lata mlodszy odemnie . Ja drugi raz bym sie nie pakowal w x5 , nie zeby caly czas w serwisie stala czy cos ale jak cos pojdzie to to kosztuje bardzo duzo biorac pod uwage jak wiekowy to jest samochod .W tym wieku sa fajniejsze rzeczy do roboty niz liczenie kasy zeby wsadzic w kupe blachy na kolach tylko zeby poczuc sie przez chwile pozornym lepszym samcem ze sie ma bmw a nie dacie na masce ? W taka x5 na starcie wsadzisz to 10 000 zl i mamy juz jakies 40000zl . Nie lepiej w tym wieku poszukac z taka kasa nawet nowej albo jakiejs testowej wersji daci duster i cieszyc sie zyciem ? Edytowane przez maciej123

Dlatego za granicą mało kto chce tym jeździć, a w USA niemal zupełnie nikt. Stąd ceny rzędu tysiąc dolców za sprawne auto. Kilka dni temu gdy szukałem na junk yardzie paru gratów spotkałem dwa bezwypadkowe IS-y, z oryginalnym lakierem, wylądowały na złomie bo zapewne poszedł rozrząd albo skrzynia.

• Zasłużeni forumowicze

Trochę. Chyba przegięcie.

Ja kupiłem x5 bo chciałem bo mi sie podoba itd.

Wiadomo ze to nie wybór z rozsądku bo w tej kasie co dałem mógłbym mieć teoretycznie duuuzo nowsze auto i bardziej praktyczne ale nie chciałem.

A na nowego z salonu dustera to niedużo mi by zabrakło. Ale nie chciałem.

Wszyscy wiedza ze bmw nie jest tanie w utrzymaniu i już pakuje w ixa i jestem szczęśliwy.

Chciałem to mam

Jezdzi sie super. Wykonanie auta Extra. Pomimo tego ze nie ma blis. Kayless czy tam innych LCD itd.

Jezdzi sie mega

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...

• Zasłużeni forumowicze
Ta 3ka kolegów wyżej, zawsze narzeka na x5 a dalej nim jeździ... Panowie, jak wam auto sie nie podoba to je sprzedajcie a nie piszecie bzdury jakies. Co mnie interesuje ze w jakims durnym kraju jak USA, 4.8is jest na złomie??? Dacie Duster byscie chcieli.... Ja drugi raz bym x5 nie kupił....? Paranoja. Jak mi sie Seat Toledo nie podobał to go sprzedałem... Nie pisałem o tym na forum.

Co ma cieszenie sie zyciem i marka auta ;) mijasz sie z przeslaniem z mojego posta . Nigdzie nie napisalem ze dacia jest lepsza tylko ,ze w tak mlodym wieku mozna kupic nowke salonowa dacie i nie martwic sie za wydamy 15 kola w ciagu roku na auto bo okaze sie ze ktos zaniedbal silnik i trzeba robic remont a potem jeszcze skrzynia padnie. a zaoszczedzona kase przeznaczyc na biznes , polatanie po swiecie i 100 innych rzeczy ktore sprawiaja wiecej przyjemnosci niz fakt posiadania suva bmw ;) Zakladam ze ktos kto kupuje stara x5 nie jest milionerem , dochodzi mlody wiek kupujacego . Dlatego napisalem ze moze warto ceszyc sie innymi rzeczami a nie myslec o tym na czym znowu oszczedzac bo w naszej x5 znowu cos padlo. Przejechalem juz swoja x5 prawie 80 000 km wiec jestem jedna z ostatnich osob ktore nie poleca komus tego samochodu z jakiegos wydumanego niemajacego nic z rzeczywistoscia powodu.

Ta 3ka kolegów wyżej, zawsze narzeka na x5 a dalej nim jeździ... Panowie, jak wam auto sie nie podoba to je sprzedajcie a nie piszecie bzdury jakies. Co mnie interesuje ze w jakims durnym kraju jak USA, 4.8is jest na złomie??? Dacie Duster byscie chcieli.... Ja drugi raz bym x5 nie kupił....? Paranoja. Jak mi sie Seat Toledo nie podobał to go sprzedałem... Nie pisałem o tym na forum.

Ja akurat sprzedałem jakiś czas temu, teraz jeżdżę innym autem i jestem szczęśliwy, nowy właściciel też więc wszystko gra :)

Czy drugi raz kupiłbym jakiekolwiek X5 z wiedzą którą mam obecnie? Nie. Nie kupuję nawet za 1500$ mimo że mogę.

Nie ma mnie miesiąc, moja jeździ głównie tylko do pracy na wpół ósmej i wraca o 15:30, jedzie raczej spokojnie i "emerycko", miasto Szczecin, spalanie na kompie...18...całe szczęście że na liczniku tylko 300km. Jak komuś polecić takie auto?

Jak na dizla to cos duzo mi tyle 4.4 pali

Ja trzymam x5 z dwoch powodow, pierwszy to nie lubie sprzedawac i kupowac samochodow, strasznie mnie to „meczy” heh :mad2:

A drugi bo jest w miare uniwersalny, wjedziesz w polna droge, przwieziesz lodowke, pozapoerdalasz na winklach jak osobowka, nawet niezle jezdzi jak na takoego kloca (sport zawias i szerokie kapory robia robote)

A tak to zeby byl chociaz troche trwalszy to by bylo git. Naprawy drogie i sporo poli

Jeśli dla kogoś koszt utrzymania X5 to koszt paliwa + ewentualnie wymiany oleju raz w roku to cóż... Ja jako koszty eksploatacji uważam utrzymanie 4.4i w automacie (bo z myślą o takiej lub mocniejszej konfiguracji te auta zostały pierwotnie zaprojektowane, a nie 3 litrowym manualu) w bardzo dobrym stanie, z działającym każdym elementem wyposażenia, bez żadnych wycieków, stuków, błędów itd. Na oryginalnych częściach lub zamiennikach dobrej jakości. Kosztów paliwa w ogóle nie wliczam bo na nie decyduję się z góry w chwili zakupu i nie są dla mnie zaskoczeniem - są normalne w stosunku do masy, pojemności silnika, osiągów i kształtu nadwozia. Taka eksploatacja w przeciągu trzech lat kosztowała mnie jakieś 30tys zł. Gdy ją kupiłem była w bdb stanie, gdy sprzedawałem wręcz w idealnym. Mimo tego, że wszystko zawsze robiłem na czas lub wcześniej (tak jak np. rozrząd i vanosy) kilka razy lądowałem na lawecie, a zamiast radości z jazdy często był stres w obawie jaka kolejna wada fabryczna albo awaria wyskoczy. Średnio coś działo się raz w miesiącu - tu wyciek, tam czujnik, tam jakiś wąż, tam moduł i tak w kółko. Jeśli ktoś jest fanem BMW i fanem modelu to OK. Natomiast obiektywnie, chłodno patrząc na X5 jako samochód jako taki jest to raczej słaby wybór.

Średnio coś działo się raz w miesiącu - tu wyciek, tam czujnik, tam jakiś wąż, tam moduł i tak w kółko. Jeśli ktoś jest fanem BMW i fanem modelu to OK. Natomiast obiektywnie, chłodno patrząc na X5 jako samochód jako taki jest to raczej słaby wybór.

I to jest dokladne podaumowanie

Jak bys nie dbal to ciagle cos

Ale to 20 letnie babcie a stare to sa dbre wino i skrzypce :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze

Cóż... ciężko mi uwierzyć co tu czytam...

ale to jest forum każdy ma prawo powiedzieć co chce...

tylko skoro to takie blee samochody to czemu je kupilismy....

mam nadzieję, że nie dojde do takich wniosków jak Wy Panowie... bo nie po to zmieniłem dobre auto na BMW...

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...

Kupując takie auto(leciwe na wypasie) trzeba być poprostu ,,świadomym” kosztów.

Dla mnie jest oczywiste że utrzymanie roczne to minimum 4k zł o ile nic grubszego nie padnie( jutro czeka mnie rozrząd i vanosy).

Ale masz auto do;

wyjazdu na wakacje

wyjazdu na wieś( głęboka preria)

do lasu

po lodówkę /pralkę itd

z pod świateł prawie zawsze jesteś pierwszy

żaden krawężnik ci się nie oprze

inni kierowcy patrzą z zazdrością ( najbardziej chyba ci w nowych ,,kosiarkach”)

siedzisz bezpiecznie wysoko i kontrolujesz sytuacje na drodze

w zimie masz w d...pie śnieg

auto jest naprawdę solidnie wykonane

Można tak pisać i pisać o zaletach. No a z wad to tylko koszta;) , No ale tego trzeba być poprostu ,,świadomym” przy zakupie.

• Moderatorzy

Przyjacielu, to są argumenty dla 20 latka, nie dla przeciętnego właściciela i nowego kupca tego auta...

Zapewne każdy chce być 1 spod świateł jak jakiś Seba z bloków co musi coś wszystkim udowadniać.

Lodówkę/pralkę to przywożą za 50 zł z media markt.

Z tym patrzą z zazdrością to pojechałeś, z zazdrością na 17 letnie SUVa za 30 tysięcy :shock: :lol: