Skocz do zawartości

Kupno Bmw X5 E53 - Prośba o rady, opinie, porównania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
to kup sobie x5 za 30 tyś, auto bardzo dorgie w utrzymaniu, więc na początek szykuj kolejny pakiej 30tyś na doprowadzanie do stanu używalności ulepka za 30 tyś... ale bedziesz mial x5! u mechanika, ale bedziesz mial :D :mad2:
  • Odpowiedzi 2,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
pitong: nie wiem co się na mnie uwziąłeś, spytałem się tylko, czy można w tej cenie dostać to auto w sensownym stanie i tyle. Stawiam teraz chałupę za gotówkę i postanowiłem sobie, że na auto nie wydam więcej niż okolice 30k bo nie chcę pakować się w kredyty. Nie wiem dlaczego jestem tu traktowany jako forumowicz gorszej kategorii. Rozumiem, że gdybym się zapytał, czy można dorwać x5 w cenie 50k to byłoby wszystko ok :/ Sorka, ale nie rozumiem jak można oceniać ludzi po grubości portfela.
Opublikowano

Myślę że kolega chcial cię ustrzec przed chorendalnymi wydatkami ....choć moim zdaniem zrobił to w nieco niegrzeczny sposób.....ale to moje zdanie. Jeżeli chodzi o mnie to zdecydowanie odradzam Ci kupować X za tę kasę. Przy tej calej gamie i rozpiętości cen proponowanych w internecie X należałoby kupować przynajmniej te, które są w połowie ceny tego proponowanego najdrożej. Lecz to nie wszystko, zdjęcia zdjęciami to i tak konicznie trzeba x zobaczyć na własne oczy no i kompleksowo sprawdzić na jekiejś renomowanej stacji. Myślę, że tu Ameryki nie odkryłem ale uważam że X jest tak specyficznym autem, zresztą jak wszystkie SUWy gdzie ceny części są 2x i nawet więcej droższe niż u zwykłych aut i tu można konkretnie popłynąć. Polecam poczytać artykuły jak należy kupować auta terenowe.

Trochę się rozgadałem ale uważam, że za tę kasę można znaleźć coś godngo uwagi. Pozdrawim i życzę udanych i owocnych łowów. :cool2:

Opublikowano

Witam

Jestem użytkownikiem x5 od 4 lat .Niestety to co piszecie o kosztach do końca nie jest prawdą .

Ponieważ x5 jest drogi jeśli chodzi o tzw. robociznę mechanicy patrzą tylko złoić dupę.

Natomiast jeśli chodzi o koszty części to sprawa wygląda podobnie jak z każdym innym samochodem.

Dlatego jeśli zrobisz wiele sam to koszty utrzymania są na normalnym poziomie.

Opublikowano

dawidpel , nie pisałem bezpośrednio do ciebie, ale jeśli chcesz być wyróżniony to będziesz! Jesli chcesz kupić X5 za 30 tyś to sobie kup, tylko póxniej nie wylewaj łez do całego świata, że BMW to kiepskie auta, bo wysypało ci się to czy tamto, że gnije ci cała blacha (po wcześniejszej naprawie po dzwonie) i takie tam... Ale twoja kasa i twój wybór. Za 30 tyś kupisz ładne e39 w kombi z dużym silnikiem benzynowym, taka jest moja rada.

A dla kolejnego użytkownika: X5 różni się od 90% samochodów jeżdzących po drogach np tym, że ma napęd na dwie ośki, dochodzi reduktor, drogie mosty, ciężkie auto, drogie hamulce szybko się zużywające, zawieszenie nie mniej drogie i mniejsza popularność aut (więcej jest e39, a jeszcze więcej e46). Mam wszystkie z tych aut (włącznie z serią ///M) i powiem wam że utrzymanie X5 to takie same koszta co np M3! Opony takie same drogie lub nawet droższe (oczywiście w M szybciej się zużywają), hamulce podobnie, paliwa tyle samo łyka, a nawet X5 więcej!

Podsumowując: Na zakup X5 trzeba przeznaczyć troche siana i na utrzymanie również. Jeśli nie masz tego, to wybacz, ale daruj sobie to auto! I nie traktuję tutaj nikogo w sensie bogaty czy biedny, ale dobrze ci radzę człowieku, zanim wpierniczysz się w bagno! U nie unoś się tak, tylko posłuchaj dobrej rady użytkownika aut bmw od ponad 10 lat! Zerknij przynajmniej ile czasu jestem tutaj na forum...

Opublikowano
pitong: ja swoje Ty swoje :P Spytałem się tylko czy znajdę to auto w tych pieniądzach, kilka osób napisało, że nie znajdę i odpuściłem sobie ten temat. Po prostu chciałem się tylko dowiedzieć żeby nie jeździć, nie tracić czasu, nerwów i benzyny. Chciałem tylko prostej odpowiedzi na to pytanie i obyłoby się bez tych prztyków.
Opublikowano
Nie poddawaj się. A opinie możesz poczytać a rób swoje tak jak Ci napisałem na priv. Pozdrawiam
Opublikowano
Macie tu Panowie ladnego X-sa .za te pieniadze to tylko kupowac http://allegro.pl/2005-bmw-x5-3-0d-aut-i2213048581.html . :mrgreen:

Co to ku....wa jest jakis bezsens to ogloszenie,zwykly naciagacz moze to ze tyrzeba wplacic najpierw kase i zas podadza adres lub wyjazd po takie auto.

A zas ani kasy ani goscia i auta za te pieniadze .............SMIECHU WARTE.........

I JESZCZE JAKIE MA INNE FURY NA SPRZEDAZ NAJBARDZIEJ POSZUKIWANE I W JAKICH CENACH....... :duh: Niech ten gosc walnie sobie Ba.....na :mad2:

Opublikowano

który odważny klika "Kup Teraz"? :D Ja odpadam!

wyposażenie indywidual jak byk, nie spotkacie tego w żadnym X5:

"Skórzany szyberdach", "Przegladarka"... :mrgreen:

Opublikowano

A więc tak.Kolego który szuka X.Powiem ci i doradzam - daruj sobie takie auta ( BMW X5 ) za 30 tyś bo będziesz na prawdę zmuszony wrzucić kupę kasy w takie auto.Co do części i utrzymania to może zacznę od części jakie aktualnie znajdują się na naszym rynku.Owszem kolego Panas części jest na rynku dość dużo - nie wspomniałeś jednak o rozbieżności cenowej jakie te części posiadają i nie przekonasz mnie że wszystkie te zamienniki są jakości takiej, jakiej byśmy sobie życzyli aby były.Wystarczy że jako przykład podam tutaj tarcze i kłopoty związane z tym.Nie wspomniałeś o oponach kolego i ich cenie - no chyba że się jeździ na padaczce z Allegro po 150 za oponę. Co do warsztatów i ich cen to nie chce tutaj dużo pisać ale nie powierzył bym auta nigdy jakiemuś Heniowi który ma grzebać w moim aucie w przerwie między naprawą traktora a Kamaza ( chodziarz być może nie obrażając tu Pana Heńka ma jakieś tam pojęcie z zakresu mechaniki naprawy maszyn rolniczych ) Nie chce tutaj dużo się rozpisywać na ten temat - ale jedno co mogę powiedzieć na temat tego auta to utrzymanie go na poziomie takim aby się go nie powstydzić od pyty kosztuje.

Wszystkie takie X5 koledzy po 30 tyś są kompletnym nieporozumieniem (zwykłą ściemą typu - gdy nie odbieram to jestem za granicą albo na morzu lub w kopalni gdzie nie ma zasięgu , oddzwonię ) Wiadomo te auta wiecznie po 50 , 60, 70 tyś nie będą i wiadomą sprawą jest że ceny spadają .Jednak nie w tempie 20 tyś w ciągu kilku miesięcy.Więc Panowie proponuje podchodzić do takich właśnie ogłoszeń z dystansem i oczywistym uśmiechem na twarzy.

A jeżeli już trafia się dany delikwent z takim oto właśnie autem i sprzedażą na Fakturę VAT to powiedzmy sobie również szczerze że jest to gość który chce wyłudzić zwrot podatku VAT

Nie ma co tu gdybać i się denerwować jeden na drugiego tylko Panowie z uśmiechem na twarzy powiedzieć sobie głośno - 30 TYŚ ZA BMW X5 ? co prawda jeden z pierwszych egzemplarzy - KUPA ZŁOMU wyeksploatowana do granic możliwości która czeka na frajera który nigdy nie jeździł BMW.

Pozdrawiam

Opublikowano
A więc tak.Kolego który szuka X.Powiem ci i doradzam - daruj sobie takie auta ( BMW X5 ) za 30 tyś bo będziesz na prawdę zmuszony wrzucić kupę kasy w takie auto.Co do części i utrzymania to może zacznę od części jakie aktualnie znajdują się na naszym rynku.Owszem kolego Panas części jest na rynku dość dużo - nie wspomniałeś jednak o rozbieżności cenowej jakie te części posiadają i nie przekonasz mnie że wszystkie te zamienniki są jakości takiej, jakiej byśmy sobie życzyli aby były.Wystarczy że jako przykład podam tutaj tarcze i kłopoty związane z tym.Nie wspomniałeś o oponach kolego i ich cenie - no chyba że się jeździ na padaczce z Allegro po 150 za oponę. Co do warsztatów i ich cen to nie chce tutaj dużo pisać ale nie powierzył bym auta nigdy jakiemuś Heniowi który ma grzebać w moim aucie w przerwie między naprawą traktora a Kamaza ( chodziarz być może nie obrażając tu Pana Heńka ma jakieś tam pojęcie z zakresu mechaniki naprawy maszyn rolniczych ) Nie chce tutaj dużo się rozpisywać na ten temat - ale jedno co mogę powiedzieć na temat tego auta to utrzymanie go na poziomie takim aby się go nie powstydzić od pyty kosztuje.

Wszystkie takie X5 koledzy po 30 tyś są kompletnym nieporozumieniem (zwykłą ściemą typu - gdy nie odbieram to jestem za granicą albo na morzu lub w kopalni gdzie nie ma zasięgu , oddzwonię ) Wiadomo te auta wiecznie po 50 , 60, 70 tyś nie będą i wiadomą sprawą jest że ceny spadają .Jednak nie w tempie 20 tyś w ciągu kilku miesięcy.Więc Panowie proponuje podchodzić do takich właśnie ogłoszeń z dystansem i oczywistym uśmiechem na twarzy.

A jeżeli już trafia się dany delikwent z takim oto właśnie autem i sprzedażą na Fakturę VAT to powiedzmy sobie również szczerze że jest to gość który chce wyłudzić zwrot podatku VAT

Nie ma co tu gdybać i się denerwować jeden na drugiego tylko Panowie z uśmiechem na twarzy powiedzieć sobie głośno - 30 TYŚ ZA BMW X5 ? co prawda jeden z pierwszych egzemplarzy - KUPA ZŁOMU wyeksploatowana do granic możliwości która czeka na frajera który nigdy nie jeździł BMW.

Pozdrawiam

:cool2:

Opublikowano
Może macie rację, ale wygląda na to , że w tym momencie chcecie podbić ceny Waszych aut. A na te poniżej Waszej ceny to chłam! To tylko generalizacja! Różne są powody sprzedaży. Jeżeli auto z początku produkcji nie może mieć takiej ceny, bo jeżeli ma to zajeżdżone? :duh: To jak to się powinno mieć do yungtimerów???? To znaczy, że cena = jakość??? DAWNO JUŻ TAK NIE JEST! Wiem, że naturą każdego Polaka jest chwalenie swojego i narzekanie na los.
Opublikowano

ArtPol74 - Ja nie osądzam , nie podbijam ceny aut bo to jest nie możliwe ( wszystko ma swój czas i miejsce ) Ale stary - jeździsz BMW X5 i sam wiesz co i ile kosztuje i co tam nieraz zaboli lalkę.Więc co mam tutaj napisać ? że X5 za 30 tyś to rewelacja i nic tylko z zamkniętymi oczyma brać i się cieszyć.No stary nie sprowadzajmy kosztów utrzymania X5 do kieszonkowego 17 - letniego młodego nastolatka.Bo nie jestem nowicjuszem w tej marce aut.Prawda jest taka że jak coś porządnie pier...... i jeszcze do tego mając pecha akurat złoży się w tym samym czasie z inną porządną usterką to na 100 % Kowalskiego zaboli no przynajmniej takiego który szuka X5 do 30tyś. Nie ma co zaprzeczać ArtPol74 - bo tak jest.Zdaje sobie również sprawę że te auta z pierwszej lini produkcji co do ceny ( mają ją zbyt wysoką ) Nie osądzam również ludzi po zawartości portfela ( komu jak komu ale mi na prawdę ArtPol74 tego zarzucić nie można , chodziarz nie znamy się osobiście ) Mam szacunek do każdego człowieka a pieniądze jak to pieniądze po jednym może być widać a po innym może być nie widać , chociaż może być milionerem i kompletnie może nie mieć pomysłu na siebie i spełnianie swoich marzeń ale to już inna strona medalu.

Nie generalizuje również i nie szufladkuje tutaj żadnych aut bo z autopsji wiem że są auta z pierwszej Lini produkcji które kondycyjnie mają się bardzo dobrze.Ale należy tutaj nadmienić że ci goście którzy je posiadają wrzucili w nie kupę kasy ( i nie oddadzą już ich w cenie szrotu do rozbiórki ) więc pisząc próbowałem właśnie to wytłumaczyć. Chce również koledzy nadmienić że można być właścicielem BMW przez chwile i kompletnie nie czuć tego auta. I można również być kierowcą BMW który jak już wsiadł do tego auta to z niego nie wyjdzie i to właśnie widać po tych autach bo są po prostu zadbane.

Opublikowano
Każdy ma trochę racji a najlepszym wyjściem jest pojechać i sprawdzić- mimo wszystko, żeby wiedzieć. Widziałem na forum ale ogólnym temat z cyklu,,Ktoś go widział?" Może warto stworzyć taki temat co do e53 i wpisywać opinie o Xach które się widziało(może z vinem) a nie z obrazków z fotoshopem. Taka tylko propozycja.
Opublikowano
Każdy ma trochę racji a najlepszym wyjściem jest pojechać i sprawdzić- mimo wszystko, żeby wiedzieć. Widziałem na forum ale ogólnym temat z cyklu,,Ktoś go widział?" Może warto stworzyć taki temat co do e53 i wpisywać opinie o Xach które się widziało(może z vinem) a nie z obrazków z fotoshopem. Taka tylko propozycja.

:cool2:

tylko by ktoś ładnego auta nie opisał po złości jako tatalny bob...

Opublikowano
Może macie rację, ale wygląda na to , że w tym momencie chcecie podbić ceny Waszych aut. A na te poniżej Waszej ceny to chłam! To tylko generalizacja! Różne są powody sprzedaży. Jeżeli auto z początku produkcji nie może mieć takiej ceny, bo jeżeli ma to zajeżdżone?

Nie mam x5, ale mam jakąś tam orientację na rynku i niestety muszę przyznac rację kolegom, którzy twierdzą ze tanio kupić dobre X5 to niemal nie możliwe. Niekoniecznie chcą podbijac ceny swoich aut, ale znają realia rynkowe.

Co do tego że są różne powody sprzedaży, to zgadzam sie, czasem auta lądują na allegro taniej. Nie licz jednak ze kupisz tanio BDB auto.

Uwierz mi że jesli pojawia się ogłoszenie X5 w BDB stanie za 30 czy nawet 33 tys zł, to takie ogłoszenie wisi najwyzej 2-3 godziny. Bo auto kupuje handlarz i zaraz auto trafia na sprzedaż za 42 tys zł czy wiecej.

Są w Polsce tysiące ludzi którzy z tego żyją, siedzą 24h/ na dobę przy necie z gotówką w kieszeni. Pojawia sie tanie X5, to oni za godzine-dwie są z kasą w kieszeni i oglądają. Jak jest dobre to biorą od ręki. Takie X5 które za 30 tys zł wisi juz w ogłoszeniach jakiś czas, musi być miną. Tym bardziej ze X5 jest chodliwym modelem i wszelkiej masci handlarze go lubią.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano (edytowane)
Nie jestem laikiem jak by się mogło co niektórym wydawać, może nieskromnie ale paru znajomym już pomogłem w kupnie i o dziwo są zadowoleni. Giełdy też odwiedzałem i uwielbiam przeglądać allegro! Nie mówię nie ale NIE WYKLUCZAM samochodów z niższą ceną niż średnia, o to mi chodzi. Wolę pojechać i sprawdzić niż dywagować na forum patrząc TYLKO na ogłoszenie z cyklu ,,co myślicie na temat tego ogłoszenia"!!!!!!!!!!!!!!!!!! A wtedy wszyscy znawcy piszą: g...o, szrot bo cena niska! A gdy jest wysoka to: ja bym dołożył i kupił nowszy model! Chyba już jaśniej nie potrafię wyjaśnić o co mi chodzi. Edytowane przez ArtPol74
Opublikowano
Nie jestem laikiem jak by się mogło co niektórym wydawać, może nieskromnie ale paru znajomym już pomogłem w kupnie i o dziwo są zadowoleni. Giełdy też odwiedzałem i uwielbiam przeglądać allegro! Nie mówię nie ale NIE WYKLUCZAM samochodów z niższą ceną niż średnia, o to mi chodzi. Wolę pojechać i sprawdzić niż dewagować na forum patrząc TYLKO na ogłoszenie z cyklu ,,co myślicie na temat tego ogłoszenia"!!!!!!!!!!!!!!!!!! A wtedy wszyscy znawcy piszą: g...o, szrot bo cena niska! A gdy jest wysoka to: ja bym dołożył i kupił nowszy model! Chyba już jaśniej nie potrafię wyjaśnić o co mi chodzi.

plus dywagacje na temat jakiegoś auta widzianego tylko na obrazku na temat odcieni poszczególnych elementów i opinia że malowany lub dzwon... mierzenie szczelin na zdjęciach czy szukanie kij wie czego! a mój znajomy ma malowane przednie błotniki, maskę i zderzak i co, auto juz po dzwonie powiecie! a gówno prawda! pies porysował mu lakier i chłopinka pomalował profesjonalnie, odkręcając oczywiście elementy, nawet bez wyciągania przednich lamp! wszystko udokumentował fotograficznie, nawet proces malowania. ale jak przyjedzie taki magik i pierwsze co to wyciaga miernik grubosci lakieru i mierzy, to :mad2: zamiast zajrzec dokładniej i zobaczyć co się tam mogło stać....

tak czy siak, temat chyba wyczerpany!

i pamiętajcie, że TANIE WINO jest dobre, bo jest tanie :D

Opublikowano
Jestem ciekaw Artpol czy jak przyszedłby Kowalski i powiedziałby że kładzie ci ze 25 tyś za twojego X - to byś go sprzedał.Pewnie powiedziałbyś spierdalaj.A on ci powie wtedy że dużo krzyczysz za swoje auto bo na OTO-MOTO widzi że chodzą po 20 tyś
Opublikowano
Co miałem napisać na ten temat to już jest. Tu odwróciłeś sytuację, każdy chce tanio kupić i drogo sprzedać!