Skocz do zawartości

Kupno Bmw X5 E53 - Prośba o rady, opinie, porównania

Hondelyk

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze raz napisze, polift ma lepszy wyglad, lepsze silniki, lepsze skrzynie i lepszy naped.

Dla każdego mistrza prostej 0.5s różnicy w sprincie do setki na pewno zrobi ogromną różnicę, bo do szybkiej jazdy w zakrętach jak już wcześniej wszyscy zgodnie ustaliliśmy X5 z racji praw fizyki średnio się nadaje. Różnica w spalaniu jest pomijalna, zresztą generalnie rozpatrywanie kosztów eksploatacji tych samochodów przez pryzmat spalania jest niedorzeczne :duh: Z kolei jak chodzi o podaż części używanych to do o ile do przedliftowych V8 jest ich sporo, to już do poliftowych tyle co nic, nie mówiąc już o chorych cenach poliftowych części przodu w razie w (maska, błotniki, reflektory). Czy łatwiej jest ogarnąć vanosy/rozrząd czy może wyciągać cały silnik żeby naprawić felerną rurkę też bym się kłócił.

Inna dyskusja to przedlift diesel vs. diesel po lifcie, ale tu rozmawiamy o V8.

• Odpowiedzi 2,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Moj pies jest lepszy bo ......... jest moj . Tak na serio to tylko w przypadku diesla mozna uznac ze polift bedzie lepsza opcja. W przypadku v8 roznice sie zacieraja. Z dostepnoscia czesci do polifta v8 to fakt , w przypadku wiekszej awari bedzie trzeba przeplacac w aso. Zreszta zobacz na alegro jaki jest wybor w poliftach v8 ... prawie zaden , kilka sztuk raptem z czego wiekszosc to usa albo szwajcary.

Moze najpierw napisz ile masz kasy na to auto ?

• Zasłużeni forumowicze
Czy wy panowie czytacie co pisze? Wyraznie okreslilem, ze moje zdanie wynika z doswiadczenia a nie z posiadania auta polift. Nudza mnie juz wasze zaczepki w stylu moj pies lepszy...Ile x5 naprawialiscie? Jaka ilosc tych aut przeszla przez wasze rece? Sytuacja jest taka sama jak w e39. Wszyscy by chcieli miec polifta z m54 silnikiem najlepiej. To samo jest z e53. To ze aut malo i czesci malo wynika dlatego ze trzymaja cene za granica bo sa lepsze i poszukiwane i dla handlarzy nie oplacalne do zarobku. Proste. W uk jest dokladnie tak samo. Przed lifty sa uwazane za auta stare i spadaja na cenie (4.6is odbiega od tego bo to is) a polift z v8 w dobrym stanie juz drozeje. To samo jest z e39. Do scarab, technika poszla do przodu i rurke robisz bez wyciagania w 4ry godziny. Zrobilem wiele 6er, 5er, e70, e53. Ja ten temat zamykam i wiecej sie nie wypowiadam o tym czy przed czy po...Mozecie mi teraz nawrzucac tutaj. Nie oddam.

https://www.marktplaats.nl/a/auto-s/bmw/m1205077969-bmw-x5-4-4-i-executive-aut-e53-nap-navi-leer.html?c=efb2ef4dc323389c4f92ed10afa33e3a&previousPage=lr&pos=29

Panowie , czy to jest oryginalne obszycie kierownicy?

Drugie pytanie ; jak objawia się dźwięk hałasującego vanosa?

Vanos klekota i jest to dosc specificzny dzwiek ale słychać go tylko na odpalaniu zimnego silnika i to trwa jakies 15-30 sek. Po tym następuje normalna praca silnika. Ale tym bym sie nie przejmował. Jak coś to można zregenerować bo w ASO koło 2tys kosztuje.

Co do auta to jest po autodetalingu i sporo rzeczy jest nie do zobaczenia a wyjda same po jakims roku - wiem z doświadczenia - natomiast kierownica pewnie jest obszyta na nowo bo te oryginalne sie dosc łatwo wycierały. Ogólnie to na plus. Bardziej by mnie martwiło to ze plastik na dzwigni zmiany biegów jest w innym kolorze niz reszta wykończenia a powino byc to samo. Poza tym brakuje brakuje dokładek do zderzaków i jest taki niby Sport Pakiet a niby nie jest. Ale w tamtych czasach może tak mozna było. I felgi raczej też nie ori to jak kto lubi.

Buczu

-Vanos zaczyna klekotac jak silnik sie nagrzeje

-Vanosa nie uslyszysz na zimnym silniku .

-Na zimnym moze byc slychac przez sekunde lub dwie lancuch jezeli uwalony jest napinacz

- uwalone slizgi rozrzadu tez bedzie na zimnym slychac ale jest to dzwiek ktory nie znika

Przy takim przebiegu jezeli vonos nie byl regenerowany to nie ma bata i musi na rozgrzanym sobie troche klekotac

Kolor nici nie jest taki jak byl w oryginale wiec pewnie obszyta

Maciej123, przy jakim przebiegu trzeba się już szykować na regenerację vanosa? Czy należy przy tym robić łańcuch ?

Kolo 300tys , jesli nie jest wyciagniety niby nie musisz ;) ale lepiej wymienic i miec spokoj bo to praktycznie jedna robota

Dziś oglondałem ładną sztukę z 2001 , pare rysek , wgniotków. Ogólnie zdrowa, fajnie się jeździ . Przebieg 240tys , vanosa już słychać siedząc nawet w kabinie.

Można jeszcze pojeździć czy trzeba już bezzwłocznie regenerować /wymieniać ?

Faktycznie vanosa jest słychać na ciepłym nie zimnym silniku .

Jaki koszt w PL vanosa i łańcucha tak żeby dwa razy nie zaglondać?

Dziś oglondałem ładną sztukę z 2001 , pare rysek , wgniotków. Ogólnie zdrowa, fajnie się jeździ . Przebieg 240tys , vanosa już słychać siedząc nawet w kabinie.

Można jeszcze pojeździć czy trzeba już bezzwłocznie regenerować /wymieniać ?

Faktycznie vanosa jest słychać na ciepłym nie zimnym silniku .

Jaki koszt w PL vanosa i łańcucha tak żeby dwa razy nie zaglondać?

vanos to tam pikus jak siadzie to tylko moc stracisz, i w kompie zobaczysz blad camshaft control, czyli już nie będzie trzymal swoich pozycji i trochę rozjedzie się rozrząd ;) gorzej jeśli slizg się polamie ale tego nikt nie przewidzi, na pewno będziesz to slyszal, koszt żeby to zrobić i na dluzszy czas nie zagladac to jeśli zrobisz samemu chyba kolo 4tys scarab może się bardziej wypowiedzieć na temat kosztów ponieważ ja tylko vanosy w sumie robilem jeden napinacz i male slizgi bo reszte poprzednik zrobil

Sama regeneracja vanosów, w sensie naprawa zdemontowanych już wcześniej kół to jakieś 600zł. Koszt uszczelek, ślizgów itd. podawałem gdzieś na forum, łącznie z całą listą. Warto przy tym wymienić od razu pompę wody jeśli jest w aucie od nowości. Jeśli nie masz zaufanego warsztatu, tylko masz zamiar dopiero go szukać to współczuję, byle kto tego dobrze nie zrobi.

Czasem trzeba troche wlozyc w sprzet. Pamietam jak pare lat temu robilem remont silnika w crossie, sam silnik wyniosl mnie 7300 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: wszyscy mnie je ba li k wyzywali od najgorszych :mrgreen:

Ale za to lata maszyna teraz jak dzik :cool2:

Ekonomicznie koszt wymieny slizgow inych dupereli + regeneracja vanosow to bedzie okolo 2 000zl . Robocizna jakies 900-1000zl w niezaleznym warsztacie ale tam gdzie sie znaja i robili takie silniki czyli jakies 3000zl to tak lekko. Wszystko zalezy jakie czesci bedziesz chcial wymienic. JAk pojdziesz na calosc to kolejne 1500zl mozesz doliczyc ;) Tak naprawde jak robisz rozrzad to tez lepiej wymienic ciknaca valley pan odrazu , wezyki od odmy, uszczelki pod kolektor ssacy itp (masz temat odnosnie tego) bo te rzeczy przy takich przebiegach lubia siadac . To kolejne mysle 1000zl, niektore z wezykow sa np niedostepne poza aso....

Czy wy panowie czytacie co pisze? Wyraznie okreslilem, ze moje zdanie wynika z doswiadczenia a nie z posiadania auta polift. Nudza mnie juz wasze zaczepki w stylu moj pies lepszy...Ile x5 naprawialiscie? Jaka ilosc tych aut przeszla przez wasze rece? Sytuacja jest taka sama jak w e39. Wszyscy by chcieli miec polifta z m54 silnikiem najlepiej. To samo jest z e53. To ze aut malo i czesci malo wynika dlatego ze trzymaja cene za granica bo sa lepsze i poszukiwane i dla handlarzy nie oplacalne do zarobku. Proste. W uk jest dokladnie tak samo. Przed lifty sa uwazane za auta stare i spadaja na cenie (4.6is odbiega od tego bo to is) a polift z v8 w dobrym stanie juz drozeje. To samo jest z e39. Do scarab, technika poszla do przodu i rurke robisz bez wyciagania w 4ry godziny. Zrobilem wiele 6er, 5er, e70, e53. Ja ten temat zamykam i wiecej sie nie wypowiadam o tym czy przed czy po...Mozecie mi teraz nawrzucac tutaj. Nie oddam.

Dzięki za wypowiedzi, przyznam, że sporo mi wyjaśniły.

Co do ryzyka z dostępnością części, to może i fakt, ale uważam, że nawet starszy samochód w odpowienim stanie, oraz wersji jest ciekawy. Niestety to co unikatowe swoje kosztuje, tak też się definiuje produkty luksusowe. Inaczej bym jeździł Passatem.

Mnie trudnodności w dostepności części nie przerażają. Silnik nie jest pewnie jakąś specjalną żadkością, pewnie gorzej z blachami, z zawieszeniem i napędem.

Narazie zbieram informacje.

Wykup raport w bimmer check i bedziesz wiedzial co i jak . Przebieg jak w 4-5 letnim aucie , kupil IS pakiet z aso , zrobil rozrzad , skrzynie i oddaje za tak male pieniadze ? czerwony krzyz czy jak ? sprawdz raport bo z Italy raczej igly do nas nie jada ;)

A jak z tą sławną rurką wody w bloku? Przy jakim przebiegu i jakie koszta? Czy to poprostu kwestia czasu nie km?

Jutro jadę po auto (na 99%) i powiem szczerze że się go trochę boję.

Wszyscy mi odradzają bo będzie drogie itd. Ale co poradzisz jak ja się czuje jak bym już je miał.

https://www.marktplaats.nl/a/auto-s/bmw/m1213567028-bmw-x5-4-4-2001-grijs-leder-sport-stoelen-stuur-youngtimer.html?c=4dc4183dfac1254e7aa85845826d5acd&previousPage=mympBuyer

Z tego co przed chwilą wyczytałem to problem rurki w bloku nie dotyczy tego silnika , zgadza się?

dotyczy i nie dotyczy bo tutaj masz oslone bloku valley pan ktora tez cieknie .Robocizna z 600zl , graty z 400-500 zl. To drobne przy tym samochodzie. Zreszta nie spodziewaj sie ze za 6000 euro ktos ci bardzo zadbane w nl sprzeda ;) szykuj te 2000 euro na poczatek i bedzie dobrze.... moze :lol:

Nie spodziewam się nowego auta( to w końcu 16letni złomek ;)).

Auto jest sprowadzone ze Szwajcarii, a tutaj Holendrzy boją się jak ognia aut importowanych gdzie nie mogą sprawdzić historii auta. Takie auto od pierwszego dnia zarejestrowane w Nl z tym przebiegiem poszło by w 3dni za €7-€8tys.

Cena jest mega przystępna , jak na moje amatorskie oko auto w super stanie wizualnym( technicznym się okaże ).

Ryzyko jest zawsze i lepiej kiedy za niższą cenę.

Najbardziej przeraża mnie to że nie zauważyłem żadnych przeciwwskazań żeby tego auta nie kupić :))

Poza dającym o sobie znać vanosie ( ale o tym wiem).