Skocz do zawartości

Kupno Bmw X5 E53 - Prośba o rady, opinie, porównania

Hondelyk

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Do niedawna mój tez palił dziwne ilości paliwa ale widziałem, że wskazówka temperatury nie dochodzi do pionu. Wymieniłem termostat i jest ok. Jednak teraz na tych mrozach i stosunkowo krótkich odcinkach też zaczął sobie pozwalać...12l. Z uszkodzonym termostatem zaobserwowałem ciekawą rzecz - komputer przewidywał jakby dużo większy przebieg niż by to wynikało z ilości paliwa wskazywanej przez wskaźnik poziomu paliwa. Jazda kończyła się po ok 600-700km gdzie 600 to autostrada z prędkością do 170km/h.

Jeżdżąc teraz po śniegu zauważyłem, że auto ma dużą skłonność do podsterowności, nie tego się spodziewałem, w sumie zachowuje się podobnie jak Hilux z włączonym napędem na obie osie. Dziwnie często przód wyjeżdża jak w przednionapędówce. Opony niby są całkiem niezłe - Pirelli Scorpion, rozpędza się na nich bardzo sprawnie jednak hamowanie...trzeba dużo wcześniej zacząć. Czy wasze obserwacje są podobne? Można założyć na jedną oś opony o innym bieżniku?

Mi pali w miescie 24 to ja nie wiem jak wy jezdzicie. 17 to mi pali e38 2.8

Co do zachowania przod wyjezdza jak w jakims [bAD] fwd. Pod tym wzgledem e53 to porazka.

Normalnie :D mi po moim mieście max spalanie 20l a w sumie nie jeżdżę jakoś emerycko :D trasa na LPG min jakie udało się wykręcić 15l zwykle jest to koło 16l

Mi pali w miescie 24 to ja nie wiem jak wy jezdzicie. 17 to mi pali e38 2.8

Co do zachowania przod wyjezdza jak w jakims [bAD] fwd. Pod tym wzgledem e53 to porazka.

jak sie jezdzi spokojnie to sie da ;) nie pamietam zebym mial kiedykolwiek przez dluzszy czas spalanie wieksze niz 19 litrow.

NA trasie moge uzyskac spalanie 11 litrow przy predkosci 100km/h i plynnej jezdzie.

kolejna moja cudowna opinia, wyciek oleju z silnika że az sie kopci z pod maski i wali ciurkiem xD nie no rynce opadają z tymi samochodami, jak nie woda to oleje, zaraz moze cos ze skrzyni poleci albo sie wał urwie EHHHH

a e38 mam 7 lat i oporcz eksploatacji nie robie nic

auta swietne ale takie awarie w stylu jakeis wycieki, niedzialajacy glosnik, problemy z ukladem pneumatycznym i inne pierdoly potrafia wytracic z rownowagi

Pewnie odma albo pokrywy zaworow ;) w tak starych samochodach elementy gumowe musza puszczac , nie ma magii w tym

Ja codzienie mam plamke oleju wielkosci zlotowki pod autem wiec zle nie jest ale tez mnie glowa boli od tych wyciekow. U mnie cieknie na 99% z gornej uszczelki pokrywy rozrzadu a zeby to zrobic to trzeba zdejmowac jeszcze raz pokrywe zaworow :( NArazie dalem sobie na luz z tym , niech sie poci a jak bedzie cos wiecej to sie zrobi.

No z pokryw mi leci az milo tylko czy by szlo az tak ze by lecialo ciurkiem i ze az olej sie pali na silniku?? Mam nadzieje ze w weekend bedzie cieplej bo juz minely te lata gdy sie naprawialo auta w sniegu przy -15...

Rozumiem ze do pieprzonej odmy trza zdjac kolektor, jak ja dokladnie sprawdzic??

tam w srodku odmy jest taka membrana gumowa , tak samo sprawdz weze co do niej ida .

kolektor trzeba zdjac choc widzialem na filmiku jak jakis artysta zdejmowal odme bez sciagania kolektora ... znajdz sobie na yt.

patent z lusterkiem ;)

http://www.bimmerforums.com/forum/showthread.php?1549476-Car-jerking-when-driving-Code-P0171-Vacuum-Leak&p=21398945#post21398945

kurde mi to sie wydaje ze to kopci sie i leci spod pokryw

jak probowalem walczyc z wyciekiem wody

i poleglem na zdjeciu listwy wtryskowej :mrgreen:

to widzialem ze leci mocno z pod pokryw

ale ze az tak ze bedzie leciec ciurkiem to sie nie spodziewalem

w gniazdach swiec normalnie olej

odma na logike

jak by padla

to powinien kopcic i wciagac olej w dolot

poza tym ten wyciek to jak by z boku silnika

i sie kopci tez z okolic przedniej lapy

od dolu nie sprawdze narazie bo w sniegu lezec to pierdziele

czyli do roboty

uszczelki pod pokrywami

uszczelka WANNA bo plyn leci

ewentualnie ODMA

i ew SEPARATOR

no i wezyki gumiaki

chyba ze to cos innego padlo ze tak leci

jakas rurka czy cos

dzisiaj i wczoraj jak wracalem z roboty to kopcilo czyli leci mniej :mrgreen:

co do wymiany odmy bez zdejmowania kolektora

pewno sie da

ale raczej to zadanie dla malych azjatyckich rączek

EHHHHHHHHHH

jezeli z boku ci leci ale nie za bardzo ;) ,np na wysokosci zbiorniczka z plynem to tak samo moze byc gorna pokrywa rozrzadu. Dopiero niedawno u siebie wymacalem ze to nie pokrywa zaworow tylko rozrzadu. Jak ci nie kopci z wydechu to odme zostaw. . Wez pod uwage ze sa bardzo duze mrozy i roznica temp dobija gumowe uszczelki czy to zaworow czy rozrzadu. Ta wanienke radze wymienic jak cieknie bo ona mi przez rok dobila chlodnice i pompe wody- po prostu uklad bedzie sie zapowietrzal powoli.

pokrywa rozrzadu to z przodu

mowa o jakiejs gornej czy calkowicie przod

do zdjecia kola pasowe itp

o wannie wiem ale czekam na chociaz dodatnie temperatury

pokrywy mialem na mysli te

http://spplthumb.blob.core.windows.net/1000x901c/6c/33/f4/pokrywa-zaworow-bmw-seria-5-7-v8-m62-535-dzwola-338936032.jpg

nie wiem gdzie tam jeszcze na gorze cos jest

chodzilo mi o te uszczelki

http://www.beisansystems.com/procedures/m62tu_vanos_procedure_files/image087.jpg

po prawej, tu gdzie widzisz te trzy miejsca na sruby ...... nie cieknie ci z tego rejonu ? jak masz waska dlon to mozesz tam wcisnac w to miejsce i zobaczyc czy olej jest.