Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam użytkowników X3!

Jestem nowym na tym forum oraz nowym użytkownikiem X3 E83 z 2005r. Kilka miesięcy temu sprowadziłem autko w bardzo dobrym stanie. Niestety dwa tygodnie temu spadł mi pasek klinowy od klimy. Fachowiec ,który robił przegląd klimatyzacji i wymianę tego paska na nowy stwierdził ,że poprzednio był założony nie elastyczny tylko jakiś sztywny pasek i stąd ta awaria.Jeżdżę samochodami już 35 lat ale BMW to jest dopiero moje pierwsze. Dzisiaj przy tym upale znowu zrobiło się gorąco w samochodzie i zauważyłem iż ponownie spadł ten nowy pasek. Przy zakładaniu poprzednio fachowiec mówił mi ,że tam nie ma żadnego napinacza. Nie mam sam możliwości zajrzenia tam i dlatego moje proste pytanie: dlaczego spada ten pasek i czy rzeczywiście nie ma ten silnik napinacza paska od sprężarki? Nie wiem też jak znaleźć w sieci jakieś opisy tego silnika czy rysunki.

Proszę o pomoc i pozdrawiam!

Zbyszek

Opublikowano
Auto ma przejechane dopiero 90tys km i już by się coś takiego poważnego stało? Jak to można stwierdzić? Mieszkam w małej miejscowości i obawiam się ,że z tym będzie (fachowcami) problem. Ten tłumik drgań to mieści się chyba w kole i bez demontażu go nie będzie można zobaczyć. Jak chodzi silnik bez tego paska to koło widać ,że spokojnie się kręci. Trochę jestem zawiedziony...
  • Moderatorzy
Opublikowano

Przy 90tys. nigdy jeszce nie miałem zużytego paska..... W firmie mamy X3 2.0d 177kM z przebiegiem na pewno powyżej 150 tys. Nie nie pamięttam aby na którym kolwiek serwisie był wymieniany pasek.

Sprawdzisz z dołu ruszając na boki kołem widać pęknięcia gumy w kole.

Opublikowano
Pasek nie był zużyty- absolutnie. Teraz też założyłem nowy dla pewności.Jutro rano pojadę do tego co mi wymieniał pasek i sprawdzał klimę. Sprawdzę jak radzisz. Dziękuję!
Opublikowano

wymieniałem to koło ok 2 miesiące temu przy 185 tyś, koło jest razem z gumowym tłumikiem drgań, koszt zakupu w aso to ok 1500pln

u mnie się urwało, guma się jakoś zużyła i rozpadło się na 2 części

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W firmie mamy X3 2.0d 177kM z przebiegiem na pewno powyżej 150 tys. Nie nie pamięttam aby na którym kolwiek serwisie był wymieniany pasek.

Ja wymieniałem poniżej 100tys. Wg serwisu był popękany. Ale przede wszystkim w tym modelu jest pasek wielorowkowy 2-stronny, który napędza wszystko. Nie jest to tak zrealizowane jak w linku, który podałeś do realoem.

Wygląda to tak:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=PE11&mospid=50484&btnr=11_4153&hg=11&fg=18

Opublikowano
Wczoraj w warsztacie też szef stwierdził ,że koło jest do wymiany. Wiem już teraz jak to wygląda i w środę będę miał zabieg wymiany. Nie jestem pewien czy jest to najlepsze rozwiązanie techniczne bo skoro ciężko aby wytrzymało 100tys przebiegu to coś tu nie gra...Dowiedziałem się ,że jeśli chodzi o eksploatację klimy to jest niewskazane włączanie jej podczas pracy silnika na dużych obrotach. Sprężarka dość mocno obciąża i następuje wtedy mocne uderzenie między innymi na koło pasowe i paski . Tak sobie myślę ,że może to być przyczyną szybszego zużycia tego gumowego amortyzatora drgań. W instrukcji nic o tym nie pisze ale wydaje się to logiczne. Jak myślicie czy są jakieś szczególne warunki obsługi klimatyzacji ,które powinno się spełniać?
  • Moderatorzy
Opublikowano
W firmie mamy X3 2.0d 177kM z przebiegiem na pewno powyżej 150 tys. Nie nie pamięttam aby na którym kolwiek serwisie był wymieniany pasek.

Ja wymieniałem poniżej 100tys. Wg serwisu był popękany. Ale przede wszystkim w tym modelu jest pasek wielorowkowy 2-stronny, który napędza wszystko. Nie jest to tak zrealizowane jak w linku, który podałeś do realoem.

Wygląda to tak:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=PE11&mospid=50484&btnr=11_4153&hg=11&fg=18

Nie wiem jaki silnik ma kolega więc podałem link na pałę :)

• Moderatorzy
Opublikowano
Wczoraj w warsztacie też szef stwierdził ,że koło jest do wymiany. Wiem już teraz jak to wygląda i w środę będę miał zabieg wymiany. Nie jestem pewien czy jest to najlepsze rozwiązanie techniczne bo skoro ciężko aby wytrzymało 100tys przebiegu to coś tu nie gra...Dowiedziałem się ,że jeśli chodzi o eksploatację klimy to jest niewskazane włączanie jej podczas pracy silnika na dużych obrotach. Sprężarka dość mocno obciąża i następuje wtedy mocne uderzenie między innymi na koło pasowe i paski . Tak sobie myślę ,że może to być przyczyną szybszego zużycia tego gumowego amortyzatora drgań. W instrukcji nic o tym nie pisze ale wydaje się to logiczne. Jak myślicie czy są jakieś szczególne warunki obsługi klimatyzacji ,które powinno się spełniać?

Nawet przy dużych obrotach sprzęgło zapewnia łagodne załączenie sprężarki.

Myślę tez że powinieneś zweryfikować przebieg Twojego X3.

Opublikowano

Nie chcę uwierzyć w kombinowany przebieg bo sam byłem po to auto w takim domu na Bawarii ,że o właścicielach nawet nie pomyślałbym w taki sposób...(choć to Niemcy). Chyba jest możliwość sprawdzenia faktycznego przebiegu w ASO oprócz książki pojazdu. Może zimą będzie więcej czasu to się tym zajmę.

Pozdrawiam!

Opublikowano

Wygląda to tak:

Witam

Jak wynika z opisu, antelao54 ma silnik M47N2 (150KM), kompresor klimatyzacji w tym silniku napędzany jest odrębnym paskiem.

http://bmwfans.info/parts/catalog/E83/SAV/Europe/X3_2.0d-M47N2/browse/engine/belt_drive_climate_compressor/

Natomiast w N47 (177KM) jest jeden pasek.

Opublikowano
Już po wymianie koła i rzeczywiście rozdzieliło się na jakiejś połowie obwodu. Ten gumowy amortyzator rozstał się z metalem i stąd chyba to zrzucanie paska i dziwny odgłos jakby coś było nie dokręcone. Tylko jaka jest przyczyna tego stanu . Czy już nie jest to dobra niemiecka produkcja czy jakaś inna przyczyna. Bo nie jest to tania sprawa...