Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Polskie dziennikarstwo motoryzacyjne to od zawsze dno i 10m mułu. Szkoda czasu na czytanie/oglądanie tych wypocin. Jak nie głupota to tendencyjność... :mad2:

Dokładnie. A jak już pojawi się jakiś lepszy tytuł (np. "Cars") to ledwie rok utrzyma się na rynku i znika...

Sprzedam Hondę Civic Sport 1.4, salon PL, bezwyp., I właściciel, 80 tys. km - info PW
  • Odpowiedzi 351
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj zakupiłem bardzo ciekawy produkt. Turtle Wax Ice. Wosk w płynie, który nie pozostawia smug.

http://img163.imageshack.us/img163/1858/wosk2.jpg

Woskowanie całego auta z polerowaniem zajęło mi 30min. Naprawdę szybki i bardzo dobry produkt.

http://img507.imageshack.us/img507/2635/obraz001vj.jpg

http://img401.imageshack.us/img401/3718/obraz003cm.jpg

Edytowane przez Dawid S
"Demokracja: Mówisz co chcesz, robisz co ci każą" - Geoffrey Berry
Opublikowano

Jeśli chcesz mieć powłokę ochronną którą niektórzy szumnie nazywają Diamondbrite itd itp To polecam jako cleaner/podkład DODO JUICE LIME PRIME, potem bardzo łatwo nakładający się wosk COLLINITE 845 INSULATOR WAX. Przed Dodo wypada wyglinkować auto jakąkolwiek glinką, oby nie taką z supermarketu. Do nakładania polerowania oczywiście mikrofibra. Tak położona powłoka będzie się trzymać 6-8 miesięcy, pod warunkiem, że nie używasz myjni automatycznych i używasz szamponu do auta a nie np płynu do naczyń.

Opisane środki kupisz tylko w sklepach internetowych, w marketach ich nie ma bo buteleczka kosztuje ~90zł, ale starcza na 3 lata.

Opublikowano (edytowane)

A co myślicie o takiej modyfikacji lampy. Co prawda jest to dopiero prototyp przygotowany z włókien aramidowych, ale może ruszę ze sprzedażą specjalnie pod Klienta z włókien szklanych, by nie zabić ceną :wink: Zależy też od zainteresowania. Project własny i zatrzegam sobie prawo do kopiowania :mrgreen:

http://img196.imageshack.us/img196/1908/obraz005ekp.jpg

http://img46.imageshack.us/img46/6246/obraz006ry.jpg

http://img408.imageshack.us/img408/8428/obraz004cd.jpg

Edytowane przez Dawid S
Opublikowano
Mi osobiście się podoba, też sobie raz zrobiłem na chwilę brewki z taśmy klejącej :) Ale tak na poważnie brewki w F10 to raczej agrotuning :?

Jak napisałem jest to prototyp, który założyłem tylko do zdjęcia. Dzięki za opinię.

Opublikowano

Lepiej by było rozłożyć lampę i pomalować ten górny element w środku, ale oczywiście nigdy się na to nie zdecyduje bo nigdy nie będzie już tak szczelna i prosta. Po cichu liczyłem, że może M będzie miało jakieś bardziej agresywne lampy, ale nic z tego.

Jak już jesteśmy przy temacie, co myślicie o założeniu zderzaka od M do zwykłego M pakietu? Bardzo mi się podoba ten od M, a m-pakietowy tak średnio. Może po FL będzie ostrzejszy.

Opublikowano

Jak już jesteśmy przy temacie, co myślicie o założeniu zderzaka od M do zwykłego M pakietu? Bardzo mi się podoba ten od M, a m-pakietowy tak średnio. Może po FL będzie ostrzejszy.

Zgadza się. Oryginalny zderzak od M jest ładniejszy. Po to wydajesz 500 tyś zł żeby "byle co" nie było mylone z oryginałem.

To akurat popieram. Masz oryginalną M-kę i masz prawo czuć się wyjątkowo. Inaczej zaraz by cała chmara 2.0L latała na takich samych zderzakach.

Osobiście nic nie mam do 2.0L, przytaczam prosty przykład.

Opublikowano
Mi się osobiście podobają te lampy. Co prawda do swojej nie zamówie ale jakbym zobaczył na ulicy to myśle że popatrzyłbym z zazdrością-mają w sobie tą odrobinę drapiezności bez zbytniego rzucania sie w oczy. U mnie po mieście lata f11 w macie i wygląda super na czarnych kółkach ale jak wyżej ja się na takie cos nie porwę.
Opublikowano
(...) Tak położona powłoka będzie się trzymać 6-8 miesięcy, pod warunkiem, że nie używasz myjni automatycznych i używasz szamponu do auta a nie np płynu do naczyń. (...)

A jak się rzecz ma do mycia bezdotykowego? Teoretycznie najbardziej delikatnego, a w praktyce... Chemia potrafi w mig usunąć całą pracowicie nakładaną porcję politury. Jeśli te środki są to w stanie wytrzymać, to kupuję od razu.

Opublikowano

Na tym polega cały bajer, brud z nawoskowanego lakieru schodzi bardzo łatwo. Ja jeżdżę np na BP raz na tydzień i tam myje myjką, zwykle tylko zmiękczoną wodą (ostatni program), czasem przelecę ich szamponem ponieważ jest z ciepłą wodą. Mycie zajmuje 5 min. Ręcznie myje co 4 tygodnie, albo po np wieczornej, długiej trasie, tego myjka nie domyje. Mam też przed każdym sezonem tak zabezpieczone felgi, ludzie się dziwią, że na zimę mam wieloszprychowe, ale nie muszę ich czyścić, tylko myjka.

Kluczem do twardej powłoki woskowej jest przygotowanie powierzchni, czyli: pierwsze mycie np płynem do naczyń (usuwa wszystko), usunąć kropki asfaltu i inne benzyną ekstrakcyjną, potem najlepiej spłukać benzynę, potem naprawdę przyłożyć się do położenia Dodo Juice (musi być dokładnie wsmarowany, tak by lakier błyszczał jak po wosku), a potem nakładasz Coli845, czekasz 30-40 min, ścierasz go bez wysiłku. Masz super powłokę, nie mocz jej tylko jeszcze przez 6 godzin.

Jak chcesz więcej wiedzy to zapraszam na forum http://forum.kosmetykaaut.pl/index.php , ale ostrzegam, jest tam tysiące wątków jak umyć samochód :D

Opublikowano
Proszę was tylko, nie róbcie tu serialu o kosmetyce auta. Dzięki.
Opublikowano

Spoko, założymy nowy wątek...

Monogramus - dzięki. Patent z używaniem samej wody demineralizowanej stosuję, ale niestety sezonie zimowym nie mam za bardzo możliwości cyklicznego uprawiania ręcznego mycia szamponem... Więc zostaje chemia.

Opublikowano

Usuwanie kropek benzyną ekstrakcyjną? Mycie na BP? ten proszek jest dobry ale do naczep tirów a nie do lakieru samochodowego ponieważ powoduje matowienie.

Nie będę robił tutaj OT...

Collinite jest dobry w stosunku do swojej ceny, ale na rynku są lepsze woski :cool2: 6-8 miesięcy to też trochę na wyrost, w Polskich warunkach około 3-4 miesięcy to maks, a w okresie zimowym 3. Ale według mnie to i tak długo. Jedynie powłoka kwarcowa zapewnia zabezpieczenie na 10-12 miesięcy.

Dawid S, spróbuj kiedyś jak będziesz miał chwilę ogarnąć auto prawdziwym cleanerem, politurą i woskiem. Uwierz że zobaczysz dużą różnicę. :wink:

Co do lamp, według mnie białe brewki są przepiękne, i mają to coś. Ja bym nie kombinował, trochę agro :wink:

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

Opublikowano

Dawid S, spróbuj kiedyś jak będziesz miał chwilę ogarnąć auto prawdziwym cleanerem, politurą i woskiem. Uwierz że zobaczysz dużą różnicę. :wink:

Wierzęc Ci, że prawdziwy wosk - politura da znacznie lepszy efekt niż ten "Ice", ale ten Ice pozwala mi bardzo szybko zamaskować mikrysy itp. i nadaje blasku, choć na krótko, to zawsze mam go pod ręką. Dzieki :D

Co do lamp, według mnie białe brewki są przepiękne, i mają to coś. Ja bym nie kombinował, trochę agro :wink:

Kilka postów wyżej zrobiłem update fotek, po Wosku Ice i jak widzisz "brewek" juz nie ma, ale może znajda się osoby, które zechcą mieć coś takiego w swoim F10/F11.

P.S Długo nie mogłem się zdecydować co do przyciemnienia szyb w swojej F11, ale w kóncu się zdecydowałem i jestem bardzo zadowolony, auto nabrało pełnego kształtu czyt. tworzy teraz jednolitą bryłę i wygląda to naprawdę bardzo ładnie. Stopień przyciemnienia - całość 40%. Zdjęcia przyciemnionych szyb znajdują się w poście o wosku ICE tj. kilka postów wyżej

Opublikowano
Od poczatku zrobilem juz 3800Km. Do tej pory, czyli trasa+miasto pokazuje spalanie na poziomie 9.9L/100km.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Od poczatku zrobilem juz 3800Km. Do tej pory, czyli trasa+miasto pokazuje spalanie na poziomie 9.9L/100km.

to dokładnie tyle ile producent podaje srednie spalanie w M5 f10 :D

Opublikowano
Dobrze oboje wiemy, że to co podaje producent, w tym przypadku chodzi o średnie spalanie, możemy włożyć między bajki. M5 będzie palić jakieś 13-14L i cieżko będzie zejść niżej.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

średnie spalanie, które podaje producent jest do zapewne osiągnięcia, ale warunki w jakich wykonuje się pomiary raczej nie są do osiągnięcia :)

http://www.danetechniczne.com.pl/2011/03/jak-mierza-zuzycie-paliwa-producenci-samochodow-jakie-podaja-wartosci-zuzycia-paliwa-dla-nowych-samochodow-w-katalogach-i-ile-faktycznie-te-auta-spalaja-podczas-eksploatacji/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dobrze oboje wiemy, że to co podaje producent, w tym przypadku chodzi o średnie spalanie, możemy włożyć między bajki. M5 będzie palić jakieś 13-14L i cieżko będzie zejść niżej.

tak wiem oczywiscie to był zart z mojej strony a ostatnio czytałem test M5 i zostało mi w głowie to 9.9l pewnie są tacy co w to wierzą

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wiem, że żartowałeś :) jak ktoś kupuje BMW to nie po to zeby jeździc o kropelce :)
Opublikowano
wiem, że żartowałeś :) jak ktoś kupuje BMW to nie po to zeby jeździc o kropelce :)

Ot to to, Nawet w przypadku kiedy chodzi o "oszczędniejszego" diesel'a :mrgreen:

Opublikowano
To jest fenomenalny wynik albo masz lekką stopę. Ja w X5 3.0sd (czyli też 3 litry twin turbo) mam teraz średnie 14.0l./100. Jazda właściwie bez pasażerów, głównie po Warszawie.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.