Skocz do zawartości

[e46 320d] tarcze hamulcowe - drgania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

mam nastepujacy problem - gdy rok temu kupowalem auto to przy hamowaniu z predkosci ok 100km/h na kierownicy pojawialy sie dosc spore drgania, wymienilem tarcze z przodu i problem zniknal, po okolo 3 miesiacach drgania wrocily i pojawialy sie tez przy nizszych predkosciach, po raz kolejny wiec wymienilem tarcze - tym razem w komplecie z klockami, problem oczywiscie zniknal calkowicie, od tego czasu minely kolejne 4 miesiace i znowu mam drgania na kierownicy, bardzo nieprzyjemne - mam wymieniac tarcze po raz trzeci ?

czy jakas usterka np zawieszenia moze wplywac na tak szybkie zuzywanie sie tarcz hamulcowych?

(nie kupuje najtanszych smieci z allegro tylko drogie polecane części. )

Opublikowano
Pytanie jak je zakladales ? Są tacy co twierdza ze tarcze robione przez małe chińskie rączki zawsze sie krzywią. Słyszałem tez teorie ze wybite tuleje wachacza powodują drgania przy hamowaniu

Tworzymy własny styl, który kształtuje się poprzez pomysł na architekturę...

www.pwarchitekci.pl

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zacznij od wyważenia i dopompowania przednich kół, u mnie tak w sobotę załatwiłem problem drgań. U mnie prawdopodobnie nowe gumy się dotarły, a myślałem że nowe tarcze 'kopią'.

Pozdro.

Opublikowano
dokładnie- jakie tarcze założyłeś?

ostatnio zakladalem tarcze Zimmermann,

na poczatek zawioze chyba felgi do wywazenia ( ew .prostowania ), uwazacie, ze wystarczy zawiezc tylko przednie kola czy raczej oddac wszystkie 4?

obstawiam jednak tarcze, poniewaz objaw ktory obserwuje obecnie jest identyczny z tym, ktory mialem juz dwa razy - i za kazdym razem po wymianie tarcz ustępował całkowicie, zastanawiam się jednak, czy coś nie prowadzi do zbyt szybkiego wykrzywienia tarcz, miałem w zyciu juz wiele samochodów ale w zadnym co 4 miesiace nie wymienialem tarcz hamulcowych...

Opublikowano
nie wierze z teorie ze to wina tarcz! ja na swoich jezdze juz 3 rok i nie ma zadnego bicia itp akcji! albo cos jest z kolami, albo z lozyskami kol, albo zwrotnice jakies pokryzwione... no nie da razy tak precyzyjnie okreslic bo duzo czesci jest zaleznych od innych czesci... sprawdzac po kolei.
Opublikowano
nie wierze z teorie ze to wina tarcz!

tez tak mysle, dlatego szukam winowajcy, natomiast dziwna sprawa, ze dwa razy mialem ten efekt i dwa razy po wymianie tarcz ustał CAŁKOWICIE!

Opublikowano
wyzej widzialem padla teoria o wywalonych gumach wahacza... wiesz w sumie to moze miec wplyw na "ukladanie sie" tarcza w szparze zacisku. Tarcza siedzi na piascie i jej pozycja jest zalezna od pozycji kola, znowu piast jest usytuowana na zwortnicy na ktorej jest zamontowany zacisk hamulcowy...a znowu ten balagan jest zapiety za pomoca sworznia zew na wahaczu... A ZNOWU ten ulega ciaglym ruchach we wszystkich mozliwach kierunkach i plaszczyznach. Jezeli jest jakis luz poza granicami tolerancji wplynie to na ulozenie sie zwrotnicy wzgledem kola [tarczy] i wtedy rozpocznie sie proces "obrobki" nowej jeszcze prostej tarczy... no nie wiem... tak sobie glosno mysle o tym wszystkim... moze faktycznie warto sie przyjrzec zawieszce przedniej :think: :idea:
Opublikowano
Nie chce mi się wierzyć że tarcze Zimmermana się gną. Sprawdź też tylne tarcze może to w nich jest problem. Ja miałem u siebie tak ze klocki z tyłu mi źle wybierały i przenosiło się to na całą budę i po wymianie tyłu wszystko jest ok.
Opublikowano
Nie chce mi się wierzyć że tarcze Zimmermana się gną. Sprawdź też tylne tarcze może to w nich jest problem. Ja miałem u siebie tak ze klocki z tyłu mi źle wybierały i przenosiło się to na całą budę i po wymianie tyłu wszystko jest ok.

no ok, ale bicie na kierownicy podczas hamowania ? powyzej 100km/h brak, czym mniejsza predkosc tym mocniej bije

Opublikowano

Kumpel miał tak właśnie przy wywalonych tulejach głównych wahacza.

Jakby tarcze były krzywe to drgania występowałyby przy hamowaniu z każdej prędkości.