Skocz do zawartości

[E87] 118d M47N2 Woda na tylnej kanapie

dzinks23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam prosze o pomoc, po tych ulewach które ostatnio nawiedziły Wawe zauważyłem plamy po wodzie na tylnej kanapie. Udało mi sie zdjąć kanapę i niestety nie wiem któredy dostaje sie woda do środka. Całe wygłuszenie jest mokre. Macie jakieś pomysły?

Pozdro

Edytowane przez dzinks23

a okna pozamykane miales ? ja mialem niedomkniete okno i tamtedy lala sie woda :duh: szpara tak mala ze nie widzialem - korbki mam z tylu :mad2:

powodem moze byc uszcelka - sprawdz czy jest ok innej mozliwosci dostania sie wody chyba nie ma :D chya ze masz dziure w podwoziu wzglednie w dachu :D

Okna mam pozamykane, tez mam korbki które jakoś zaczeły gorzej chodzić (skrzypią) ale moze to zbieg okoliczności z ta woda.Chyba że to jakaś uszczelka sprytnie przepuszcza wodę. Bede musiał to dokładnie obejrzeć. Woda głównie zbiera sie pod kanapą na tym wyciszeniu. Dziury zadnej nie moge zlokalizować w podwoziu. Myłem go ostatnio karcherem i nie zauważyłem zeby sie dostawała woda do środka przez tylne szyby.

nie byla czasami uszkodzona,bo mata sie raczej sama nie odkleila,moze ktos rozbieral drzwi i juz nie trzyma dobrze odkleja sie i tyle...

a okna pozamykane miales ? ja mialem niedomkniete okno i tamtedy lala sie woda :duh: szpara tak mala ze nie widzialem - korbki mam z tylu :mad2:

powodem moze byc uszcelka - sprawdz czy jest ok innej mozliwosci dostania sie wody chyba nie ma :D chya ze masz dziure w podwoziu wzglednie w dachu :D

Uszczelki sprawdziłem, szyby podomykałem. Nawet testowałem wodą pod cisnieniem i nic sie nie wlewa. Czekam na deszcz, i pojeżdze bez kanapy i moze dojde skad ta woda sie bierze. Mam pod kanapa takie 2 otwory technologiczne moze tamtedy sie wlewa?!

• 2 lata później...
  • 2 lata później...
  • 4 tygodnie później...
Boczki w drzwiach? Jak tak to zestaw do tapicerki uchytem miedzy blache a tapicerke i mocno podwazac, proponuje szmatke zalozyc na uchwyt, moze byc srubokret. Musisz naprawde mocno ciagnac bo trzymaja zaczepy dosc solidnie jak nigdy nie byly demontowane. Najpierw kanapa do gory masz dwa uchwyty, mocno pociagnij do gory. Potem odkrecasz srube ktora mocuje pasy od oparcia tylnego. Majac odkrecony pas srodkowy, kladziez oparcia i demontujesz boczki oparc, poprostu ciagniesz do sb wyjdzie samo, oapracie tylne zobaczysz po bokach na dole sruby odkrecasz je, potem gimnatyska zeby wyjac oparcie na bok, proponuje do tego dwie osoby aby bylo ci latwiej przy wyciaganiu oparcia. Oparcie mocowane jest na szpilce ktora wchodzi w male oparcie.

• 2 tygodnie później...

wszystko wyjałem i woda ucieka przez dwie dolne sruby mocujące pasy bezpieczeństwa. W tym temacie ktory dopiero teraz zobaczyłem http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=164&t=230272 problem był w filtrze dostałem się tam i faktycznie stała tam woda spuściłem wode, odpowietrznik wyjąłem ale wydawał się OK włożyłem go ponownie i chyba dalej bede jezdził wypatroszony i patrzył czy woda się dostaje.

Czy znajduje się także odpowietrznik po drugiej stronie? Czy jest tylko jeden?

Myśle ze chyba ostatecznym rozwiazaniem byłoby zrobienie małej dziurki w zaślepce by woda jak sie tam dostaje odrazu wypadała. :/

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze

Dziś z racji wolniejezego dnia postanowiłem dobrać się do wywietrzników z tyłu. Kanapę wysuszyłem wcześniej i odkryłem korki od spodu w celu spuszczenia wody z profili. Wyleciało jej bardzo dużo. Nie chcąc stracić PDC rozebrałem oba boczki w bagażniku. Roboty na 15 minut. Nie wiem czemu wszyscy piszą żeby do tej operacji wyciągać lampy. Pdc oczywiście był już lekko podlany, ale całe szczęście umiejscowiony jest w wysokim styropianowym korytku, więc jest do uratowania. U mnie to wyglądało tak.

http://b1.icdn.ru/j/jack1979/9/52181509mHt.jpg

Jezioro w bagażniku. Tu już lód skruszyłem i około 200 ml wody kubkiem wylałem. Potem wpadłem na pomysł fotki :D Od strony pasażera ciekło mniej, bo filc na kratce był suchy, od strony kierowcy więcej wody i filc do połowy kratki wentylacyjnej mokry jak gnój. Nowe kratki przyjdą jutro. Polecam każdemu właścicielowi E8x zajrzeć pod tylną kanapę i sprawdzić czy nie macie tam powodzi. Jeśli parują wam teraz szyby to na bank jest woda pod kanapą.

P.S. Nowe kratki właśnie dotarły. Jutro postaram się je wcisnąć. Wygląda na ro że da się to zrobić bez problemu od strony bagażnika. Zastanawiam się tylko czy dodatkowo nie uszczelnić tego jakąś masą bitumiczną jaką są uszczelnione drzwi.

P.S.2. Kratki zamontowane. Wyjęcie starych w całości od wewnątrz jest nie do zrobienia. Kratki siedzą bardzo ciasno i trzyma je 6 zaczepów, po trzy z każdej strony. Od góry i dołu brak zaczepów. Pewnie dlatego cieknie. Od zewnątrz pewnie kratki łatwo wyjąć, ale trzeba chyba zderzak zdjąć. Po oględzinach starych kratek stwierdziłem, że trzeba zastosować dodatkowe uszczelnienie. Stare kratki były w bardzo dobrym stanie, także w nowych ta guma też pewnie za długo by nie wytrzymała. Użyłem masy klejąco-uszczelniającej BOLL. Miałem pozostałości po uszczelnianiu maty w drzwiach. Skoro tam zdała egzamin, to tu też powinna.