Skocz do zawartości

Asystent swiateł drogowych

syjam23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dolozylem asystenta swiatel FLA i zakodowalem. Wszystko dziala ale nie tak jak sie spodziewalem. Zdaza sie, ze nie widzi aut jadacych naprzeciw i sie nie wylacza lub o wiele za pozno. czy da sie jakos poprawic jego dokladnosc np przez kodowanie lub programowanie typu winkfp? Robil juz to ktos? Ile to potrwa przez dcan?

Dodatkowo posiadam zwykly mask bez navi i nie moge aktywowac tej opcji zeby ja moc wlaczac i wylaczac... nie mam zadnych wpisow a po kodowaniu pustym plikiem man nic sie nie zmienilo...

miałem tak samo i winą była brudna kamerka (odbite linie papilarne z palca) wyczyściłem i pięknie działa nikt mi nie mruga źe go razi

Niestety moja kamera nadal jest troche opozniona... Najwieksze problemy ma z wykrywaniem tylnych swiatel z duzych odleglosci... czasami tez kiedy auto jadace z na przeciwka ma slabe swiatla przednie lub nisko ustawione to tez wykrywa je bardzo pozno... Jestem ciekaw czy jest moze cos w kodowanie co zmieni czulosc kamery? a moze wgranie nowego softa? Czy moze ktos mi powiedziec ile moze to trwac uzywajac winkfp i kabelka usb dcan?

• Zasłużeni forumowicze
Właśnie moźe być? szyba w X5 jest pod innym kątem w stosunku do kamery asystanta
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"

Sprawdzilem INPA i rheingold i mialem pelno bledow. skasowalem je i zobacze pozniej czy wroca. Oprogramowanie jest wgrane chyba od e65 i w pliku trace pewnie tez wszystko nie tak bo mam w tym module zly vin wgrany. wiec chyba czeka mnie zabawa z vinkfp. dodam ze mieszkam w iralndii.

oto moj trace file:

TYP_LENKUNG
rechtslenker
EMPFINDLICHKEIT_VERSTELL
nicht_aktiv
LAENDERVARIANTE_FLA
ece
deutschland
gb
australien
korea
aegypten
golf
suedafrika
taiwan
malaysia
thailand
philippinen
indonesien
CITY_LONG_AVG_PEAK_TC
wert_01
RICHTUNG_BILD_OFFSET
auf
VERTIKAL_BILD_OFFSET
wert_02
ZEIT_AUFBLENDEN_TRUCK
wert_01
STREETLAMP_COUNT
wert_01
TYP_FRONTSCHEIBE_FLA
serienscheibe
VILLAGE_TYP
wert_01
CAN_MESSAGE
wert_02
CITY_ABBLENDEN_KURZ_HB
wert_01
CITY_ABBLENDEN_KURZ_LB
wert_01
CITY_AUFBLENDEN_KURZ_HB
wert_01
CITY_AUFBLENDEN_KURZ_LB
wert_01
EMPFINDLICHKEIT_FARBLOS
wert_01
GESCHWINDIGKEIT_ABBLENDEN
wert_01
GESCHWINDIGKEIT_AUFBLEND
wert_01

Czy mogę tez prosić kogoś o trace file Od e60?

• Zasłużeni forumowicze

moj TRC porównaj sobie

TYP_LENKUNG
linkslenker
EMPFINDLICHKEIT_VERSTELL
nicht_aktiv
LAENDERVARIANTE_FLA
ece
deutschland
gb
australien
korea
aegypten
golf
suedafrika
taiwan
malaysia
thailand
philippinen
indonesien
CITY_LONG_AVG_PEAK_TC
wert_01
RICHTUNG_BILD_OFFSET
auf
VERTIKAL_BILD_OFFSET
wert_02
ZEIT_AUFBLENDEN_TRUCK
wert_01
STREETLAMP_COUNT
wert_01
TYP_FRONTSCHEIBE_FLA
serienscheibe
VILLAGE_TYP
wert_01
CAN_MESSAGE
wert_01
CITY_ABBLENDEN_KURZ_HB
wert_01
CITY_ABBLENDEN_KURZ_LB
wert_01
CITY_AUFBLENDEN_KURZ_HB
wert_01
CITY_AUFBLENDEN_KURZ_LB
wert_01
EMPFINDLICHKEIT_FARBLOS
wert_01
wert_01
GESCHWINDIGKEIT_AUFBLEND
wert_01

Irlandia ma lewostronny ruch wiec zmien pierwszy wpis linkslenker na rechtslenker

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"

moj TRC porównaj sobie

TYP_LENKUNG
linkslenker
EMPFINDLICHKEIT_VERSTELL
nicht_aktiv
LAENDERVARIANTE_FLA
ece
deutschland
gb
australien
korea
aegypten
golf
suedafrika
taiwan
malaysia
thailand
philippinen
indonesien
CITY_LONG_AVG_PEAK_TC
wert_01
RICHTUNG_BILD_OFFSET
auf
VERTIKAL_BILD_OFFSET
wert_02
ZEIT_AUFBLENDEN_TRUCK
wert_01
STREETLAMP_COUNT
wert_01
TYP_FRONTSCHEIBE_FLA
serienscheibe
VILLAGE_TYP
wert_01
CAN_MESSAGE
wert_01
CITY_ABBLENDEN_KURZ_HB
wert_01
CITY_ABBLENDEN_KURZ_LB
wert_01
CITY_AUFBLENDEN_KURZ_HB
wert_01
CITY_AUFBLENDEN_KURZ_LB
wert_01
EMPFINDLICHKEIT_FARBLOS
wert_01
wert_01
GESCHWINDIGKEIT_AUFBLEND
wert_01

Irlandia ma lewostronny ruch wiec zmien pierwszy wpis linkslenker na rechtslenker

Jedyna roznica pomiedzy nami to ruch prawo/lewo stronny i juz mialem zakodowany rechtslenker :

Po za tym mamy ten wpis inny:

CAN_MESSAGE

wert_02

a ty masz

CAN_MESSAGE

wert_01

Nie wiem co to zmienia...

• Zasłużeni forumowicze

FLA: Sensor field of view concealed A7D2

kolega miał taki sam błąd jak przykleił winiete przed kamerą :D :D :D

• Zasłużeni forumowicze
Mam winete przed kamerą i nie ma błędu :mrgreen: ale może to od pozycji przyklejenia zależy.

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Mam winete przed kamerą i nie ma błędu :mrgreen: ale może to od pozycji przyklejenia zależy.

jak byś miał w polu widzenia kamery winiete to pewne źebyś miał błąd

• Zasłużeni forumowicze
Najgorzej jest z wykrywaniem świateł tylnich. Moja kamera wykrywa je dopiero z bardzo bliska lub jak ktoś zahamuje wtedy mocniej świeca. Chciałbym zwiekszyć czułość ale nie wiem jak...

zdaźyło się źeby ktoś z uczestników ruchu informował źe go oślepiasz z tyłu lub z przodu?

Z tylu nie maja jak informować chyba za ktoś mrugnie awaryjnymi. Ogólnie sam widzę ze nie wyłącza wiec robię to sam żeby nie oślepiać. Nigdy nie zdażyło mi sie żeby światła wyłączyły sie z powodu odblasku od znaków drogowych co zdaza sie u innych forumowiczów.

Panowie, zaraz mnie krew zaleje. Podpowiedzcie proszę jak zdjąć lampkę podsufitki przód? Tam chciałbym dobrać się do CANa, ale połamałem już 3 plastikowe narzędzia a lampka ani drgnie.

Zdejmuje się tylko jej przednią część, czy całość razem z sensorami ruchu? Najpierw plastikowe obudowy, później "wkład"? Nie wiem już jak się do tego zabrać.

Sprzedam nowy Downpipe decat 4,5' do B58 - firmy CTSP.

• Zasłużeni forumowicze

Ja zdejmuje najpierw panel od szyberdachu, jesli taki masz to jest duzo latwiej, wystarczy podwazyc i pociagnac :D

Poza tym nie masz co tam szukac na lini CAN, jesli ten blad sie pojawia to albo masz zakryta kamere powyzej 80% albo kamera FLA jest do wymiany wiedz najszybciej, zanim popsujesz jeszcze wiecej bedzie podmienic kamerke.

Jak by co mam do sprzedania Fotochrom z FLA do LCI

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Ja zdejmuje najpierw panel od szyberdachu, jesli taki masz to jest duzo latwiej, wystarczy podwazyc i pociagnac :D

Poza tym nie masz co tam szukac na lini CAN, jesli ten blad sie pojawia to albo masz zakryta kamere powyzej 80% albo kamera FLA jest do wymiany wiedz najszybciej, zanim popsujesz jeszcze wiecej bedzie podmienic kamerke.

Jak by co mam do sprzedania Fotochrom z FLA do LCI

Kamery nie mam zakrytej wcale. Bardzo dobrze wylapuje swiatla auta z naprzeciwka chociaz mogla by to robic troche szybciej. Najgorzej jest tak jak mowilem ze swiatlami tylnimi (czerwonymi) Lapie je dopiero z bliska. Co do bledu to wydaj mi sie ze jest on spodowodany tym ze dla testu w czasie jazdy zakrylem kamere reka.(Sprawdzalem date produkcji tej kamery i jest ona po 2007 a oprogramowanie po 2008) moze dlatego mi nie dziala bo jest wlasnie od LCI?

Ja pytałem tylko o zdjęcie panelu, żeby dobrać się do CAN. Nie mam żadnego problemu z błędem kamery, bo jej jeszcze nie zamontowałem :P

Opis jest do E46. W E90 jest podobnie? Dwie blaszki na przodzie, które trzeba podważyć?

W E90 z tego co widzę w dokumentacji nie wchodził CAN do czujnika deszczu. Tylko w E60. Więc będę ciągnąć z lampki.

• Zasłużeni forumowicze
Ja pytałem tylko o zdjęcie panelu, żeby dobrać się do CAN. Nie mam żadnego problemu z błędem kamery, bo jej jeszcze nie zamontowałem :P

Opis jest do E46. W E90 jest podobnie? Dwie blaszki na przodzie, które trzeba podważyć?

W E90 z tego co widzę w dokumentacji nie wchodził CAN do czujnika deszczu. Tylko w E60. Więc będę ciągnąć z lampki.

w prostokątnych czujnikach e60 e90 jest szyna CAN plus i minus w okrągłych czujnikach e60 po lifcie tylko plus i minus i sterowanie z modułu świateł.

Jesli masz prostokątny to masz CAN

W lusterku nie ma CAN

Jesli masz szyber dach to masz CAN w posufitce

Lampka ma dwie albo cztery blaszki po bokach jak u mnie w e60

Nie ma, zobacz sam:

http://s1.tufotki.pl/2016/01/27/x6npJ-PDo0nm.jpeg?v=2

w prostokątnych czujnikach e60 e90 jest szyna CAN plus i minus w okrągłych czujnikach e60 po lifcie tylko plus i minus i sterowanie z modułu świateł.

Jesli masz prostokątny to masz CAN

W lusterku nie ma CAN

Jesli masz szyber dach to masz CAN w posufitce

Lampka ma dwie albo cztery blaszki po bokach jak u mnie w e60