Skocz do zawartości

Asystent swiateł drogowych

syjam23

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"

• Zasłużeni forumowicze

Ale po co montować to badziewie?

Mam to obecnie w e92 m3, e63, F10 przedlift miałem w e90, e60 i w żadnym z tych aut nie działało to dobrze na tyle żeby był sens w ogóle tego używać. Pierwsze co to po zakupie testowałem i wyłączałem asystenta świateł. Dla mnie to największe badziewie z całego wyposażenia często oślepia innych kierowców, działa tylko na prostej szerokiej drodze na krętych krajówkach jest wręcz niebezpieczne i wkurzają mnie pajace, którzy tego używają bo zwyczajnie świecą po oczach.

Nie wiem jak w innych markach ale w Bmw i mercedesie (c63 amg w204) nie nadaje się kompletnie.

Kolejny poroniony pomysł jak światła drl tylko z przodu bezsensowna oszczędność i wykodowane tylne pozycje a potem przychodzi deszcz lub gęsta mgła i połowa baranów jeździ z oświetleniem tylko z przodu. Dla mnie obie te opcje powinny być ustawowo zakazane.

Połowa kierowców jest przekonana że wszystko super działa automatycznie i w ogóle nie używają mózgu nie włączają świateł podczas mgły i nie wyłączają długich rarząc innych bo przecież Pan w salonie chwalił i zapłaciłem za to. Porażka

• Zasłużeni forumowicze

W F10 z led powinien dobrze działać

Co do drl to standardowo w e60 jest przód i tył w Fxx było to zmienione ale można przekonywać.

Też uważam drl tylnie za dobre rozwiązanie

Ha zmieniam dla przyjemności z doposażenia i chce zobaczyć czy coś się zmieni

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Bajer fajny ale z perspektywy czasu nie warto. Sprawdza sie tylko na niemieckich krajówkach, bo na autostradach co chwilę barierki zasłaniają światła z naprzeciwka i się system gubi. A i w perfekcyjnych warunkach bardzo marnie sobie radzi z tylnymi światłami aut (nie wykrywa aut przed nami), szczególnie jak jakiś stary Lublin jedzie. Mam wersję z okrągłą kamerą, poprawioną.

A ja sobie mocno chwale (06/10 e91 lci). Nie pamietam juz ile razy moje dlugie wylaczyly sie automatycznie szybciej niz te w aucie jadacym z naprzeciwka, ale dzieje sie to bardzo czesto. Z wykrywaniem swiatel tylnych tez nie ma kompletnie zadnego problemu ani tez z zapalaniem/ gaszeniem w terenie zabudowanym. Od czasu do czasu na zakretach zdarza sie ciut dluzej zwlekac z wylaczeniem.

• Zasłużeni forumowicze
A ja sobie mocno chwale (06/10 e91 lci). Nie pamietam juz ile razy moje dlugie wylaczyly sie automatycznie szybciej niz te w aucie jadacym z naprzeciwka, ale dzieje sie to bardzo czesto. Z wykrywaniem swiatel tylnych tez nie ma kompletnie zadnego problemu ani tez z zapalaniem/ gaszeniem w terenie zabudowanym. Od czasu do czasu na zakretach zdarza sie ciut dluzej zwlekac z wylaczeniem.

U mnie jest idento, działa zadziwiająco dobrze.

• Zasłużeni forumowicze
Szukałem zdjęć lusterka jak podmieniałem ale nie mam chyba. :cry: Auto jest 2007, lusterko jest od nieokreślonego dawcy ale z E60. Przez szybę wygląda na prostokątną kamerę.

• Zasłużeni forumowicze

To daj ty znać bo ja chyba z kompem do samochodu nie dojdę :mrgreen:

W każdym bądź razie kodować trzeba ncs Dummy

Dziwne bo gdzieś czytałem że fla powinno działać bez kodowania a u mnie błąd za niskiego napięcia do fla

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Dolozylem FLA_R ale mam teraz problem bo nie moge go zakodowac. Inpa widzi FLA_R ale ncs dalej szuka FLA_E65 i nie chce sie polaczyc i mam taki blad:

b0103f2f38f36fe5med.png

Chcialem sie tez polaczyc wybierajac E89 ale zmienia sie samo na E60. W ncs dummy FLA_R tylko dostepny po wybraniu E89.

Wiecie co zrobic zebym mogl sie polaczyc z tym modulem FLA?

• Zasłużeni forumowicze

Może E70. Małysz mi ostatnio coś wspominał że tak robi.

Mam ten sam problem co ty.

Może aktualizacja softu lusterka pomoże

A działa Ci bez kodowania?

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

a jak ustawie E70 to nie zmieni sie samo spowrotem na E60?

Moje lustro jest z usa a ja mieszkam w irlandii wiec ponad polowe opcji musze pozmieniac nie wspominajac o katach... niestety nie moge teraz tego przetestowac...

dziala kompas poki co :D

• Zasłużeni forumowicze

http://www.bmwcoding.com/showthread.php?12021-Retrofit-FLA_R-(2gen)-FLA-on-E63/page2

Tu jest tylko napisane żeby ręcznie zakodować :/

Chyba będę musiał znowu do Din-a pisać :mrgreen:

PS. Nowa Inpa potrzebna

http://www.e90post.com/forums/showthread.php?p=20905343

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Probowalem z e70 i tez nic... wywala jakiś błąd związany z trc. Kompas działa i po włączeniu fla mam symbol na zegarach ze jest aktywny. Niestety nie działa mi fotochrom. Świeciliśmy latarka i brak reakcji. Może jakoś inaczej jest tam zasilanie... na BMW planet brak schematów niestety do mojego z kompasem i przyciskami od bramy garażowej.

Ps tez pisze na tym forum z linku.

• Zasłużeni forumowicze

Ściemnianie będzie problem bo z lusterka wychodzi inne napięcie ale tak się zastanawiam czy nie da rady pociągnąć kabli, prosto z lusterka (szybki) do lusterek bocznych (też do wtyczki od szkla)

Pogoda nie służy bo już dawno bym to wypróbował :mrgreen:

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Ja nie mam lusterek zewnetrznych ze sciemnianiem. Moje lusterko wsteczne sie nie sciemnia wiec podejrzewam ze ktorys pin musze zamienic ale nie wiem ktory...

wedlug schematow wydaje mi sie ze w e60 zasilanie jest na pinie 3 a w e93 na 8 tylko dlaczego dziala mi kompas????? :mad2:

INFO O FLA: https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e61-545i-tou/repair-manuals/63-lights/1ycTGC6

E93: https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e93-325i-cab/wiring-functional-info/body/mirrors/interior-rear-view-mirror-compass-garage-door-opener/v1kXlmv

E60: https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e60-520d-lim/wiring-functional-info/body/mirrors/interior-rear-view-mirror-compass-garage-door-opener/L5ZjqkyE

na tym forum: http://www.bmwcoding.com/showthread.php?12021-Retrofit-FLA_R-(2gen)-FLA-on-E63/page3 kolega napisal ze lusterko trzeba kodowac uzywajac pliku ssd do E89. (tak jak przy comboxie)

Ma ktos instrukcje tworzenia ssd?

• Zasłużeni forumowicze
Właśnie Małysz do combox szuka. Może znajdzie :mrgreen:

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

tam nic nie ma odnosie ssd pliku. Wczoraj udalo mi sie stworzyc i otwiera mi w ncs jak e89. jeszcze nic tym nie kododwalem dopiero w weekend sie tym zajme.

dalej nie wiem czemu fotochrom nie dziala w lusterku glownym i ktore piny zamienic.

• Zasłużeni forumowicze

Ja u siebie w lusterku nic nie przerabiał em i ściemnia normalnie.

W tym linku jest opisane jak kodować combox w e60 pod e89

Może jest to to samo co ssd

Jak zrobiłeś ten plik?

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!