Skocz do zawartości

e39 525d - el. otwieranie/zamykanie przednich szyb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ostatnio dałem moją e39 lakiernikowi do odświeżenia. Nie mogłem już znieść widoku poobijanej maski, błotników i wypiaskowanego zderzaka. Odebrałem już auto i wygląda to teraz tak jak powinno. Mam tylko pytanie odnośnie elektrycznego otwierania szyb. Otóż po odbiorze auta okazało się, że przyciski od otwierania szyb przednich nie działają tak jak powinny - tył działa ok. Otóż obecnie przyciśnięcie przycisku do połowy i trzymanie go aby otwierać bądź zamykać szybę nie wywołuję żadnej reakcji. Nie działa także domykanie automatyczne szyby kiedy kliknę przycisk raz do samego końca. Zamiast tego kiedy nacisnę przycisk do końca, szyba jedzie do góry ale tylko do momentu kiedy trzymam palec na przycisku. Usterka to dotyczy obu przełączników - i tego po stronie kierowcy razem ze sterowaniem szybą prawą przednią i tego po stronie pasażera. Tyły działają normalnie.

Prawdopodobnie rozbierane były prawe drzwi bo prawy błotnik miałem mocniej pobijany (aż do samych drzwi) i lakiernik lekko wycieniował kolor na drzwi. Zauważyłem, że właśnie na drzwiach pasażera z przodu przycisk od otwierania szyb nie był do końca dobrze wciśnięty - dolna jego część lekko wystawała ponad element podłokietnika drzwi.

Czy przyciski te są mocowane na wcisk? Podważę czymś od dołu i on wyjdzie?

Czy usterka ta może być przyczyną nie podpięcia jakiegoś kabelka lub podpięcia go w złe miejsce?

Czy w drzwiach prawych przednich nie znajduje się przypadkiem moduł sterujący otwieraniem szyb właśnie i może tam czegoś nie podpięli/źle podpięli?

Pzdr.

Opublikowano
Tak możesz wyjąć panel sterownia szybami bez trudu ,w drzwiach pasażera też jest sterownik ,pod tapicerką,sprawdz czy wszystkie połączenia są dobrze wciśnięte w gniazda,możesz też porozpinać i przedmuchać sprężonym powietrzem,możliwe że jakaś wilgoć jest.
Opublikowano

Dzwoniłem tam i pytałem jeszcze co rozbierali i mówili, że i lewe i prawe przednie drzwi były rozbierane. Chyba lepiej zacząć od prawych bo tam jest moduł i tam chyba większe jest prawdopodobieństwo, że to właśnie coś przy module źle wpięte kwasi szyby na całym przodzie.

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
znam temat z lewej strony masz zle podłączone jakbym zobaczył na fotkach to bym sobie przypomniał trzeba wtyczki pozamieniac sa wpiete nie tam gdzie trzeba musisz zdjac lewy boczek tak to jest z tymi lakiernikami zero pamieci operacyjnej :D
Opublikowano
znam temat z lewej strony masz zle podłączone jakbym zobaczył na fotkach to bym sobie przypomniał trzeba wtyczki pozamieniac sa wpiete nie tam gdzie trzeba musisz zdjac lewy boczek tak to jest z tymi lakiernikami zero pamieci operacyjnej :D

Ale mówisz o kostkach w panelu z przyciskami do otwierania szyb od strony kierowcy? Z tego co kojarzę to te kostki są różnej wielkości i nie da się ich zamienic miejscami. :?:

Co do kołków itp to zakupiłem kilka w ASO bo parę było urwanych/popękanych. Do tego kupiłem też ten czarny kwadratowy uchwyt, który wchodzi w klips w drzwiach znajdujący się pod klamką. Okazało się, że gdzieś im to zaginęło w akcji chyba bo zamontowali drzwi bez tego bo po co szukac. :duh:

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jak zdejmiesz boczek to pomylone sa te kostki w module jakbys zrobił zdjecie zaraz bym sobie przypomniał nie chodzi o kostki w panelu sterowania jego musisz wypiac i zdjac boczek tak to jest z tymi lakiernikami lepiej dac im rozbrojone auto i pózniej samemu poskładac bo tak to nerwy i znowu twoja robota
Opublikowano

Gorik to jeszcze dla uściślenia - chodzi o lewy boczek drzwi czy prawy? W lewym nie ma specjalnie żadnego modułu. Jest tam tylko miejsce, w które wchodzi kilka kostek ale są to kostki od nagłośnienia. Natomiast w prawym boczku po zdjęciu jest faktycznie jakiś czarny moduł. Wchodzą do niego 3 kostki - jedna zasilająca a 2 są podobne i jedna jest - z tego co pamiętam od sterowania lustrami a druga od właśnie szyb. Nie wiem tylko czy one także nie są różnej wielkości (tak jak w panelu przycisków od strony kierowcy) i nie ma możliwości wpięcia ich w inne miejsce - ale tego nie jestem na 100% pewien. Na wszelki wypadek zdejmę boczek i sprawdzę to skoro mówisz, że tam można te kostki pomylić - w końcu nic mnie to nie kosztuje poza kilkoma minutami na zdjęcie boczka. Jak sprawdzę to zdam relację co i jak. Jeśli dalej nie będzie ok to przynajmniej postaram się wrzucić zdjęcie tych bebechów/modułu jak to wygląda.

Dzięki za odzew gorik.

Pzdr.

Opublikowano

No to muszę zrobić zdjęcie bo tam w lewym boczku poza panelem sterowania szyb przy kierowcy oraz takim większym gniazdem nad głośnikiem (gdzie wchodzi faktycznie kilka wtyczek ale to są w większości od nagłośnienia) to żadnego modułu nie widziałem :shock:

No nic to - wrzucę jakieś zdjęcie jak będę to miał rozebrane i zobaczę o co chodzi.

Pzdr.

P.S. No chyba, że Ty masz na myśli boczek ale ten przed drzwiami, w nogach kierowcy. No nic to - zdjęcie będzie chyba konieczne.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No to muszę zrobić zdjęcie bo tam w lewym boczku poza panelem sterowania szyb przy kierowcy oraz takim większym gniazdem nad głośnikiem (gdzie wchodzi faktycznie kilka wtyczek ale to są w większości od nagłośnienia) to żadnego modułu nie widziałem :shock:

No nic to - wrzucę jakieś zdjęcie jak będę to miał rozebrane i zobaczę o co chodzi.

Pzdr.

P.S. No chyba, że Ty masz na myśli boczek ale ten przed drzwiami, w nogach kierowcy. No nic to - zdjęcie będzie chyba konieczne.

to własnie tam gdzie wchodzi kilka wtyczek

Opublikowano

Pzdr.

to własnie tam gdzie wchodzi kilka wtyczek

Kolego gorik79- dzięki za pomoc. Twoja podpowiedź była strzałem w 10-tke. Okazało się że zamiennie podłączona była kostka kabla od głośnika z kostką od czujnika przycięcia palców w szybie. Po właściwym podłączeniu szyby działają ok. Jak wróce do domu to przez kompa stacjonarne wrzuce jakieś foto dla innych na przyszłość.

Pzdr.

Opublikowano
przerabiałem ten temat tylko nie mogłem sobie przypomniec ale naprowadziłem cie najlepiej jak sie dało stawiasz 1piwo jak bede we Wrocku :wink:

Zapraszam więc na bro jak będziesz we Wrocławiu :cool2:

Popołudniu wrzucę zdjęcia co i jak było źle połączone - niech się przyda innym w razie podobnej usterki.

Pzdr.

EDIT: Obiecałem foto tych kabli. Zdjęcie po lewej pokazuje jak było to pospinane i czerwonymi krechami zaznaczyłem jak POWINNO byc spięte kable. Po prawej już zdjęcie właściwie spiętych kabli.

http://img690.imageshack.us/img690/3927/graphic1yp.jpg