Skocz do zawartości

330i-nowy czujnik poziomu oleju nadal swieci

jarekz

Rekomendowane odpowiedzi

witam,problem dotyczy czujnika poziomu oleju,otoz w chwile po odpaleniu silnika zaswiecala mi sie kontrolka poziomu oleju gdzies tak na 15sek.i gasla,o ile wiem to znak ze czujnik ten przestal dzialac poprawnie i nalezy go wymienic,tak tez zrobilem,tyle ze teraz swieci ta sama kontrolka zaraz po wylaczeniu silnika,czyli daje znak o zbyt niskim poziomie oleju,jednak poziom oleju jest ok,czyli w polowie znacznikow.z gory dzieki za pomoc,dodam ze czujnik jest nowy o takich samych numerach lecz nie oryginalny.

kiedyś rozmawiałem ze specem od BMW i mówił,że zmieniał kiedyś w jednej 320d i założył 3 nowe ze sklepu Ciągle i świeciła ciągle, zmieniał nawet ze swojego auta a u niego nie świeciła a w trefnym aucie tak. Mówił, że obwinia zegary, ale jak to naprawić nie mówił. Wiem, że chyba disem można tą kontrolkę wyłączyć i z głowy ;)

• Zasłużeni forumowicze
Ja mam to samo. Pol roku po kupnie zaczal sie problem z kontrolka. Minelo juz z 3 lata jak z tym jezdze. Tak sie przyzwyczailem ze sie na chwile zapala, ze teraz bym sie przestraszyl jakby sie nie zapalila :lol: poziom dobry bo sprawdzam nawet gdyby sie nie zapalala to i tak bym sprawdzal poziom a nie dawal wiare komputerowi.

🙃🙃

ja kiedyś z powodu tej kontrolki nie kupiłem auta, tak się jej wystraszyłem :D wiem, że kompem da się ją skasować, że już się nie będzie paliła, czasem pomocne przy sprzedaży :twisted: no żeby się klient nie zniechęcił oczywiście !!!!

• 1 rok później...

Ja z kontrolka poziomu oleju walcze juz jakis czas.

Oryginalny czujnik poziomu zapalał sie na około 20s, po odpaleniu samochodu. Troche mnie to denerwowało więc wymieniłem na nowy Mayle (240zł). Wszystko wydawało sie ok do momentu kiedy nie zacząlem robic dłuższych tras. Po mocniejszym przycisnieciu, po kilkudziesieciu min. jazdy kontrolka sie zapalała i juz nie gasła. Ciekawe było to że czas do zapalenia kontrolki zależał od stylu jazdy i temp na zewnatrz. Im cieplej tym szybciej. Tak jakby czujnik temp oleju nawalał. Kilka dni temu kupiłem kolejny czujnik maxgear(110zł). Teraz kontrolka zapala mi się dużo wczesniej niz w przypadku Mayle. Najlepsze jest to że jesli lampka sie zaswieci, zgasze silnik, odczekam chwile i odpale ponownie kontrolka sie juz nie zaswieci. Magia :)

Czy naprawde zamienniki to takie g.., czy może problem leży gdzie indziej? Oczywiscie nie musze wspominac ze stan oleju jest w normie (od wymiany do wymiany też nic nie ubywa).

• Zasłużeni forumowicze
Z tego co słyszałem nie mierzy on tylko stanu ojeju ale tez jego jakość

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii