Skocz do zawartości

E60 diesel, 2004 - słaby akumulator, jak zadziałać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ale jednak wiele osób doświadczyło problemów przez brak rejestracji nowego akumulatora tak że powinno się to zrobić i już.

Ja testowalem na mojej ex 530d, i po wymianie raz palila raz nie, wychodzily bledy skrzyni itd. Wykasowalem bledy disem i nadal to samo, dopuki nie zajerestrowalem aku to dzialy sie jaja.

Wole testowac na moim aucie niz na klienta.

W koncu po cos wymyslili opcje dodawania aku.

I radze wszystki dodawac aku po wymianie bo puzniej same cyrki moga sie dziac.

http://img854.imageshack.us/img854/24/img20110806wa0001.jpg

3 ulbione zwierzęta kobiety:

1. Jaguar w garażu

2. Norki w szafie

3. Osioł co nato zarobi.

Opublikowano
Akumulator jest w bagażniku ale pod maską jest miejsce gdzie podłącza sie np. przewody rozruchowe, lub ładuje aku.(w okolicach lewego kielicha amortyzatora) Jest to o tyle istotne że ładując akumulator bezpośrednio robimy to przed IBS czyli samochód nie wie że akumulator był ładowany co może wprowadzać jakieś zaburzenia szacowanego stanu akumulatora.

Tak naprawde to całe "dopisywanie" akumulatora jest tylko kasowaniem statystyk, bez tego na poczatku nowy aku będzie traktowany jak stary, co podobno moze mu zaszkodzic, lub nie wykożystać jego potencjału. Tą sytuacje można porównać do licznika średniego spalania, kiedy przejedziemy 1000km autostradą to średnie spalanie mamy np 7L i teraz kiedy zaczniemy nagle samochodem jezdzic bardzo ostro, i osiagac realne spalanie np na poziomie 14L to zeby nasza średnia zbliżyła sie to takiego wyniku trzeba dużo km wykręcic, a kiedy skasujemy zużycie będzie bliższe prawdy. Podobnie jest z danymi zbieranymi przez IBS.

A to dzięki bardzo za info z tym ładowaniem, nie wiedziałem, że ładuje się aku spod maski a nie z bagażnika. Istotna sprawa.

Co do statystyk aku, to wiem o co chodzi.

Dziękuje!