Skocz do zawartości

[E34 M50B20] Strzał gazu.

Byku_Jawor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wiąże się z takim problemem... Ostatnio jechałem i strzelił mi gaz, dość poważnie. Od tego strzału auto ma problem z biegiem jałowym, tzn. na benzynie i na gazie samochód gaśnie. Gdy auto już się rozpędzi i ma już jakieś obroty to auto jedzie normalnie na benzynie jak i na gazie. Gdy podniosłem maskę to i słuchałem pracy silnika to słychać tak jakby auto dostawało lewę powietrze z okolic kolektora (kolektor plastikowy). Głos odchodzi tak jakby z wtrysków lub troszkę poniżej (ciężko ustalić), ale jakby coś z nimi było nie tak to raczej by "lały" prawda?! Nie wiem co może być przyczyna... czy jakaś uszczelka pod kolektorem, czy może silniczek krokowy - ciężka sprawa. Proszę o pomoc, może ktoś z Was już z takim czymś się spotkał.

Z góry ślicznie dziękuje!

Pozdrawiam, Grzegorz.

BMW E91 ( 16.01.2008 ); N43B20 A

W moim, jak strzelił gaz to zsunęła się guma z silnika krokowego. Uszczelki pomiędzy kolektorem a silnikiem dosyć trudno "wydmuchać" ponieważ są umieszczone w żłobkach.

Sprawdź najpierw czy guma od krokowca jest na swoim miejscu.

ok, na pewno to sprawdzę.. a powiedzcie mi jeszcze jak z dostępem jest do tego silniczka .. trzeba kolektor ściągać?

a jeszcze mam pytanko... Teraz coraz częściej strzela mi gaz, cóż może być przyczyną? świece? może trzeba coś przeczyścić jakiś filtr czy coś takiego? Nie mam zielonego pojęcia, proszę o pomoc ;)

No to mam problem. Jeżeli myślę o tej gumie co mogła spaść z silniczka krokowego .. to ona jest na miejscu - bynajmniej tak mi się wydaje.

Jest jeszcze opcja, że to może silniczek krokowy już całkiem "padł" .. może przeczyszczenie coś pomoże??

Przyczyną gaśnięcia może być też walnięty przepływomierz, jak masz możliwość to podłącz go pod komputer. Ja miałem te same objawy, ale w E36 i wymiana przepływki pomogła (na komputerze wyskoczył jej błąd, więc nie musiałem wszystkiego sprawdzać)
http://images33.fotosik.pl/376/633352ed1b63d463.jpg

Rozumiem, że masz zwykły gaz a nie sekwencje. Masz zainstalowane grzybki przeciwwybuchowe w kolektorze?

Ja mam i z czasem stało się tak, że niektóre nie powracają idealnie na swoje miejsce(właściwie to po naprawie w niejakim Krakowskim "AUTO-SZLIFIE" gdzie umyli mi kolektor jakimś preparatem po którym odprysł klej i sparciały oringi grzybków...). Wtedy bierze lewe powietrze do któregoś żeberka i na tym garze dobrze nie pracuje. Jak wkręcasz go na wyższe obroty to i tak jest tak duży pobór powietrza, że wydaje się pracować dobrze.

Różnica polega tylko na tym, że nawet jeśli podniosę jeden grzybek to samochód nie zgaśnie a tylko będzie nierówno pracował.

W związku z tym szukałbym uszkodzenia-nieszczelności przy krokowcu albo może pękł kolektor? Warto byłoby po prostu rozebrać.

Co do przepływomierza nawet jeśli go odepniesz to bieg jałowy powinien być... (chyba, że się zawiesił i blokuje dolot)

Do diaska! Dzisiaj już nic nie porobię... Pada deszcze a garażu nie mam... :/ W poniedziałek pojadę do kumpla do garażu "pogrzebać".. Jeśli to nie pomoże, to we wtorek mechanik...! Na pewno dam znać co było przyczyną!

Pozdrawiam!

• Zasłużeni forumowicze
Witam.Przepraszam że nic nie wniose do tematu ale chcę zapytać czy masz blosa czy 2 generacje i jak często występują strzały?
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Posiadam II generacje gazu. Strzały występują najczęściej w lecie jak jest gorąco i silnik się zagrzeje. Głównie przy redukcji np. z 3-biegu na 2-bieg i dodanie troszkę więcej gazu. W takim wypadku to właśnie strzeli albo szarpie autem... :/

Częstotliwość : hmm, czasem 2-3 razy na dzień, zdarza się też ze będzie spokój 1-2 tygodnie.. ciężko określić!

• Zasłużeni forumowicze

Może reduktor masz za słaby bo z opisu wynika(chodzi o redukcje i mocne wciśnięcie gazu) że mieszanka jest uboga.Co do braku obrotów na jałowym to sprawdziłeś czy nie wypiąął się wąż z pomiędzy kolektorem a krokowym?Posiada on taki zatrzask ale to się lubi urwać.Mogło wywalić zatrzask od wężyka podciśnienia regulatora paliwa.Oba elementy są pod kolektorem nr9 i nr 11.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HB51&mospid=47370&btnr=11_4814&hg=11&fg=40&lang=pl

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

• 4 tygodnie później...

Usunąłem już usterkę..całe szczęście!

Tyle zachodu było o jeden sparciały wężyk..który idzie od lewej strony kolektora ( chyba odmy - czy jakoś tak )pod kolektor z którego wychodzi wąż do silnika krokowego, nie wiem czy jasno to napisałem. Postaram się dodać zdjęcie...

Pozdrawiam, i jeszcze raz ślicznie dziękuje! ;)