Skocz do zawartości

320 Coupe - Problem z doborem sondy lambda!!!

mark_vr89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem ;( Szukałem o tym ale nie znalazłem nic co może mi pomóc...

Auto ma silnik m50b20 Vanos, rocznik to 09.1992r. Nie wiem jaką kupić sondę, wiem tylko tyle że ma być 4 przewodowa. Orginalna jest Siemensa. Nie stać mnie w tym momencie aby kupić dedykowaną za 500+ zł. Dlatego pomóżcie mi i podpowiedzcie kilka informacji :

1.) Jaka powinna być sonda do mojego auta? Poniżej przykład czy to jest np coś takiego :

http://moto.allegro.pl/ngk-sonda-lambda-ota7h-3a2-bmw-3-e36-320i-i1739154423.html

2.) Jaką sondę zastępczą włożyć? Muszę szybko zrobić auto ale mogę wydać max 200zł. Jakie powinna mieć kolory kabelków, napięcie i wtyczkę? Czy będzie pasowała np. taka?

http://moto.allegro.pl/sonda-lambda-bmw-3-e36-320-i-325-i-2-0-2-5-nowa-i1749603695.html

Pomóżcie gdyż auto stoi rozebrane i nie mogę korzystać, podpowiedzcie, doradźcie co i jak, bardzo pomożecie mi i mojej sytuacji bo bez auta teraz u mnie znaczy bez głowy... :mad2:

Pozdrawiam!!!

No widzę właśnie, nie jest najlepiej.. Ale to jedyna sonda która na allegro jest zgodna z tym co muszę kupić i kosztuje grosze w sumie.. Jeszcze jutro będę zajeżdżał do jednego ze sklepów z częściami w Olsztynie, dzwoniłem dziś to gość się wypytał o auto, rok itd. to mi krzyknął za sondę rzekomo do mojego auta 174,00zł.. Także też bym na to poszedł ale muszę to obejrzeć i wiedzieć jakie parametry ma mieć, np napięcie? Kostka oczywiście ma być ta co na tej aukcji w/w? I czy długość przewodu ma jakieś znaczenie?

Pzdr.

Kurr...;(

Latałem dziś po Olsztynie i każdym sklepie motoryzacyjnym, mówią mi wszędzie że tylko NGK zamiennik, ten co podałem wyżej mają..;( Z tego co się dowiedziałem to sondy są albo 5V albo 0.1-09V... Do mnie musi być raczej ta 5V..

Powiedzcie mi proszę, bo już nie wiem co zrobić - jak dobrać sondę do mnie? Oryginalna jest sonda Siemensa, nie Boshowska... Bosha jest full w internecie ale zamiennik Siemensa tylko jeden - NGK za 500zł..:( Więc co zrobić, nie tylko ja mam E36 wyprodukowaną po Wrześniu 1992r, na pewno ktoś coś kombinował, więc czy można jakoś uniknąć wydatku 500zł i zastąpić ją czymś? Jak tak to jaka ma być ta sonda, zlinkujcie np jak coś macie takiego, błagam ;( bo to tragedia jest.. Mówili jeszcze w sklepie że to te Boshowskie mają 2 białe kabelki, szary i czarny, a ta do mojego auta ma jakieś kolorowe..

Po prostu nie wiem jak szukać, w internecie nie ma nic jak dobrać taką sondę, niech ktoś wytłumaczy jak dobrać coś tańszego i jakie ma spełniać warunki, czy może być zastępstwem jakaś uniwersalna, jaka jest różnica w kabelkach? Czy nie i tylko zamiennik NGK można do mnie włożyć w co nie chce mi się wierzyć, przecież musi być inne wyjście.. Uniwersalnych pod Bosha jest 23847891237128912313 a pod Siemensa tylko NGK??? Musi być jakieś wyjście... Kto pomoże po prostu podaje adres i wysyłam krate browara , powaga ;D i pewnie pomożecie innym na przyszłość..

P.S :

Na komputerze pokazuje błąd ogrzewania sondy, ona działa ale ciągle na ujemnych wartościach. Czy może być np. jakaś inna komplikacja czy sonda na 100% do wymiany?? Bo wygląda na to że grzałka niedomaga, jest u mnie jakiś przekaźnik? Jak ewentualnie sprawdzić coś takiego?

witam, mam e36 coupe 2.0 vanos m50b20 i tez mialem sonde do wymiany i tez mam komp siemensa, do ciebie teoretycznie pasuje tylko siemiens na ok 750 zl albo ngk za ok 450 zl. Ja jezdzilem ze 2 dni iszukalem czegos tanszego az w koncu znalazlem u takiego chlopaka taka sonde tylko ze z inna wtyczką, przerobilem wtyczke i wydaje mi sie ze dziala bo mniej pali i ma wiecej mocy ale pewnosci nie mam bo nie podpinalem pod kompa zeby sprawdzic czy jest nadal blad. Ja kupilem od tego chlopaka dwie te sondy bo byly bardzo tanie, ja jutro CHYBA bede jechal pod kompa i od razu napisze co i jak i jak bd ok to moge ci sprzedac tą druga sonde. Ale jak nie pojade jutro to dopiero we wtorek a ty pewnie nie chcesz czekac do wtorku.

u ciebie, tak jak i u mnie sa kabelki zólty bialy czerwony i czarny. Jest to sonda tytanowa 5V, podobnie bylo w omegach, byly sondy siemensa i boscha i ci co mieli siemensa tez mieli problem bo byly b drogie a bosch ani jego zamienniki nie beda pasowac do ciebie.

• 2 lata później...

Witam chciał bym sie podłączyć do postu, mam ten sam problem. Nie chcę tworzyć nowego tylko że ten jest już troszke stary i nie wiem czy sie reanimuje , tylko chodzi o to że już zgłupiałem , po przeczytaniu pare nastu postów dowiedziałem sie ze są sondy do 1v i do 5v .autko to samo e36 320 cupe 2,0 93r

wychodzi na to ze mam tytanową twierdze tak po kolorystyce przewodów wtyczce . przewody czerwony, czarny, żółty ibiały znalażłem owe sondy ale v5 a na mojej pisze 12v

sonda siemens 5wk9 0041 ntk a7h 1730025

gdzieś znalazłem taką sondę ale kolory przewodów inne znalazłem na allegro taką jak moja kolorystyka przewodów sie zgadza wtyczka też ake tam pisze 5v ale na mojej 12v i juz nie wiem co mam zrobić

bardzo prosił bym o pomoć

autko pali jak smok na 10 litrach gazu przejadę 65 km :cry2: :cry2: :cry2: :cry2:

czy ta sonda lambda pasowała http://allegro.pl/sonda-lambda-bmw-e36-2-0-ota7h3a2-tytanowa-5v-new-i3695724689.html

i czy jest możliwość zakupienia jakiejś tanszej tak aby wszystko było ok już i tak jestem skłonny kupić tą jeśli jest git

tylko nie wiem co z tym voltem

• Zasłużeni forumowicze

Kolego 12V to napięcie na grzałce sondy i to cię nie interesuje.

Natomiast 1v lub 5v to napięcie jakie generuje sonda.Jeżeli masz auto z 93 roku więc to jest vanos na osprzęcie siemensa i musisz mieć sondę 5v.

Ta w linku to nie wiadomo nawet jakiej firmy.Ale sondy mają ustalone kolory i musi pasować pod warunkiem że kolory kabli się zgadzają.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

wielkie dzieki za szybką odpowiedz

czyli mam rozumieć tak jesli kolorystyka sie zgadza to i sonda bedzie pasować tylko musi tez być co do tego 5v

właśnie zauważyłem żę to noname . znalazłem też taką z tymi samymi kablami i tym samym napięciem tylko jest inna wtyczka a w dróga jest bez

w takim razie wystarczy przełączyć wtyczkę i powinno być git

ta z linku to jakaś japan nawet nie wiem co to za firma