Skocz do zawartości

BMW E46 320d 150km vs a4 1.8T ktory mocniejszy??

marek321s

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich zgromadzonych otóż oglądam sobie tak autka i strasznie podobam i eis e46 po 2002 roku 150 konne w M-pakiecie. i moje pytanie jest takie czy to bmw ma lepsze przyspieszenie od 1.8 turbo 150 konnego . pytam bo mój kolega ma takie turbo i dosyć nieźle to fruwa . chciał bym wiedzieć czy warto kupić te bmw z tym silnikiem czy go wyprzedzę. Bo podoba mi się to ze są ekonomiczne i to mi pasuje i parę osób mówiło ze jest czym pojechać. :D

tak wiec prosze odpowiedzi tych osob ktore wiedza a nie mowia o domysłach.

• Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam wszystkich zgromadzonych otóż oglądam sobie tak autka i strasznie podobam i eis e46 po 2002 roku 150 konne w M-pakiecie. i moje pytanie jest takie czy to bmw ma lepsze przyspieszenie od 1.8 turbo 150 konnego . pytam bo mój kolega ma takie turbo i dosyć nieźle to fruwa . chciał bym wiedzieć czy warto kupić te bmw z tym silnikiem czy go wyprzedzę. Bo podoba mi się to ze są ekonomiczne i to mi pasuje i parę osób mówiło ze jest czym pojechać. :D

tak wiec prosze odpowiedzi tych osob ktore wiedza a nie mowia o domysłach.

To powinno zobrazować twoje rozterki

Duel : BMW 320 d (E46) vs Audi A4 1.8 T

Match : 320 d (E46) vs A4 1.8 T

pozdr

http://i.imgur.com/TJRt6Lp.jpg?1

Jak ogólnie wiadomo, auto nie jeździ końmi mechanicznymi a przede wszystkim momentem obrotowym. A4 1,8 T wypada bardzo blado w tym porównaniu do BMW 320 150 PS. Poza tym przy jakich obrotach oba poojazdy osiagają te 150 kucy ? Ano beemka potrzebuje ponad 1500 obrotów mniej. Za tym idzie spalanie :D. No i lepiej pchać niż ciągnąć jeśli chodzi o napęd i kto widział rasowe sportowe auto z napędem na przód (jeśli już mówimy o zapędach do deptania pedału gazu). :cool2:

o super bardzo dziękuje za te podpowiedzi i temu panu który wysłał linki na stronkę z parametrami tez bardzo dziękuje to dobrze zobrazowało mi widok;p

strasznie kreci mnie w m pace life style e46 i tak się za tym rozglądałem bo 325 benzyna trochę lubi wypić mimo ze na podwójnym to przy deptaniu 15 zje ( tak mi się wydaje) a tak to diesel w moim myśleniu jest praktyczniejszy bo nie obciążane jest auto instalacja LPG co daje z pełna butla ok 100 kg więcej masy a za założenie dobrej sekwencji landi renzo muszę wydać 4500 tys to zanim tyle ropy przejeżdżę to mi zejdzie a nie jestem morderca jeżdżę średnio ale dynamicznie czasem się wyżyje;) a ten dieselek common rail w tym bmw naprawdę jak złapie swój moment obr to zapie.. a nie chciał bym tez gazować auto bo to meczące ta sekwencja nie chodzi jak auto na benzynie są rożne opóźnienia jak by auto wypadało z zapłony itd. na rok robię tak z 25 tys km.

Pytam o to bo widziałem jak pewien gościu startował takim 150 km e46 to powiem ze konkretnie odeszło szczególnie na dwójce . I teraz pyt w sedaniku ile to pali normalna jazda bez szaleństw. słyszałem ze mniej niż te 136 konne??

za założenie dobrej sekwencji landi renzo muszę wydać 4500 tys to zanim tyle ropy przejeżdżę to mi zejdzie

raptem 15 baków. zakładając optymistycznie, że na baku zrobiśz 1000km, jest to ok 15 000 km, czyli raptem coś koło 7-8 miesięcy jazdy, przy zakładanych 25 000 rocznie. zastanow sie, czy ewentualne koszty naprawy diesla są tego warte

no tak no w kombi spali do 8 toja o tym dobrze wiem. wiadomo ze naprawy drogie pompo wtryski drogie itd. ale normalna jazda powinna się zmieścić w około 6 litrów . Mój znajomy ma w sedanie to jemu zęby spaliła 7 to musi dobrze jej dawać wiadomo ze trzeba lac dobre paliwo.

no dobra to ile spali na sekwencji 325 po 2002 roku ten z podwójnym vanosem??

• Zasłużeni forumowicze
chciał bym wiedzieć czy warto kupić te bmw z tym silnikiem czy go wyprzedzę

Jak umiesz jeździć to wyprzedzisz...

A tak na serio to kupuj auto wg potrzeb i gustu a nie po to aby koleszkę wyprzedzić.

(e46) Mój znajomy ma w sedanie ...
(a3) pytam bo mój kolega ma takie turbo

Skora masz znajomych z jednym i drugim autem poproś aby stanęli na kresce :norty:

A jesli faktycznie masz tych dwóch znajomych, to nie ma lepszego sposobu porównania jak przejażdżka jednym i drugim.

I najważniejsze, napisz za ile chcesz kupić to 320d ...

zależy bo jeśli to rok 2002 to nie dam więcej niz 25 kola a jak będzie rok 2004 z navi to myślę ze 30 trzeba dac a może z hakiem nawet i musi to być M-pakiet life styl felgi evo 2 18" sobie kupie jak nie bedzie takich:P

jakie są moje potrzeby hmm żeby auto lekko sobie jechało a nie rzucać mu bieg następny i miał lekkie opory toczenia zęby nie był slaby ale musi tez frunąc jak głupi i kiedy będę chciał dołożyć mu w piec

podoba mi się opcja 325 ale nie wiem ile ona palić będzie gazu i są drogie w porównaniu z dieslami

ale na pewno 1.8t nie ma startu ;D( bynajmniej tak mi się wydaje jak oglądałem ten filmik.

jeśli zależy ci na mocnym silniku, rozważ 330d 184KM po lifcie (2002 rok). zupełnie inna charakterystyka silnika niż w 320d, to auto jedzie jak trzeba od 1000obr/min, 2-litrowy diesel ma potężną turbodziurę w niskim zakresie obrotów.

no dobra to ile spali na sekwencji 325 po 2002 roku ten z podwójnym vanosem??

Spokojna jazda w trasie 8-9 litrów, ostra jazda w mieście 15-17 litrów.

Ale takie 325i zarówno a4 1,8turbo i BMW 320d zostawia daleko w tyle, jak chodzi o przyspieszenia.

Plus jest taki że w 325i masz niezniszczalny w zasadzie silnik. Ale na dobry egzemplarz 325i wydasz na pewno wiecej niz na 320d.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...

jeśli zależy ci na mocnym silniku, rozważ 330d 184KM po lifcie (2002 rok). zupełnie inna charakterystyka silnika niż w 320d, to auto jedzie jak trzeba od 1000obr/min, 2-litrowy diesel ma potężną turbodziurę w niskim zakresie obrotów.

Nie wiemy jakie granice finansowe ma założyciel tematu, bo jesli szuka naprawdę mocnego auta to tylko M3. Po co mu zawracac głowę jakimis 320d czy 330d....

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...

Takze mialem takie rozterki, co kupic? -Chociaz az tak bardzo o sciganiu nie myslalem. Moja 320d to kombi i automat ale mimo wszystko zaskoczyla mnie przyspieszeniami. Wazny jest wlasnie moment obrotowy , a tu masz 330Nm! A4 jest troche lzejsze ale mysle ze dasz mu rade :)

Nie wiemy jakie granice finansowe ma założyciel tematu, bo jesli szuka naprawdę mocnego auta to tylko M3. Po co mu zawracac głowę jakimis 320d czy 330d....

jak ma 30k z hakiem to akurat będzie 330d za to.

nie no nie potrzebuje M3 ani jakiegoś Vipera w tym aucie:P skoro 320d jest lekko mocniejszy od 1.8t to mi taki w zupełności wystarczy dla mnie ta moc nie jest mała nie potrzebuje rakiety:P

330d odpada bo wiecej pali a 325 ja ma mi palic gazu 15 to tez nie chce wole 320d

nie potrzebuje smoka

ale 330d wcale tak dużo więcej nie spala .... ja dwulitrówki nie kupiłbym więcej !!!!

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

różnica w spalaniu między 320d a 330d jest nieduża... w zależności od ciężkości nogi można uzyskać w jednym i w drugim zbliżone wyniki nawet. a jeśli masz ciężką nogę to lepiej kupić mocniejszy silnik.

No tak ale delikatnie jadać 330 d spali 7 a 320okolo 6 .

nie mam ciężkiej nogi ogólnie normalnie jeżdżę jak to mówiąc średnio nie za mocno nie za słabo wciskam . dynamicznie ciach ciach ciach i już.

czasami to gniotę jak wariat ale ogólnie normalna spokojna jazda.

jeśli w 320 spalanie oscylowało by mi od 5 do7 to by mi pasowało

choć głos silnika 330d jest ładny.

A te M3 to takie mocne na swoje konie to nie jest były rok temu wyścigi w Radomiu i każda M3 e46 zostawała z 310 konnym Evo 9

i to zostawała z miejsca różnica gigantyczna

A4 1.8 kolegi po rozgrzaniu opon ruszeniu na dobrym asfalcie ze tylko oponki piknęły miało 6.2sek do 100 jechaliśmy w3 osoby. i fajna jest ta długa skrzynia

ten pan który mówił ze nie widział szału jadać 1.8t to musiał jechać czymś zajeżdżonym

spalenia benzyny to 8 jeżdżąc normalnie a jak się wściekał to do 10 a gazu do 13. Myślę ze to wcale nie turbo-dziura tym bardziej ze sam tez jeździłem i tankowałem .Wujas ma zwykle 1.8 i pali tyle samo.

ostatnio ścigał się z 528 z 99 roku. ale ledwo ledwo tym A4 go wyprzedził ale dopiero przy niecałym 200 to bmw już stawało

nakręcę wam filmik w niedziele przejadę się z nim tu i tam i wstawię.

to powiem Ci ciekawostkę , przyjechał do Kołobrzegu kolega Czerwony 330d zrobiony na 300KM większy IC i wydech i oczywiście soft .... wyszło 5,5 litra na komputerze w 4 osoby , przejechał bodajże 730 KM i miał niecałe pół zbiornika :shock:

także w trasie takie 330d spali ok 6 litrów wiadomo autostrada więcej ....

a w te 6,2 sekundy do 100 km/h w audi a4 1,8T w 3 osoby nie uwierzę :evil:

przecież te auta mają niby 150KM w serii ( często nie trzymają serii ) .....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Poszukaj w swojej okolicy w różnych komisach dla porównania 320d i 330d, będziesz już wiedział, które serducho Tobie bardziej pasuje:). Średnie spalanie to rzecz bardzo indywidualna, każdy prowadzi po swojemu i w różnych warunkach użytkuje wozidełko. Jeśli większość przebiegu robisz w trasie to 6 cylindrów jest lepszym rozwiązaniem. Osobiście trochę żałuję, że zdecydowałem się na 4:), sugerując się tylko teoretycznym porównaniem kosztów utrzymania obydwu wersji silnikowych. Chociaż moja Pasażerka uważa, że i tak mamy aż nad to:).