Skocz do zawartości

Problemy po swapie: M50B20 Vanos ==> bez Vanosa

K9Darek

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety nie jestem zadowolony z tej wymiany a oto powody.

1. Silnik pracuje bardzo nierówno na wolnych obrotach.

2. Na zimno gdy dodam gazu to reaguje jak diesel a po puszczeniu trzyma jeszcze dobre 2 sekundy.

3. Biegi przy wyłączonym silniku chodzą super a po odpaleniu ciężko jak cholera.

Wymienione mam wraz z silnikiem sprzęgło z olejem do skrzyni i poduchy pod skrzynią. Kompa niestety nie miałem kiedy wymienić i nie wiem kiedy to zrobię.

Jakieś sugestie?

• Zasłużeni forumowicze
Wymiana kompa to podstawa jeśli silnik był na vanosie a włożyłeś bez.Silnik na vanosie na wolnych obrotach ma czas wtrysku około 2,7ms a bez vanosa około 4ms stąd problemy z wolnymi obrotami.Sama wymiana kompa nie wystarczy.Vanosy miały fazowe czujniki wałka rozrządu a zwykły m50 indukcyjny(to samo dotyczy czujnika wału)choć nie zawsze.Najłatwiej to rozpoznać po tym że czujnik indukcyjny posiada w sobie magnez.Za zmianą kompa idzie zmiana przepływki.Co do wiązki silnika to da się przerobić ale musisz ciąć kable i lutować więc polecam wstawić wiązke od 2,0 bez vanosu.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Wymiana kompa to podstawa jeśli silnik był na vanosie a włożyłeś bez.Silnik na vanosie na wolnych obrotach ma czas wtrysku około 2,7ms a bez vanosa około 4ms stąd problemy z wolnymi obrotami.Sama wymiana kompa nie wystarczy.Vanosy miały fazowe czujniki wałka rozrządu a zwykły m50 indukcyjny(to samo dotyczy czujnika wału)choć nie zawsze.Najłatwiej to rozpoznać po tym że czujnik indukcyjny posiada w sobie magnez.Za zmianą kompa idzie zmiana przepływki.Co do wiązki silnika to da się przerobić ale musisz ciąć kable i lutować więc polecam wstawić wiązke od 2,0 bez vanosu.

ale z tego co wiem kolega ma tam m20 a nie m50

Tylko BMW jest samochodem , inne auta to wyrób samochodo-podobny.

Reanimacja:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=228175

• 1 miesiąc temu...

Może ktoś pomoże.. Przy wyłączonym silniku biegi wskakują leciutko jak przed zmianą silnika jednak po odpaleniu wchodzą cholernie ciężko. Gdy popycham dźwignię z luzu na np. pierwszy czy wsteczny bieg to już na początku zaczyna jechać.

Co to? Nieodpowietrzone sprzęgło?

• Zasłużeni forumowicze
Zapowietrzone sprzęgło albo skrzywiona tarcza sprzęgłowa(skrzynia wciśnięta na siłe z ukosa mimo że nie chciała wejść).Odpowietrz sprzęgło i sprawa się wyjaśni.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.