Skocz do zawartości

Gdzie znajduje się filtr paliwa w 530d i czy warto wymieniać

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanko po zakupie nie wymieniałem filtra paliwa , tylko olej i filtry pozostałe. Co ile wymienia się filtr paliwa, gdzie się znajduje i jaki ma wpływ na silnik????

POZDRAWIAM

Opublikowano
Witam. Filtr Paliwa znajduje się w podwoziu i jest osłonięty dodatkową osłoną chroniącą go przed zanieczyszczeniami, mniej więcej na wysokości drzwi kierowcy po lewej stronie. Książkowo wymieniać filtr trzeba co drugą wymianę oleju. Lecz biorąc pod uwagę nasze odżywcze paliwo zalecam wymieniać filtr co każdą zmianę oleju. Olej również zalecam wymieniać nie co 30k tylko co 15k. Filtr paliwa ma ogromne znaczenie dla trwałości układu wtryskowego, więc nie wolno zapominać o jego systematycznej wymianie. Zespół wtryskowy to precyzyjny układ, więc paliwo musi być bardzo dokładnie filtrowane, zwłaszcza w nowoczesnych dieslach (bardzo wysokie ciśnienie wtrysku). Na filtrach nie ma co oszczędzać, gdyż oszczędności będą raczej niewielkie, a kłopoty mogą być duże. Pozdrawiam
http://images41.fotosik.pl/926/98ae1625f3bfad85med.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a producent co ile zaleca wymieniac filtr paliwa?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
a producent co ile zaleca wymieniac filtr paliwa?

Czy ty czytasz dokładnie posty? Kolega ci wcześniej napisał że książko co 2 wymianę oleju tzn. to samo co zaleca producent. Ja wymieniam co każdą wymianę tak jak kolega pisał. Nasza ropa jest do du... więc lepiej wyminiać co każą niż oszczedzić parę groszy na filtrze a potem władować kilka tysięcy w remont układu paliwowego.

Opublikowano

Może jakaś mała instrukacja wymiany?

On jest z podgrzewaczem w komplecie?

Czy wymienia sie sam filtr?

Czy nowy filtr przed założeniem musimy zalac ropą?

Trzymając filtr poziomo do montazu...hm ropa z niego wyleci nim zamontujemy.

Tomek
Opublikowano
Polecacie jakiegoś producenta od filtra paliwa do 530i - bo ori ponoć coś około 800pln (tak mnie pocieszył ostatnio mechanik) :nienie:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Polecacie jakiegoś producenta od filtra paliwa do 530i - bo ori ponoć coś około 800pln (tak mnie pocieszył ostatnio mechanik) :nienie:

Filtr paliwa do twojego samochodu kosztuje 413 zł w ASO.

Opublikowano

Filtr paliwa do twojego samochodu kosztuje 413 zł w ASO.

To i tak niemało :duh: - pewnie palnął sobie canę razem z wymianą! :mrgreen:

Jaki zamiennik się sprawdza???

Opublikowano

w intercarsie okolo 100zl (ze znizkami) taki filtr zalezy jakiej firmy...

a producent zaleca co druga wymiane oleju wiec co 60tys km...

tigra12