Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
pisze w imieniu serdecznego kolegi...mianowicie stał sie posiadaczem x5 e70 2008r z 3,0d i pojawił sie problem ze skrzynia biegów otóż zaczęła szarpać przy zmianie z 1-go na 2-gi bieg później w góre ok i przy redukcj z 6-ki do 2-ki ok natomiast z 2-ki na 1-kę czuć wyraźną zmianę i delikatne szarpniecie nie ma znaczenia czy silnik zimny czy rozgrzany co robić??? wywalić mechatronic...dodam ze po podłączeniu kompa wszystko ok...
Opublikowano

jak komp. nie pokazuje błędów to przyczyn może być "pełno", może trywialna typu:

- padł soft...

poważniejsza:

- sterownik, który raz działa raz nie...

gruba:

- konwerter...

najgrubsza:

- skrzynia...

sugeruję odwiedzić zakład specjalistyczny a nie ASO:

http://www.prnd.pl/porady-asb/6hp26-skrzynia-automatyczna-zf

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano
A ja sugeruję sprawdzenie poziomu oleju ( jaki przebieg ma auto) i zrobienie adaptacji tak aby skrzynia znowu zaczęła się uczyć charakterystyki jazdy swojego właściciela.
Opublikowano

pewnie tak ale żeby to zrobić to trzeba mieć sprzęt diagnostyczny, sprzęt mają też firmy naprawiające skrzynie, więc chyba lepiej od razu podjechać do właściwego zakładu, który zrobi "jazdę próbną"...

jak coś "nie działa"to najczęściej pada sterownik ale o tym pytający wie bo sam napisał...

było:

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano
Przebieg auta 90tys i jest świeżo po serwisie w ASO poziom oleju w skrzyni sprawdzony i wyszło ze ok podłączenie pod kompa w ASO nic nie wykazało żadnych błędów zapamietanych...
Opublikowano

Witam

Ja tez mam taki problem, moze az tak to nasilone nie jest, no ale wystepuja delikatne szarpniecia, przebieg 45tym, myslalem ze to olej do wymiany ale w ASO powiedzili ze oleju sie nie wymienia :shock:, a ja na to ze chce to zrobic na wlasny koszt- to ponoc filtr jest wmontowany w miske- wiec koszta olbrzymie:(

http://i607.photobucket.com/albums/tt156/henake/auta-1_zps844b52e9.jpg
Opublikowano
Witam

w ASO powiedzili ze oleju sie nie wymienia :shock:, a ja na to ze chce to zrobic na wlasny koszt- to ponoc filtr jest wmontowany w miske- wiec koszta olbrzymie:(

Olej się wymienia w skrzyni. Ja u siebie wymieniałem a pisze że się nie wymienia w E60. Zrobili to bezproblemowo w ASO - koszt w moim przypadku to 2350 PLN . Olej + filtr wbudowany w miskę. U ciebie szacuję koszt około 3000 PLN -> ale nawet 3500 co to jest przy koszcie nowej skrzyni na poziomie 30.000 PLN :) Powinno się wymieniać co 80-100kkm w zależności od stylu jazdy. Wiem że BOR zmienia w swoich X5 co 40-50kkm - a też ponoć jest lifetime ;)

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano
kolega odwiedził w dniu dzisiejszym ponownie ASO mechanicy zweryfikowali diagnoze mianowicie "być może zacina się zawór mechanicznie w płycie sterowniczej a komputer nie widzi błędu gdy zawór stanie całkowicie wówczas błąd się ukaże" koszt nowego mechatronica tzn płyty sterowniczej nowego oleju filtra adaptacji i robocizny staneło na 10000zł :/ JEŻELI KTOŚ Z WAS MA DOSTĘP DO CZĘŚCI I BYŁ BY W STANIE ZAŁATWIĆ NOWY I TYLKO NOWY MECHATRONIC TO PROSIMY O KONTAKT pisać na PRIVA...
Opublikowano
Witam

w ASO powiedzili ze oleju sie nie wymienia :shock:, a ja na to ze chce to zrobic na wlasny koszt- to ponoc filtr jest wmontowany w miske- wiec koszta olbrzymie:(

Olej się wymienia w skrzyni. Ja u siebie wymieniałem a pisze że się nie wymienia w E60. Zrobili to bezproblemowo w ASO - koszt w moim przypadku to 2350 PLN . Olej + filtr wbudowany w miskę. U ciebie szacuję koszt około 3000 PLN -> ale nawet 3500 co to jest przy koszcie nowej skrzyni na poziomie 30.000 PLN :) Powinno się wymieniać co 80-100kkm w zależności od stylu jazdy. Wiem że BOR zmienia w swoich X5 co 40-50kkm - a też ponoć jest lifetime ;)

to czemu w ASO mowie ze sie nie wymienia?? jaki maja w tym interes???

http://i607.photobucket.com/albums/tt156/henake/auta-1_zps844b52e9.jpg
Opublikowano
wynika z tego że jak jest dobrze to nie wymienia sie oleju a jak jest problem to wymnieniają olej........może inaczej każda ingerencja w skrzynie biegow to wymiana oleju ja tak to rozumuje
Opublikowano

przeczytajcie jeszcza raz 1 stronę z podanego linka, dotyczy konkretnie waszej skrzyni:

było:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

sporo jak na wymiane oleju, ale to ASO... w ASO oleju w skrzyni bym nie wymienial, bo oni niewiele maja doswiadczenia (w szczegolnosci w tym temacie)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
kolega odwiedził w dniu dzisiejszym ponownie ASO mechanicy zweryfikowali diagnoze mianowicie "być może zacina się zawór mechanicznie w płycie sterowniczej a komputer nie widzi błędu gdy zawór stanie całkowicie wówczas błąd się ukaże" koszt nowego mechatronica tzn płyty sterowniczej nowego oleju filtra adaptacji i robocizny staneło na 10000zł :/ JEŻELI KTOŚ Z WAS MA DOSTĘP DO CZĘŚCI I BYŁ BY W STANIE ZAŁATWIĆ NOWY I TYLKO NOWY MECHATRONIC TO PROSIMY O KONTAKT pisać na PRIVA...

Niech skasują mu tylko wartości adaptacyjne skrzyni ( inaczej niech zrobią mu adaptację). Skrzynia mogła zapisać sobie jakiś błąd w parametrach pracy. Jestem przekonany że to załatwi sprawę na kolejne 90k tyś, albo i całkowicie.

Dodatkowo mogą mu wgrać najnowsze oprogramowanie do skrzyni, czyli zrobić update.

Opublikowano

Interes jest taki, że jak nie ty to następny właściciel wpadnie do ASO z zakompleksioną i pełną problemów skrzynią biegów. Jeśli będzie miał kasę to ją wymieni za ciężkie pieniądze... ale zanim to zrobi będzie jeździł w nieskończoność do nich i tracił pieniądze bo będą 100x wgrywać nowe softy i robić adaptacje.

Opis z artykułu "na zawsze" jak widzicie = 10 lat lub 160kkm i skrzynia nadaje się na żyletki. Dlatego warto zmienić olej.Przy wartości waszych pojazdów naprawdę nie warto jest oszczędzać. Część ASO się tego nie podejmuje. Ja zanim to zrobiłem najpierw zbadałem dokładnie czy konkretne ASO to robi. Robili więc się zdecydowałem przy przebiegu 103kkm - poprzedni właściciel stwierdził że to jest lifetime i jego to nie interesuje - a choćby nawet to on i tak nie jeździ autem dłużej niż 3-5 lat i max 120kkm . Jeśli nie macie zaufania do ASO - NIE RÓBCIE TEGO -> trzeba poszukać konkretną firmę zajmującą się ASB i znającą się na rzeczy. Jestem pewien że powiedzą iż oleje się wymienia.

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano

W poprzednim aucie (E53) regenerowałem skrzynię ale była to skrzynia GM i z tymi skrzyniami były problemy więc zalecano wymianę oleju co 60tkm. Obecnie pytałem w serwisie ASB czy wymieniać olej i powiedziano mi, że w skrzyniach ZF jeśli nie ma niepokojących objawów to nie ma potrzeby wymiany oleju i tu akurat jest część prawdy bo w autach z przebiegiem po 300-400tkm te skrzynie pracuje bezawaryjnie.

Zachodzi pytanie: czy jest sens profilaktycznie wymieniać olej powiedzmy co 60tkm , gdzie koszt zamyka się w kwocie 3000-3500zł jeśli w razie rozsypania się skrzyni można kupić używaną z małym przebiegiem za 3-4tys.zł

Podobnie jest z Calgonem dodawanym do prania w celu ochrony pralki przed kamieniem, ktoś kiedys policzył, że wydając na Calgon po 5 latach masz równowartość nowej pralki.

Moim zdaniem jeździć i się nie zastanawiać, w końcu auta nie kupuje się na wieki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

skrzynie GM tez chodzily / chodza po kilkaset km bezawaryjnie, choc w wielu jednak nawalal konwerter wczesniej, ale to byla ich wada fabryczna

za wymiane oleju nie trzaba wydac 3-3,5k zl, mozna to zrobic za wiele mniejsze pieniadze (oczywiscie w odpowiednim warsztacie a nie w ASO)

a skad masz pewnosc, ze kupisz uzywke z niskim przebiegiem? naprawde uwazasz, ze skrzynia za 3-4k km bedzie miala maly przebieg? pewnie tak - tak samo jak wiekszosc samochodow na allegro nie przekracza przebiegu 180k km

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
skrzynie GM tez chodzily / chodza po kilkaset km bezawaryjnie, choc w wielu jednak nawalal konwerter wczesniej, ale to byla ich wada fabryczna

za wymiane oleju nie trzaba wydac 3-3,5k zl, mozna to zrobic za wiele mniejsze pieniadze (oczywiscie w odpowiednim warsztacie a nie w ASO)

a skad masz pewnosc, ze kupisz uzywke z niskim przebiegiem? naprawde uwazasz, ze skrzynia za 3-4k km bedzie miala maly przebieg? pewnie tak - tak samo jak wiekszosc samochodow na allegro nie przekracza przebiegu 180k km

W X5 skrzynie GM przy nie wymienianym oleju z reguły padały (za duże przeciążenia w tym aucie), wystarczy sobie wpisać w wyszukiwarkę A5S390R

piszesz, że można zrobić to za mniejsze pieniądze, czyli za jakie?

jak się dobrze poszuka to się znajdzie używkę z pewnym przebiegiem :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

o skrzyniach GM nie musisz mi pisac a ja juz nie musze nic szukac, bo temat mam baaaarrrdddzzzooo rozpoznany i podtrzymuje to co napisalem

jakie pieniadze za wymiane oleju? dokladnie nie wiem bo nie prowadze zakladu, ale jestem pewien, ze za gora polowe wymienionej ceny mozna to zrobic w dobrym zakladzie

mozesz zdradzic, gdzie jest to zrodlo skrzyn za 3-4k zl z malymi przebiegami? mysle, ze wielu osobom to moze sie przydac

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
sama miska + olej z oryginału to 800+700=1500zł, nie wiem co tam jeszcze dochodzi ale nie wydaje mi się, że można się zmieścić w jakiejś sporo mniejszej kwocie (no chyba, że brać pod uwagę zamienniki i podwórkowy warsztat)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

kiedy po 30 sekundach googlowania wiem, ze ORYGINALNA miske z filtrem mozna kupic za 350-400 zl (wliczajac w to sprawdzenie o jakiej skrzyni mowimy), nie chce mi sie sprawdzac jaki powinien byc w tej skrzyni olej i ile kosztuje

niektorzy uwazaja, ze ASO jest wlasciwym miejscem na zakupy (nie mowie, ze tak nie jest), inni (jak ja) sprawdzaja alternatywy (nie mowie o zamiennikach, tylko o oryginalnych czesciach dostarczanych przez producentow np. firme ZF)

co do podworkowego warsztatu - nie bede komentowal

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

o ile sie nie myle to system, do ktorego linka podales, to system, z ktorego ceny mniej wiecej obowiazuja w ASO

to moze jeszcze raz - albo sie wlozy kilka minut wysilku w wygooglowanie alternatywy, albo sie placi ceny ASO; kazdy sposob jest OK

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
KONIEC UDRĘKI JEST NOWY MECHATRONIC NOWY OLEJ NOWY PROGRAM ADAPTACJA CAŁOSC 9500 BRUTTO teraz kolega ma nie tylko ma mniej w "grubym" portfelu ale i biegi skrzynia znienia płynnie
Opublikowano
KONIEC UDRĘKI JEST NOWY MECHATRONIC NOWY OLEJ NOWY PROGRAM ADAPTACJA CAŁOSC 9500 BRUTTO teraz kolega ma nie tylko ma mniej w "grubym" portfelu ale i biegi skrzynia znienia płynnie

Byle by za rok nie chciał auta sprzedać :P